Att kombinera bältet

Olof Enckell  |  Publicerad 2009-03-18 20:57  |  Lästid: 2 minuter
Bild 311866

Bälten behandlades visserligen redan förra veckan, men då utan någon direkt diskussion kring hur denna accessoar kan kombineras med den övriga klädseln. Ett område där det finns många idéer och riktlinjer, men få raka svar.

Det är lätt att se bältet uteslutande som upplyftande accessoar och ett enkelt medel att förändra en klädsel. Men framförallt fyller bältet en funktion genom att dela av klädseln. Detta är speciellt viktigt för långa personer eftersom en helt enhetlig klädsel har en tendens att ytterligare förlänga bärarens upplevda längd.


När det kommer till att matcha bältet med den övriga klädseln finns de en rad olika uppfattningar. Många skomokare tillverkar även läderbälten just för att de skall matcha skorna exakt. Det är till stor del en smaksak, men personligen tycker jag att detta har det en tendens att se något utstuderat ut. Ibland kan det faktiskt vara snyggare att bryta av något och välja ett bälte vars färgton skiljer sig något från skornas. Detta minskar även behovet av antalet bälten avsevärt. Ett brunt och ett svart räcker ofta alldeles utmärkt. Sedan är det bara att komplettera med bälten i färgstarka kulörer. Flätade läderbälten är väldigt tacksamma att bära eftersom de går att kombinera med ett brett spektra av färger på skor och samtidigt ge ett väldigt naturligt och avslappnat intryck.

En annan fråga som ständigt dyker upp är huruvida själva bältesspännet bör matcha övriga metalldetaljer. För perfektionisten är detta absolut värt att tänka på, men det är långt ifrån en detalj som klädseln faller på. Viktigare är då att bältet harmoniserar med läderväskan eller eventuellt klockarmband.

Bild 311867
Pal Zileri

Bild 311868
Från Rose & Born som precis har fått in vårnyheterna i butik.


Bild 311869
Gedigen samling av bälten och ökenkängor från Loro Piana

Bild 311870
Bältet får här en framträdande roll. Luigi Borrelli

Bild 311871
Tygbältet är ett, framförallt för sommaren, snyggt alternativ för att bryta av en i övrigt uppklädd stil. J.Press

Dela på Facebook
Tweeta