Auktionsrekord i Genève!

I maj varje år hålls de stora premiumauktionerna för klockor i Genève. Auktionshuset Phillips som efter rekryteringen av Aurel Bacs totalt dominerat klockmarknaden gjorde så även i år och med auktionerna Daytona Ultimatum och GWA 7 där man slog en rad olika rekord.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-05-15 09:37  |  Lästid: 3 minuter
Auktionsrekord i Genève!

För klockentusiaster i allmänhet och vintagenördar i synnerhet har det varit närmast omöjligt att undgå helgens auktionshysteri i Genéve. Vintagedaytonas har avlöst varandra i Instagramflödet och en redan hypad marknad kändes mer övertänd än julbocken i Gävle. 

Om vi börjar med Phillips Daytona Ultimatum som var en tematisk auktion fokuserad uteslutande på Rolex ikoniska kronograf så fanns det en klocka som stack ut lite extra i mängden. Vi talar om samlaren och författaren John Goldbergers Rolex Daytona ref. 6265 i vitguld. Detta är den enda kända manuella Daytonan i just vitguld och som vanligt när något är unikt från ”The Crown” tenderar det att bli svindyrt. 

Det var precis vad det blev och ”The Unicorn” som klockan kallas såldes för hisnande 5.9 miljoner CHF (ca 51 miljoner svenska kronor). Om man skall trösta sig med något så valde Goldberger att resultatet av försäljningen oavkortat skulle gå till välgörenhet närmare bestämt Childrens Action.


 

Auktionsrekord i Genève!
Rolex Daytona ref.6265 i vitguld. Den enda kända modellen av sitt slag.

Daytona Ultimatum resulterade i en handfull klockor för cirka en miljon CHF eller mer men vi har valt att fokusera lite bredare och titta på några av de övriga rekorden från helgen. 

Phillips andra stora auktion som pågick under två dagar var Geneva Watch Auction 7. Här samlar auktionshuset det bästa från alla världens hörn och varumärken men även om det finns klockor i absoluta premiumklassen så hittar man även en del enklare versioner under 100 000 kr.

Den överlägset största skrällen under auktionen var Elvis Presleys personliga Omega som inte bara krossade estimatet utan även slog alla tidigare rekord för en Omega. När hammaren föll stod priset på hela 1.8 miljoner CHF (ca 15.6 mijoner kronor). 


 

Auktionsrekord i Genève!
Elvis Presleys personliga Omega som han fick av skivbolaget RCA Records efter att ha sålt 75 miljoner skivor.

Presleys klocka var inte det enda rekordet för Omega under helgen. Deras flaggskeppsmodell Speedmaster har länge legat förhållandevis lågt i pris men under framför allt förra året såg vi en markant ökning med ett världrekord för modellen hos svenska Bukowskis. Detta rekord pulveriserades i helgen av en annan modell av referensen 2915-1 som landade på hela 408 500 CHF (ca 3.5 miljoner kr). 

 

Auktionsrekord i Genève!
Omega Speedmaster ref. 2915-1 från 1958.

Även tyska A. Lange & Söhne fick se en rekordförsäljning. Den unika hyllningsmodellen till företagets grundare Walter Lange i något så blygsamt men ovanligt material som stål såldes för 850 000 CHF (ca 7.3 miljoner kr). Även den här klockans resultat gick oavkortat till välgörenhet. 


 

Auktionsrekord i Genève!
A. Lange & Söhne 1815 - "Homage to Walter Lange" i stål.

En del av er kanske undrar varför vi ännu inte nämnt det varumärke som brukar dominera den här typen av auktioner nämligen Patek Philippe? De gjorde självklart inte bort sig den här gången heller. Största dragplåstret var referensen 2499/100 som är en evighetskalender med kronograf och enligt många en av Patek främsta modeller genom tiderna. I detta fall rörde det sig om en unik champagnefärgad urtavla som gjorde att slutpriset för klockan landade på närmare 1.6 miljoner CHF (ca 13.5 miljoner kr)

 

Auktionsrekord i Genève!
Patek Philippe ref. 2499/100 med en unik champagnefärgad urtavla.
Dela på Facebook
Tweeta