Bästa Budgetköpen – Orban´s

Orban's är ett nytt franskt märke som säljer Goodyear-randsydda skor för 1 400 kronor, och spås bli en av de stora aktörerna i budgetsegmentet inom kort. Manolo har tittat närmre på märket.

Jesper Ingevaldsson  |  Publicerad 2016-04-12 09:59  |  Lästid: 3 minuter
Bästa Budgetköpen - Orban´s

För bara fem-sex år sedan kostade brittiska kvalitetsskomärken i den lägre prisnivån mellan 1 700-2 000 kronor ungefär, vilket upplevdes som rimligt för folk som inte provat finare sydda skor tidigare. Idag ligger dessa märken snarare på 3 000 kronor, på grund av ökade läderpriser, löner och i dagsläget ett starkt pund. Det är en betydligt saftigare summa att punga upp för någon som ska ta steget och köpa sina första kvalitetsskor, eller för den som inte vill lägga massvis med tusenlappar på ett par skor. Det är därför nyetablerade aktörer från andra håll som Meermin, Jack Erwin (fokus USA än så länge) och Velasca tar mer och mer mark, där priserna ligger på mellan 1 500-2 000 kronor för ett par Goodyear-randsydda eller Blake/Rapid-sydda skor. Gemensamt för många av dessa är att man förutom att producera i billigare länder också kör på en affärsmodell utan återförsäljare, för att hålla nere priset ut till konsument. Det krävs oftast lite större investeringskostnader om man inte bara kör via webben utan också har egna butiker, och möjligheten till större spridning minskar, men fördelen är som sagt att man kan hålla priset lite lägre och har full kontroll själv.

En ny spelare på den här planhalvan är franska Orban’s, som lanserades förra hösten. Precis som majoriteten av alla franska märken tillverkas de längre söderut (läs Portugal eller Spanien) där produktionskostnaderna är lägre. Vad som gör Orban’s extra intressant är att mannen bakom märket heter Marcos Fernandez Cabezas. Han har en imponerande track record i branschen. Med en bakgrund som designer och i ledningen hos Bowen och Emling, och grundare av såväl Markowski som Septieme Largeur, har han bevisar flera gånger att han kan det här med att etablera nya starka varumärken. 

 


Bästa Budgetköpen - Orban´s
Svarta chukka boots på lädersula.

Orban's skor är som nämnts Goodyear-randsydda med lädersula med öppen kanal eller en egen variant av lite grövre gummisula. De använder läder från välrenommerade franska garverierna Du Puy och D'Annonay (vilka båda numera ägs av Hermés, förövrigt). Fyra läster erbjuds nu inledningsvis, och inte mindre än ett 80-tal olika modellvarianter om man räknar med de olika lädervalen.
Priset är alltså klart konkurrenskraftigt. Lågskorna ligger på under 1 400 kronor (€150). De säljs i dagsläget enbart i deras egna butik i Paris eller via deras webbshop, som dock bara finns på franska än så länge. Men med Google Translate är det inga större problem att lägga en beställning.
Folk som provat skorna har varit nöjda med dem, och jämfört dem med märken som kostar klart mer. Man ska så klart inte förvänta sig mirakel, men ett prisvärt alternativ att räkna med i framtiden verkar Orban's i alla fall vara.

 

Bästa Budgetköpen - Orban´s
Wholecut i brun nyans med fint djup, som är gjord på en relativt elegant och nätt läst
Bästa Budgetköpen - Orban´s
Lädersula med öppen kanal.
Dela på Facebook
Tweeta