Budgettips: 6 snygga klockor som inte kostar skjortan

Klockor är ett område som vi tagit upp då och då här på Manolo. I stort sett varje vecka finns även klockan med som en del i fredagsinspirationen. Vid dessa tillfällen så är det nästan uteslutande klockor för väldigt mycket pengar. Istället för att nöja sig med att läsa av tiden på sin telefon vill vi idag visa att det även finns snygga alternativ som inte kostar skjortan.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2016-09-15 09:06  |  Lästid: 4 minuter
Budgettips: 6 snygga klockor som inte kostar skjortan

Just klockor har blivit en sån sak som kan kosta väldigt mycket pengar, med all rätt för det är ett (ursäkta vitsen…) tidskrävande jobb att göra dem och det ligger ett gediget hantverk och i många fall exklusiva material bakom. Vi har dock stor respekt för att kanske inte alla har intresse eller ekonomi nog för att spendera så pass mycket pengar som vissa kvalitetsklockor kostar.

Om man som sagt vill ha en enklare klocka och se den som en stilig eller snygg accessoar så finns det en uppsjö alternativ att välja på. Idag kommer vi presentera lite exempel på hur man kan hitta bra klockor i prisklassen 300-5 800 kr.

Lite förenklat så är det förutom ädelmetaller nästan alltid de mekaniska urverken som kostar pengar. De finare klockspecialisterna köper ofta in ett bra schweiziskt standardurverk från exempelvis ETA vilket monteras rakt av eller modifieras. De riktiga tunga klocktillverkarna producerar i vissa fall urverken själva vilket ofta benämns som inhouse och har ett högt anseende i branschen. Dessa urverk vi talar om är alltså lite förenklat antingen automatiska och går då på den energi som genereras av en rotor som roterar när handleden rör sig. De kan även vara manuella vilket innebär att klockans energi genereras av att man vrider man upp klockan för hand.


 

Budgettips: 6 snygga klockor som inte kostar skjortan
Ett exempel på ett mycket avancerat och egenutvecklat manuellt verk med från Patek Philippe. Ett verk som sitter i kronografen 5170 med ett pris på ca 650 000 kr.

Alternativet som alltså är betydligt billigare är quartzverk, dvs att ha ett batteri som driver klockan. Detta genererar ett avsevärt lägre pris men paradoxalt nog även högre precisionen.

När man letar efter klockor i en lägre prisklass så är det alltså vanligast att de har batteri. Det går dock att hitta bra klockor med mekaniskt urverk till en vettig peng. Till att börja med kan man leta efter äldre klockor, så som begagnat eller vintage. För några hundralappar kan man få en klocka med dessa urverk och en snygg look. Ett tips är att hålla utkik på Ebay, Chrono24 eller diverse forum för klockentusiaster så som Klocksnack eller Timezone. Kända märken som Omega, Longines, Zenith mfl av erkänt hög kvalitet kan man inte sällan hitta för 2 000 till 3 000 kr i riktigt bra skick. För just skicket är något av det viktigaste att undersöka när man köper gamla klockor.

Det finns alltid en risk att man köper grisen i säcken när man handlar vintage eftersom det är svårt att verkligen veta hur skicket är på insidan av klockan. Gör därför läxan och ställ frågor till säljaren och undersök hur många affärer de gjort och hur deras referenser ser ut för att minimera risken för otrevliga överraskningar.


 

Nästa sak man kan göra är att titta på militär/sportklockor. Det finns en del märken som både har funnits länge och som även tillverkar nyversioner av klassiska klockor. Här är CWC och MVC två bra alternativ på klockor som har relativt hög status hos entusiaster och som gör både dyk-, pilot- och militärklockor till rimliga priser. De har både batteri, automatiska och manuella verk i sina kollektioner och gillar man en ledigare stil och är intresserad av militärhistoria så är dessa ett bra alternativ till vintage och original.

 

Budgettips: 6 snygga klockor som inte kostar skjortan
Brittiska CWC (Cabot Watch Company) tog över som officiell leverantör till Royal Navy efter Rolex Milsub.
Budgettips: 6 snygga klockor som inte kostar skjortan
MWC GG-W-113.

Vidare tycker jag att man skall titta på klockmärken som funnits länge och som är välkända men inte nödvändigtvis speciellt dyra. Schweiziska Swatch och amerikanska Timex är två bra exempel på detta.


Swatch är ett enormt bolag och med stor sannolikhet världens mest sålda klocka genom tiderna. 2006 firade man exempelvis försäljningen av sin 333 000 000:e klocka sen starten 1983. De har ett stort utbud och i sen tid har deras stilrena Sistem Earth med automatiskt urverk och läderband fångat vårt intresse. Här känns det som att man får rejält mycket klocka och ett trevligt utseende för en väldigt låg kostnad.

Nästa stora tillverkare att kika på är Timex. Detta amerikanska klockföretag med lång historia har ett enormt utbud. Nyligen lanserades en intressant kollektion under namnet Timex Archive. Det skedde ihop med Timex återförsäljare i Italien och man tog fram och uppdaterade ett antal av märkets historiska modeller och försåg dem med stilrena band. Priserna ligger runt tusenlappen och det finns flera snygga modeller att välja på. I samband med detta kom även ett samarbete med Red Wing som gör robusta kängor i läder och där de försåg Timex med läderband av bra kvalitet i en snygg brun färg.

 

Budgettips: 6 snygga klockor som inte kostar skjortan
Swatch Sistem Earth.
Budgettips: 6 snygga klockor som inte kostar skjortan
Timex Archive med band från Red Wings.

Slutligen vill vi slå ett slag för de nya modeklockorna som kommit de senaste åren. Mest kända är väl Daniel Wellington vars preppydoftande klockor med randiga natoband numera syns på handleder runt hela världen. Så pass många handleder att företaget under senaste året omsatt närmare en och en halv miljard kronor. Annars är Stockholmsbaserade Knut Gadd med en intressant design och god kvalitet ett bra alternativ. Eller varför inte italienska Brosways modell Oblo som är både annorlunda och tilltalande.


 

 

Budgettips: 6 snygga klockor som inte kostar skjortan
Daniel Wellingtons modell Warwick.
Budgettips: 6 snygga klockor som inte kostar skjortan
Knut Gadds modell Noni.
Dela på Facebook
Tweeta