Budgettips – Kvalitetsskor i instegssegmentet

Jag har sagt det innan men det verkar stämma väl, skor är ett populärt område bland er läsare. Intresset för kvalitetsskor har fullkomligt exploderat här i Sverige bland män. Frågor på temat är de i särklass vanligaste jag får både från er här på Manolo och genom andra forum. Idag tänkte jag lyfta fram den kategori skor man kan kalla instegsskor och som intresserar väldigt många män där ut.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2018-01-31 09:12  |  Lästid: 4 minuter
Budgettips - Kvalitetsskor i instegssegmentet

Med insteg menas att det rör sig om en kategori skor som prismässigt är de billigaste inom vad man kallar kvalitetsskor. Det är rör sig ofta om märken som man först kommer i kontakt med när man överväger att köpa sitt första par skor av bättre kvalitet. När det väl skett så är det början på ett fördärv som oftast leder till en rad fina skor i garderoben.

På många sätt är jag nog vad man får lov att kalla expert på mode, jag jobbar delvis med detta på flera olika sätt. Jag är dock också en helt vanlig (yngre) medelålders man som jobbar heltid på en arbetsplats och i en bransch där männen historiskt klätt sig relativt formellt i form av kostym eller byxor och kavaj. Min uppfattning är att många av dessa kollegor, liksom i andra branscher, inte är direkt stilintresserade. Alltså inte intresserade på den nivå som jag bedömer att den genomsnittliga Manololäsaren är. Dock så består arbetsuniformen av klassiska kläder där skor är en viktig del. Många vill ha kvalitet och en bra sko men har som sagt inte alltid intresse av att förkovra sig eller betala allt för mycket för ett par skor. Den vanligaste frågan jag får rör nästan alltid vilka skor de skall köpa när de vill ha en bra sko, som håller länge, kan vårdas, ser klassisk ut men inte kostar ”hur mycket som helst”. De söker alltså en sko som faller in under kategorin instegsskor.

Denna typ av sko ligger nästan alltid mellan 1 700 – 3 000 kr. Det är välgjorda skor, nästan alltid randsydda på ett bra sätt, och av hyggligt läder. Jag brukar säga att om man går från skor som limmats ihop och där billigt läder använts så kommer man märka en avsevärd skillnad mot tidigare. Det behöver inte ens vara så att de instegsskor jag föreslår kostar mer än vad tidigare skor gjort om det haft något halvflådigt designmärke. 


Det intressanta är också att min uppfattning är att de som går från enklare skor till någon av dessa insteggskor märker en större skillnad och förbättring än vad de gör när de i nästa steg går från instegsskor till nästa kategori som utgör mellansegmentet av randsydda skor i prisklassen 3 000 - 5 500 kr.

Jag har jobbat med detta ett tag och följt nära och kära, kollegor och bekanta som gjort denna skoresa och majoriteten av de som en gång köpt och börjat använda instegsskor utvecklar någon sorts skointresse av varierande grad. Ganska nära inpå skoköpet så brukar jag få frågor om skovård. Folk undrar hur man putsar och vårdar sina nya fina skor, vilka krämer som skall inhandlas liksom om skoblock är nödvändigt? (svar JA). Sen går det några år och väldigt många väljer att köpa lite dyrare skor från andra märken. Mer om denna kategori om bra kvalitetsskor i mellanprisklassen nästa vecka.

Någonting säger mig att väldigt många av er läsare kan identifiera er med detta? Och att väldigt många av er idag tillhör den bäst klädda falangen på jobbet och numera är den som får frågor om skor och dess vård från personer i er omgivning, eller hur? 

Idag har jag valt ut 8 par skor i instegssegmentet som jag personligen har provat och äger och därför med extra gott samvete kan rekommendera. 


Myrqvist

 

Budgettips - Kvalitetsskor i instegssegmentet
Myrqvist är företaget Herrstils egna skovarumärke som erbjuder randsydda skor i mocka och kalvskinn för under 2 000 kr tack vare produktion i Indien.

 

Septieme Largeur


 

Budgettips - Kvalitetsskor i instegssegmentet
Franska skomärket Septieme Largeur specialiserar sig på prisvärda kvalitetsskor och här även en patineringsservice där man målar skorna efter kundernas önskemål.

 

Loake 1880

 


Budgettips - Kvalitetsskor i instegssegmentet
Loake är nog utan att överdriva Sveriges mest sålda kvalitetssko. Här i form av den lite finare linjen 1880.

 

Prince Jorge

 

Budgettips - Kvalitetsskor i instegssegmentet
Prince Jorge är ett annat franskt företag som erbjuder riktigt fina skor strax under 300€.

 


Berwich 1707

 

Budgettips - Kvalitetsskor i instegssegmentet
En lite rustikare PTB i vinrött kalvskinn från Berwich 1707.

 

Meermin


 

Budgettips - Kvalitetsskor i instegssegmentet
Spanska Meermin med produktion i Kina anses av många vara den mest prisvärda kvalitetskon på marknaden. (även översta bilden)

 

Morjas

 


Budgettips - Kvalitetsskor i instegssegmentet
Svenska företaget Morjas producerar randsydda skor i Spanien till ett väldigt överkomligt pris. Här i form av pennyloafern Arrebol.

 

Yanko

 

Budgettips - Kvalitetsskor i instegssegmentet
Balmoral oxford i museum calf från Yanko som säljs via Skolyx i Sverige.
Dela på Facebook
Tweeta