Bukowskis Important Watches 13/11

Auktioner för kvalitetsklockor har länge dominerats av Kaplans Klockkvalité i Sverige men i år får de en rejäl utmanare. Tony Frank och Mikael Wallhagen; männen bakom Kaplans framgångsrika koncept lämnade tidigare i år till förmån för Bukowskis och vi fick möjlighet att träffa Mikael och titta närmare på höstens premiumauktion "Important Watches" som går av stapeln till helgen.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2016-11-08 09:26  |  Lästid: 4 minuter
Bukowskis Important Watches 13/11
 
Både du och din kollega Tony Frank valde att lämna Kaplans tidigare i år till förmån för Bukowskis. Hur kommer det sig? 
Efter lång tid på Kaplans kände vi att vi hade tagit klockauktionerna så långt det gick i den firman så när erbjudandet att få utveckla klockavdelningen på Bukowskis kom så kändes det som ett självklart val att ta de Skandinaviska klockauktionerna in i de “fina salongerna”. Eftersom Bukowskis har många kontor och representanter över hela världen är möjligheterna att möta både säljare och köpare överlägsen.

Hur skulle du beskriva Important Watches som auktion? 

Det handlar om samlarobjekt med fokus på vintageklockor. Tanken är att du skall kunna få något fint och unikt med dig hem i prisklasser från 10.000 och uppåt. Generellt är ju intresset för armbandsur allra störst men vi har även några fina fickur och bordsur med också.

Har du några personliga favoriter ur auktionen? 

Det är väldigt svårt för listan skulle kunna bli väldigt lång men jag är löjligt förtjust i Rolex Turn-O-Graph klockan tillverkad 1953. Tycker den har allt som en sportig vintage Rolex ska ha men till ett förhållande rimligt pris.

Patek Philippe 3940 med evighetskalender är också en klocka som jag gillar väldigt mycket. En väldigt avancerad klocka med användbar kalender och väldigt mycket hantverk i en och samma modell. 
Universal Genève “Nina Rindt”  är en fantastisk klocka som marknaden har fått upp ögonen på under de senaste åren och det är väldigt ovanligt att de dyker upp på vår svenska auktionsmarknad.
 

Vilken eller vilka tror du kommer bli auktionens rekordobjekt? 
Vår Rolex Daytona med Paul Newman-urtavla kommer med all säkerhet kommer bli auktionens högst betalda objekt men det finns några bubblare som Audemars Piguet-klockan i stål från 1942 med World Time urtavla och Royal Oak evighetskalender i platina.

Sen måste jag ju nämna Patek Philippe Nautilus 3700 är också en av auktionens höjdpunkter och då modellen firar 40 år i år så har den fått mycket uppmärksamhet och jag tror det kommer märkas på auktionen.

Finns det något du kan tipsa om för de med lite lägre budget men vill ha unika modeller eller god kvalitet? 

Jag tycker Omega Chronostop är både prisvärd och ett lite udda armbandsur som jag tror har potential framöver. Den här modellen från IWC är en lite udda klocka med sin dubbelsignering av IWC/Türler och urtavlans blåa nyans under det lite repiga glaset är fantastisk. Sen har vi en svit med klockor från Movado, Vulcain, Baume&Mercier och Eterna som jag tycker är roliga och prisvärda klockor.

 
 
Vi fick möjlighet att titta på flera av auktionens bästa objekt och har nedan valt ut våra personliga favoriter. 
 
Rolex
Bukowskis Important Watches 13/11
Rolex Sea Dweller ref 1665 “Double Red” (nr 150) från 1977 med full set dvs originalbox och papper.
Bukowskis Important Watches 13/11
Den något enklare men minst lika fina modellen Rolex Submariner ref 1680 från 1972 (nr 151) med texten “Submariner” i rött på tavlan.
Bukowskis Important Watches 13/11
Auktionens västing är tveklöst den här Rolex Daytonan med Paul Newman-tavla från 1968 med ett hissnande utrop på 900 000 kr. Vi tror dock slutpriset kommer landa en bra bit norr om miljonen.
Bukowskis Important Watches 13/11
Submariner, Turn-o-graph, Sea-Dweller och Daytona.

 

Omega

Bukowskis Important Watches 13/11
Vi har endast valt ut en Omega men oj vilken modell det rör sig om. En Omega Railmaster ref 2914-1 från 1957 (nr 24) i vad som ser ut som absolut nyskick.

 


Audemars Piguet

Bukowskis Important Watches 13/11
En riktigt fin (och i sammanhanget prisvärd) kostymklocka från AP (nr 67). Med 33mm boett i vitguld och diskreta diamanter som index vore detta en perfekt smokingklocka.
Bukowskis Important Watches 13/11
Auktionens andra stora stjärna är den här World Timern från 1942 i stål (nr 69). En klocka som kanske inte ser så mycket ut för världen men är extremt ovanlig och ett hett villebråd hos många AP-samlare.
Bukowskis Important Watches 13/11
Något lite mer modernt men minst lika välgjort. En Royal Oak i platina med evighetskalender (nr 64).

 

Patek Philippe

Bukowskis Important Watches 13/11
Det vore såklart ingen kvalitetsauktion utan något från Patek Philippe. Här har vi företagets ikoniska evighetskalender ref. 3940 (nr 126).
Bukowskis Important Watches 13/11
De allra flesta exemplar i auktionen är vintage men här har vi ett undantag. Pateks manuella kronograf 5170G i vitguld (nr 127) finns faktiskt fortfarande i produktion men inte med den här vita tavlan som togs ur produktion nyligen.
Bukowskis Important Watches 13/11
Ikonen som fyller 40. Pateks Nautilus är en av världens mest eftertraktade klockor och originalversionen 3700 (nr 128) den kanske mest efterfrågade modellen. Här i ett utmärkt skick trots att den lämnade fabriken 1977.
Bukowskis Important Watches 13/11
Dela på Facebook
Tweeta