Butikskollen – Skoaktiebolaget

Butikskollen är tillbaka och vad passar då bättre än att besöka Skoaktiebolagets nya butik på Nybrogatan 23. Med större lokaler, högre i tak och inte minst en av huvudstadens snyggaste butiksytor har butik cementerat sin position som en av Sveriges främsta butiker.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2017-01-09 08:44  |  Lästid: 5 minuter
Butikskollen - Skoaktiebolaget

Den gamla butiken bara ett stenkast bort på Humlegårdsgan har sedan öppningen för 4 år sedan varit en av Stockholms och Sveriges bästa på kvalitetsskor. Man gick ut starkt med att lansera premiumskor som Gaziano & Girling men framför allt introducerade man spanska Carmina som ett alternativ till den då Crockett & Jones-dominerade kvalitetsskomarknaden i Sverige. 

Sen dess har utbudet utvecklats med specialister i flera olika prissegment så som Carlos Santos, Enzo Bonafé och Saint Crispins. Utöver skor så har butiken de senaste åren adderat ett imponerande utbud av accessoarer i form av slipsar, näsdukar, väskor och scarfs. 

Vi fick möjligheten att sätta oss ner med Patrik Löf, grundare och delägare av Skoaktiebolaget.


Hur startade Skoaktiebolaget?

Vi startade för drygt fyra år sedan. Man kan väl säga att mitt brinnande intresse för skor i kombination med Stockholms, på den tiden, väldigt skrala utbud på kvalitetsskor gjorde att idén med Skoaktiebolaget föddes.

Vad låg bakom flytten från Humlegårdsgatan till den nya butiken på Nybrogatan?

Vi har letat efter en större lokal i över två år, det har varit ganska svårt eftersom vi vill ligga kvar i området och här finns mest små lokaler. Så när vi fick nys om denna lokal så vart det inte mycket att snacka om. Den här lokalen är fantastisk och Nybrogatan är väldigt intressant. Det kommer hända spännande saker här under de kommande året i och med att Östermalmshallen samt några andra fastigheter på gatan totalrenoveras, bland annat skall Hotell Diplomat öppna upp ett nytt boutiquehotell bredvid oss.


 

Butikskollen - Skoaktiebolaget
Den nya butiken är betydligt större och stoltserar med ett extra rum samt en gedigen takhöjd.

I samband med öppningen lanserade ni anrika aktören John Lobb. Vad låg bakom valet av detta varumärke?

 
John Lobb personifierar för många klass och elegans. Det finns ingen av de andra engelska tillverkarna som kan mäta sig med detta i kundernas ögon. Stilmässigt står de ut en hel del från våra övriga tillverkare, John Lobb tar helt klart med sig något unikt till Skoaktiebolaget.  John Lobb har dessutom en imponerande fabrik, man jobbar med kvalitet och förbättringsarbeten på ett sätt som jag aldrig sett tidigare på en skofabrik i England. Detta gör såklart att slutprodukten blir ett snäpp vassare än många konkurrenter. För mig personligen har John Lobb Philip II alltid varit den ultimata kostymskon och kanske gör de den absolut snyggaste munkskon – Philip II Double Buckle.
 
 
Butikskollen - Skoaktiebolaget
Oxfordmodellen Phillip II ur John Lobbs spjutspetslinje Prestige.
Ser du någon förändring i efterfrågan och konsumentbeteende sen ni öppnade dörrarna första gången?
 
Fler och fler är intresserade av made-to-order. Man är van och kan tänka sig att vänta 3-4 månader, ibland mer, för att kunna ta fram en unik tolkning av sin egen stil. Sen vi flyttade till Nybrogatan så har en stor förändring skett, vi har helt klart mer "walk in"-kunder. Det är kunder som aldrig hört talas om Skoaktiebolaget tidigare. Men lejonparten av våra kunder är fortfarande män som har ett stort intresse och passion för klassisk stil, och där har inte mycket förändrat sig över åren.
 
Skoaktiebolaget erbjuder skor i alla prisklasser från Carlos Santos (ca 3 000 kr) till Saint Crispins (ca 13 000), Hur tänker ni när ni tar fram utbudet till butiken?
 
Vi kommer addera fler tillverkare i det övre mittensegmentet, runt 6 000-9 000kr, vi är inte ute efter några jättevolymer här utan vill kunna erbjuda något unikt och spännande. Carlos Santos och Carmina Shoemaker är våra storsäljare och vårt levebröd, men vi vill såklart kunna erbjuda det bästa inom olika prissegment.
 
 
Butikskollen - Skoaktiebolaget
En av butikens storsäljare är dessa klassiska oxfords från Carmina.
Vad är du mest nöjd med i den nya butiken på Nybrogatan?
 
De två stora skyltfönstren är helt magiska, och takhöjden bidrar också till att skapa en fantastisk stämning och rymd i butiken. Broberg & Ridderstråle har gjort ett fantastiskt jobb med att lyfta fram butiken, skapa vackra ytor - samtidigt är det en väldigt funktionell butik.    
 
 
Butikskollen - Skoaktiebolaget
Skyltfönster till i den nya butiken.
Hur ser du på framtiden för kvalitetsskor? I vilken riktning tror du att köpbeteendet kommer utvecklas?
 
Utbudet kommer öka, fler och fler aktörer ploppar upp hela tiden. Det är allt från helt nystartade bolag till gamla anrika bolag som börjar hitta fram via sociala medier och andra kanaler. Bara i Italien har du säkert 15-20 tillverkare av rang som knappt en kotte hört talas om, ta bara Stivaleria Savoia och Calzoleria Rivolta som exempel.  Detta är bra för konsumenterna, större utbud betyder mer valfrihet. Om vi pratar köpbeteende så kommer konsumenterna helt klart gå över till mer och mer e-handel, det behöver man ingen kristallkula för att sia om. Här är det skönt att vi ligger i framkant, vi når kunder nu som vi aldrig drömt om, häromdagen skickade vi vår första order till Angola! I vår bransch i synnerhet tror jag på mindre, nischade fysiska butiker som förstärks av e-handel.    
 
Butikskollen - Skoaktiebolaget
Skor på display i mitten av butiken.
Butikskollen - Skoaktiebolaget
Butikens stora fönster släpper in mycket ljus.
Butikskollen - Skoaktiebolaget
Fåtöljer för butikens kunder att slappna av i.
Butikskollen - Skoaktiebolaget
Butikskollen - Skoaktiebolaget
Ingång till det bakre rummet.
Butikskollen - Skoaktiebolaget
Bakre rummet där man hittar tillverkare som Gaziano & Girling och Saint Crispins.
Butikskollen - Skoaktiebolaget
Hela teamet bakom Skoaktiebolaget

Skoaktiebolaget, Nybrogatan 23 (Stockholm)

Öppettider: Vardagar: 11-19, Lördagar: 11-16, Söndagar: Stängt


Hemsidawww.skoaktiebolaget.se

Kläder & Accessoarer: Abbeyhorn, Albert Thurston, Burgol, Carlos Santos, Carmina, EG Cappelli, Hestra, Rubinacci, Sozzi, Tärnsjö Garveri

Skor: Carlos Santos, Carmina, Enzo Bonafé, Gaziano & Girling, John Lobb, Saint Crispins

 


Dela på Facebook
Tweeta