By Axel – Nytt svenskt väskmärke

En del av mitt jobb som frilansande skribent med inriktning på mode och hantverk är att bevaka marknaden. Dels för att se de trender som råder, för visst förekommer detta även inom klassiskt mode, och dels fånga upp och lyfta fram de aktörer som finns och är intressanta. Nyligen blev jag varse att jag slarvat lite och missat en svensk väsktillverkare i det lite bättre segmentet. Jag talar om ett företag från Skåne som heter by Axel och som det skulle visa sig erbjuder riktigt vassa väskor, något som gått mig helt förbi. Fram tills nu.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2017-12-21 09:15  |  Lästid: 3 minuter
By Axel – Nytt svenskt väskmärke

När jag först fick höra talas om detta märke var min första reaktion; åh nej, inte ett märke till startat av stilintresserade ungdomar. Världen behöver inte ytterligare ett mediokert märke. Jag hade fel och med anledning av detta väljer jag idag att skriva om by Axel som faktiskt har en riktigt intressant produkt.

För att få en rättvis bild så intervjuade jag grundaren Axel Erlandsson, som förvisso är ung, ambitiös och målmedveten men som också har en tydlig syn på kvalitet och hantverk kombinerat med design och en grafisk profil.

Axel som i grund och botten är civilekonom har ett stort stilintresse och, som flera av oss andra, valde han att för två år sedan besöka modemässan Pitti Uomo. Han hade en vision av att skapa ett väskmärke med klassisk design, hög kvalitet med ett i sammanhanget rimligt pris. Han menar att han saknade detta lite då det på marknaden framförallt fanns ett stort utbud av billigare och dyra väskor. Direkt bestämde han sig för att tillverkningen skulle ske i Florens då detta är lite utav navet för italiensk läderproduktion. Ganska raskt togs prover fram och successivt sedan dess har de adderat ett tiotal modeller i sortimentet. Det rör sig om allt från totebags till datorväskor och weekendbags. De använder bara italienskt vegetabiliskt garvat så kallat Vachetta-läder och väskorna sys alltså i Florens.


 

By Axel – Nytt svenskt väskmärke
Modellen Large Tote i nyansen Ocra Suede.

Sedan starten har de förutom att erbjuda väskorna i en egen webbutik även ett 15-tal återförsäljare runt om i landet.

Det finns ett par aktörer till i denna prisklass som är typ 3 500-5 500 kr så det finns absolut konkurrenter. Det som fångade mitt intresse lite extra är att de har en rad modeller med mockainslag vilket jag inte sett att så många använder och det ser väldigt bra ut. På detta sätt har de hittat ett intressant sätt att sticka ut vilket jag tror kommer att kunna lyfta dem.

Jag vill också ta tillfället i akt och förklara lite min inledning. Syftet är inte att verka nedlåtande mot alla nya satsningar, tvärtom. Jag älskar det demokratiska och rättvisa med hur lättillgängligt och billigt det är att förverkliga en dröm. Det finns massor av framförallt unga visionärer som drömmer om ett eget varumärke och jag önskar dem alla lycka till. Med detta inte sagt att jag tycker om alla produkter som släpps och säljs. Det finns till exempel ett utbudsöverskott av rätt så dålig kvalitet och i designsynpunkt, trista accessoarer på internet idag. Så var inte fallet med by Axel. Personligen tycker jag att detta känns intressant nog att lyfta fram.


 

By Axel – Nytt svenskt väskmärke
Brun portfölj i så kallat Vachetta-läder.
By Axel – Nytt svenskt väskmärke
Företagets tote bag i grön mocka.
By Axel – Nytt svenskt väskmärke
Laptopväska i chokladbrun mocka.
By Axel – Nytt svenskt väskmärke
Weekendbag i cognacsbrunt skinn.
Dela på Facebook
Tweeta