Cartier Tank – Ikonen fyller 100 år

2017 blir ett stort år för en av klockvärdens äldsta och mest ikoniska armbandsur. Idag skall vi gå på djupet och redogöra för historien bakom den ikoniska modellen Tank från Cartier som sedan 1917 varit det självklara valet för några av historiens största stilikoner.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2016-12-19 14:02  |  Lästid: 5 minuter
Cartier Tank - Ikonen fyller 100 år

Historien bakom Cartiers ikoniska modell Tank börjar 1917. Första världskriget är i sitt slutskede och amerikanska soldater landstiger i Frankrike för att stötta sina europeiska allierade. En av de viktigaste nycklarna till framgång under kriget var de allierades stridsvagnar av modellen “Renault FT-17”. Det var  också dessa som låg som inspiration när Louis Cartier ritade sin framtida rektangulära klassiker. 

 

Cartier Tank - Ikonen fyller 100 år
De allierades stridsvagnar under första världskriget inspirerade Louis Cartier till modellen Tank.
Cartier Tank - Ikonen fyller 100 år
Här ser man tydligt vart inspirationen kom från till Cartier Tank.

De allra första versionerna av modellen sägs ha delats ut till den amerikanska generalen John Joseph Pershing och hans officerare under 1918 och det var först 1919 som modellen lanserades till allmänheten. Vad som är viktigt att nämna är att modellen var revolutionerande i många avseenden. Trots att det franska smyckesföretaget Cartier inte hade en lång historik av urmakeri likt Vacheron eller Patek så försågs klockorna med finaste mekaniska verk från Edmund Jaeger, mest känd för sitt senare samarbete med LeCoultre. 


Vid perioden (1920-talet) var armbandsur i allmänhet en raritet som främst var något soldater burit för att kunna synkronisera sina attacker på slagfältet. Majoriteten av alla civila bar fortfarande ett fickur. Louis Cartier som redan 1905 lanserat modellen Santos var en av pionjärerna när det kom till armbandsur och såg tidigt dess kommersiella och praktiska potential.

När man pratar om Cartier Tank rör det sig som många säkert känner till inte om en modell utan snarare en serie av ikoniska modeller. Vi tänkte gå in lite närmare på de allra främsta. 

Tank Normale - 1919

Ursprungsmodellen Tank Normale var nästan helt kvadatisk och producerades i en extremt begränsad upplaga i början av 1920-talet. Den med dagens mått lilla boetten var designad så att bandinfästningen skulle göra att bandet blev en del av klockan och producerades uteslutande i ädelmetal så som gulguld, roséguld och platina. Typiska designdrag som sen dess har dominerat modellen är de romerska siffrorna, blånerade visarna och inte minst den safirprydda kronan.


 

Cartier Tank - Ikonen fyller 100 år
Cartier Tank Normale från 1920.
Cartier Tank - Ikonen fyller 100 år
Tank Normale i Platina från 1920. Cartier var en av de första klocktillverkarna att arbeta med denna exklusiva och svårarbetade metall.

Cartier Tank Cintrée - 1921

Vår kanske absoluta favoritversion av Cartier Tank genom historien är den briljanta Art Deco-inspirerade Tank Cintrée. Namnet Cintrée syftade till klockans böjda boettform. Dessa tidiga exemplar från 1921 är några av de mest åtråvärda modellerna bland Cartier-samlare och betingar inte sällan priser på auktion över 250 000 - 300 000 kr. Även dessa producerades uteslutande i ädelmetall där platina är den mest eftertraktade. Cintrée hade ursprungligen samma romerska siffror som Tank Normale men fick efter ett par år arabiska index vilket den var relativt ensam om i Tank-serien. 

 


Cartier Tank - Ikonen fyller 100 år
Cartier Tank Cintrée är känd för sin avlånga och böjda boettform.
Cartier Tank - Ikonen fyller 100 år
Ett exemplar av Tank Cintrée från 1929 med arabiska siffror som Fred Astaire gav bort i present till "Felix" enligt graveringen på baksidan.

Cartier Basculante - 1933

Modellen Basculante var faktiskt ursprungligen inte en del av Tank-serien men delar många designelement med sina syskon från samma period. När modellen återintroducerades 2000 var det just i Tank-serien så vi tycker det är fullt rimligt att ha med modellen i en sån här artikel. Vad som är unikt med just Basculante är dess roterbara boett (något som vanligtvis förknippas med Jaeger LeCoultres modell Reverso). Till skillnad från Reverson roterade Basculante inte i sidled utan roterade istället via en ram med gångjärn på boettens sidor. Cartiers Basculante kom ut 1933, ett år efter Reverson men har inte varit i närheten av samma flaggskeppsmodell för sin producent. 

Cartier Tank - Ikonen fyller 100 år
Cartier Basculante med roterbar boett.
Cartier Tank - Ikonen fyller 100 år
Stilikonen Gary Cooper med sin Cartier Basculante.

"Les Must de Cartier" - 1972

Cartiers framgång fortsatte fram till mitten av 1960-talet då Pierre Cartier gick bort och familjen förlorade kontrollen över företaget. Det var först under 1970-talet då Robert Hocq och VD:n Alain Dominique Perrin lanserade det nya konceptet "Les Must de Cartier" som det åter började vända i försäljningssiffrorna.


Konceptet var enkelt men genialt. Man valde att introducera guldplätterade boetter i silver samt den för tiden helt nya Quartz-tekniken som helt plötsligt gjorde klockorna intressanta för en ny målgrupp. Försäljningen tog fart på allvar och modellen Tank stod i fokus för den nya satsningen. Designmässigt var modellerna fortfarande väldigt trogna originalet med romerska siffror och safirprydda kronan men man introducerade även en rad mer vågade modeller med färgglada tavlor.

Även om dessa modeller bidrog till att stärka varumärket i allmänhet så påverkade de med största sannolikhet Cartiers image som klocktillverkare negativt då de fina mekaniska verk man ursprungligen förknippats med var som bortblåsta.

 

 


 

Cartier Tank - Ikonen fyller 100 år
Cartier "Les Must de Cartier" från 1977 med röd tavla.

Cartier Tank Americaine - 1989

1989 lanserar Cartier den kanske bästa modellen av Tank i modern tid. Vi talar om Tank Americaine som var en hyllningsmodell till Cintrée från 1921 med en liknande avlång boett men nu med en vattentät boett som var omöjlig att producera ursprungligen. Tank Americaine producerades ursprungligen främst med quartzverk likt många av de andra modellerna från 70- och 80-talet men fick senare imponerande mekaniska verk. Modellen var och är likt Cintrée endast tillgänglig i ädelmetall men har producerats i en rad storlekar. 

2008 sker den största utvecklingen för Cartier sen 1970-talet då man introducerar Collection Privee. Det markerar företaget som Manufacture som det så fint kallas med en inhouseproduktion av verk av mycket hög kvalitet. 


 

Cartier Tank - Ikonen fyller 100 år
Cartier Americaine som introducerade 1989.
Cartier Tank - Ikonen fyller 100 år
En Cartier Americaine i gulguld på skribentens handled.

Vad är det då som gjort den här modellserien till en av klockhistoriens verkliga klassiker? 

Min tes är att det är de minst lika ikoniska bärarna av modellen som cementerat dess position som det kanske mest eleganta en man kan bära. Sen introduktionen 1919 är listan av ikoner som burit modellen minst sagt imponerande: Stjärnor som Duke Ellington, Fred Astaire, Gary Cooper, Clark Gable, Steve Mcqueen och Andy Warhol.

 


Cartier Tank - Ikonen fyller 100 år
Steve Mcqueen med en Tank Cintrée i filmen Äventyraren Thomas Crown.
Cartier Tank - Ikonen fyller 100 år
Clark Gable
Cartier Tank - Ikonen fyller 100 år
Duke Ellington
Cartier Tank - Ikonen fyller 100 år
Fred Astaire
Cartier Tank - Ikonen fyller 100 år
“I don’t wear a (Cartier) Tank watch to tell the time. In fact, I never wind it. I wear a Tank because it’s the watch to wear.” - Andy Warhol
Dela på Facebook
Tweeta