Den perfekta byxgarderoben

Efter några veckors uppehåll är vi tillbaka med vår artikelserie om den perfekta garderoben. I veckans avsnitt fokuserar vi på byxan och har därför valt ut de fem modeller som alla män bör ha i sin garderob.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2019-04-17 09:37  |  Lästid: 3 minuter
Den perfekta byxgarderoben
Foto: Milad Abedi

Byxgarderoben bygger likt såväl skjortgarderoben som kavajgarderoben på mångsidighet och ett brett användningsområde. Det är av den anledningen som vi rekommenderar att man väljer enfärgade byxor framför mönstrade då dessa kan utgöra en trygg bas i en klädsel där man sedan kan addera mer vågade inslag av färg och mönster. Vi har valt ut en handfull alternativ för vår som höst i färger som kompletterar mycket i den övriga garderoben. 

Grå Flanell

Den grå flanellbyxan är enligt oss garderobens mest givna alternativ för höst/vinter-halvåret. Den är mångsidig nog att bära till såväl klassisk marinblå kavaj som en stickad tröja och har tack vare sin struktur inte känslan av en uppbruten kostym. Välj med fördel en mellangrå nyans som första alternativ då dessa går utmärkt till både bruna och svarta skor. 


 

Den perfekta byxgarderoben
Grå flanellbyxa till mörkblå kavaj är en klassisk dressad outfit. (Foto: Milad Abedi)

 

Beige bomull

Bomullsbyxan har en fördel i att den är mer eller mindre helt fri från säsongsbegränsning. Vanligtvis förknippas bomullsbyxor med klassiska chinos och görs i alla tänkbara färger. Vi föredrar personligen ljusa nyanser av khaki eller beige. Bomullen får också en alldeles egen patina efter tid av användning vilket gör den extra härlig. Pga fiberns kvaliteter kommer byxan inte få samma naturliga fall som ull vilket späder på den lediga känslan ytterligare. 


 

Den perfekta byxgarderoben
Beige bomullsbyxa till mörkblå piké och kavaj.

 

Grå Fresco

Vad flanellen är för vintern är frescon för sommaren. Den torra och grova ytan tillsammans med den hårt tvinnade ullfibern och glesvävda strukturen gör den perfekt som uddabyxa under våren och sommaren. Den håller sig skrynkelfri, andas optimalt och har ett rent och elegant fall. Nyansmässigt kan man gott överväga en något ljusare ton av grått då sommargarderoben i regel är lite ljusare. Färger som t ex sand, beige, olivgrönt och brunt är utmärkta alternativ om man vill hitta andra färger än mörkblått.


 

Den perfekta byxgarderoben
Grå fresco fyller samma funktion för sommaren som flanellen gör vintertid. (Foto: Milad Abedi)

 

Benvitt linne

Inget känns mer sommar än ett par linnebyxor. Materialet är på många sätt motsatsen till Fresco då det tenderar att skynkla rejält även om de bägge har svalkande egenskaper. Strynklor är helt enkelt något man får leva med när det handlar om linne och en stor del av charmen med materialet. Välj här en lite mer generös passform där byxan får falla fritt och materialet kommer till sin rätt. I en ljus nyans av sand, beige eller benvitt har man det perfekta paret lediga byxor. 


 

Den perfekta byxgarderoben
Sandfärgade linnebyxor till en turkos tunnstickad tröja och bruna mockaskor.

 

Blå Jeans

Det minst sartoriella inslaget i den här artikeln är jeansen men idag känns de omöjliga att utesluta ur den manliga byxgarderoben. Oavsett om man föredrar otvättade selvedgejeans eller ljusare alternativ har alla plats för minst ett par i garderoben. Vi föredrar en lite generösare passform och livhöjd vilket gör dem intressanta till exempelvis mockajackor eller stickade pikétröjor. Skall de bäras till kavaj rekommenderar vi en liknande struktur i bägge plaggen så som t ex linne, tweed eller manchester beroende på säsong. 


 

Den perfekta byxgarderoben
Jeans med högre midja tillsammans med tunn polotröja och mörkbrun mockajacka. (Foto: Ted Olsson)
Dela på Facebook
Tweeta