Den perfekta kavajgarderoben

Jag har med någon veckas mellanrum publicerat artiklar ur serien om den perfekta manliga garderoben. Idag har turen kommit till kavajer och jag har likt tidigare valt 5 favoriter som skall täcka årets alla situationer. Jag kommer redogöra och motivera för varje val även om det såklart handlar mer om personlig smak än rätt vs fel.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2019-03-20 08:17  |  Lästid: 4 minuter
Den perfekta kavajgarderoben
Foto: Milad Abedi

Den perfekta kavajgarderoben består i de bästa av världar av betydligt fler än fem kavajer men med den här serien vill jag visa att man kommer långt med ett par grundpelare som täcker såväl vår som höst och formella som informella stunder. 

Jag kommer fokusera på såväl färg som modell och tygkomposition då alla dessa aspekter spelar in i valet och användandet av en kavaj.

Mörkblå ull i hopsack, enkelknäppt


Den mörkblå kavajen är den tveklöst viktigaste och mest mångsidiga i den manliga garderoben. Den går att kombinera med det mesta i byxväg och är troligtvis den enklaste att klä upp och ner. Till en grafitgrå ullbyxa, skjorta och slips har man en städad och klassiskt kombination och vill man klä ner den är ett par chinos och popover perfekt. Mitt val faller på en hopsackväv i ull då den har en komposition som gör den användbar året om och med lagom mycket struktur för att skilja sig från en kostymkavaj. 

 

Den perfekta kavajgarderoben
Mörkblå kavaj från Orazio Luciano i hopsack-väv.
Den perfekta kavajgarderoben
Blå kavaj i hopsack från B&Tailor som tillhör några av mina mest använda plagg i garderoben.

 

Brun flanell, enkelknäppt


En tunnare flanellkavaj är extremt användbar i vårt svenska klimat. Från början av oktober till slutet av april kommer det definitivt finnas tillfälle att använda den och flanellens matta yta gör den lättare att kombinera än t ex blanka ulltyger. Addera t e x ett fiskbens- eller hundtandsmönster för mer djup till tyget och kombinera med byxor i grått, beige eller benvitt. För den här typen av kavaj skulle jag rekommendera en neapolitansk konstruktion som känns både bekväm och avslappnad. 

 

 

Den perfekta kavajgarderoben
Brun flanellkavaj från P.Johnson.
Den perfekta kavajgarderoben
Kavaj i mörkbrun flanell från Orazio Luciano. (Foto: Milad Abedi)

 


Mörkblå ull, dubbelknäppt

Många kanske ställer sig tveksamma till två blå kavajer av fem möjliga men jag vill påstå att den mörkblå kavajen är så pass användbar och fundamental i garderoben att den fungerar i såväl enkelt som dubbelt utförande. Om man är riktigt vågad är min rekommendation att låta den dubbelknäppta vara en klassisk klubbkavaj med metallknappar men den fungerar även med bruna hornknappar för en mer diskret känsla. Kombinationerna är de samma som för den enkelknäppta och jag själv gillar att bära den till såväl slitna jeans som benvit flanell. 

 

Den perfekta kavajgarderoben
Klubbkavaj från Cesare Attolini för Michael Jondral.
Den perfekta kavajgarderoben
Mörkblå kavaj från Ring Jacket for The Armoury i vintage Sportex. Även översta bilden. (Foto: Milad Abedi)

 


Grön tweed eller linne, enkelknäppt

Ett inslag av färg som jag själv älskar är en murrigt grön kavaj med mycket struktur i väven. Teoretiskt går det att finna alternativ för såväl höst som vår där hösten domineras av tweed, ull eller kashmir-blandningar medan vårens versioner ofta är i någon form av linne. För att undvika att den gröna kavajen tar över outfiten helt rekommenderar jag en mer olivgrön ton med inslag av gult eller brunt snarare än blått då det lätt ger känslan av golfkavaj. Kombinera den med ljusblå skjorta, sandfärgade byxor och brun, vinröd eller orange slips. Den gröna tweedkavajen är också en av de enklaste att kombinera med ett par jeans i rådenim.

 

Den perfekta kavajgarderoben
Murrig grön kavaj från Suitsupply med patch pockets.
Den perfekta kavajgarderoben
Grön tweedkavaj från Sartoria Corcos. (Foto: Oliver Dannefalk)

 


Ljus ull,linne eller silke-blandning, enkelknäppt

De övriga kavajerna i listan har varit i material anpassade för antingen 4-season eller vinterhalvåret. Självklart behöver vi addera minst en renodlad vårkavaj och därför föll mitt val på den ljusa kavajen i antingen en linne eller silkesblandning. I 100% linne blir den härligt skrynklig men tappar snabbt i formalitet. I ren ull riskerar den att bli för slät men genom att kombinera ull med linne eller silke får man det bästa av tre världar. Ullen ger stabilitet, linnet svalka och silket en lyster och ibland textur. 

Den ljusa kavajen kan verka svårburen men testa att kombinera den med benvita eller ljusgrå byxor för låg kontrast och en vit alternativt ljusblå denim- eller chambrayskjorta.

 


Den perfekta kavajgarderoben
Ljus fiskbensmönstrad kavaj i ull/silke-blandning.
Den perfekta kavajgarderoben
Ljus kavaj från Orazio Luciano i ull/silke-blandning med diskret hundtand från Fox Brothers.
Dela på Facebook
Tweeta