Den perfekta skjortgarderoben

Vi får många frågor kring hur man bör tänka när man skall bygga upp sin personliga garderob. Ett av de mest grundläggande plaggen för den manliga garderoben är skjortan som kan vara en grundsten i en såväl ledig som dressad garderob. Vi har idag valt ut 6 skjortor som utgör den enligt oss perfekta skjortgarderoben.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2019-02-05 08:57  |  Lästid: 4 minuter
Den perfekta skjortgarderoben

När man skall sätta samman en skjortgarderob är det såklart alltid viktigt att utgå från sin personliga stil och smak. Vi har valt att inkludera modeller, kragar och färger som vi tycker är mångsidiga, klassiska och passar på de flesta men listan skall snarare ses som inspiration än någon absolut sanning. Vår ambition är att täcka så många behov och situationer som möjligt. Arbetar man i kavaj eller kostym dagligen så är kanske behovet av dressade skjortor större precis som man med en ledigare stil kan lägga lite mer fokus på modeller som passar den övriga garderoben. 

1. Vit Royal Oxford, Cutaway, enkel manschett.

Få om någon skjorta är mer mångsidig än den vita med enkel manschett och cutawaykrage. Här har vi valt en så kallad Royal Oxford eller pinpointväv för att få lite struktur i tyget vilket gör det något lättare att bära i lediga sammanhang. Detta är en skjorta som kan bäras till mörk kostym eller ett par lediga chinos och vi vågar nästan påstå att alla mäns garderob skulle må bra av åtminstone en sådan. 


 

Den perfekta skjortgarderoben
Klassisk vit skjorta med cutawaykrage och enkel manschett i Royal Oxford-väv från Eton.
Den perfekta skjortgarderoben
Klassisk cutawaykrage som fungerar perfekt till slips. (foto: Ted Olsson)

 

2. Ljusblå Bengalrandig, Cutaway/Turndown, enkel manschett

Nästa skjorta som åtminstone jag själv använder extremt ofta är den ljusblårandiga skjortan som även kallas Bengal stripe shirt. Den är inte bredrandig och ger på avstånd ett väldigt diskret intryck men snarare ett djup och textur som kan behövas till en enfärgad kostym och slips. Ett tips rörande mönstermatchning är att alltid försöka ha med minst ett mönster och minst ett enfärgat plagg i en kostymbaserad klädsel och här lägger den randiga skjortan en perfekt bas. 


 

 

Den perfekta skjortgarderoben
Bengalrandig ljusblå skjorta från Shirtonomy med enkel manschett och cutawaykrage.
Den perfekta skjortgarderoben
Bengalrandig skjorta till småmönstrad slips och enfärgad kavaj.

 

3. Ljusblå oxford, Buttondown, enkel manschett


En av tidernas mest klassiska skjortor som framför allt förknippas med den amerikanska preppykulturen. Det ljusblå oxfordtyget kombinerat med en buttondownkrage kallas ofta för "OCBD" (Oxford Cotton Button Down) och är kanske allra bäst i lediga situationer så som under en stickad tröja eller till ett par dressade chinos. Vill man bära den till kavaj går det utmärkt men oxfordvävens grövre textur gör att den passar bättre till tyger som tweed eller linne än supertunn ull. 

 

Den perfekta skjortgarderoben
Klassisk ljusblå buttondown i oxfordväv från brittiska Drake´s. Notera de lite längre skjortsnibbarna som gör att skjortan kan bäras med slips samt den klassiska bröstfickan.
Den perfekta skjortgarderoben
Paul Newman i en ljusblå OCBD.

 

4. Vit twill, Cutaway, dubbel manschett


Skjortgarderobens mest formella skjorta (bortsett från ev. frackskjortan) är den vita med cutawaykrage och dubbel manschett. Det är i dagens samhälle kanske inte den mest mångsidiga men fortfarande en av de snyggaste. Med en dubbel manschett, cutawaykrage och ett formellt tygval är detta en skjorta till affärskostym, bröllop och egentligen t om smoking om man saknar en renodlad smokingskjorta. 

 

Den perfekta skjortgarderoben
Klassisk elegant kostymskjorta med dubbel manschett och cutawaykrage i en elegant twillväv.
Den perfekta skjortgarderoben
Skjorta med dubbla manschetter i kvalitén White Twill från Shirtonomy.

 

5. Blå denim, Cutaway/Buttondown, enkel manschett


Den kanske ledigaste skjortan i den här artikeln är denimskjortan som gör sig allra bäst till bomullsbyxor och stickat men kan se förvånansvärt bra ut till lediga kavajer. Detta är en skjorta som bara blir snyggare med tiden då den efter tvätt och användning får sin egen patina. En ljusare denim är oftast lite lättare att kombinera med kavaj medan de mörkare är något ledigare. 

 

Den perfekta skjortgarderoben
Denimskjorta med gedigen buttondownkrage från handsömnadsspecialisterna 100 Hands. (även översta bilden)
Den perfekta skjortgarderoben
En denimskjorta från Sartoria Vanni som ljusnat efter många års användning och kan fungera fint till ledigare sommarkavajer.

 

Olivgrön linneskjorta, Cutaway/One Piece, enkel manschett


Ett av få inslag som inte ligger i det blå eller vita färgspektrat. En olivgrön linneskjorta tycker jag är ett utmärkt plagg för sommarhalvåret oavsett om det är till stranden eller under en kostym. Kombinationen av blå kavaj och olivgrön skjorta är en personlig favorit men färgen gör sig också otroligt bra med brunt och beige. 

 

Den perfekta skjortgarderoben
Olivgrön linneskjorta från italienska Barba Napolis ledigare linje "Dandylife".
Den perfekta skjortgarderoben
Olivgrön linneskjorta från 100 Hands tillsammans med benvita byxor och mörkbrun kavaj.
Dela på Facebook
Tweeta