Den perfekta skogarderoben

Förra veckan publicerade vi en artikel med vad den enligt oss perfekta skjortgarderoben innehåller. Responsen från er läsare var väldigt positiv så därför har vi valt att spinna vidare på detta koncept i en artikelserie där vi fokuserar på en rad olika produkter i den manliga garderoben. Idag har vi valt att plocka ut den perfekta skogarderoben.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2019-02-13 10:28  |  Lästid: 3 minuter
Den perfekta skogarderoben

När man skall välja ut fem par skor till den perfekta skogarderoben behöver man täcka så många logiska situationer som möjligt. För att göra det lite enklare har vi valt att utesluta ledigare alternativ som sneakers och sandaler och fokuserar främst på klassiska herrskor i något form. Det kommer handla om skor för såväl lediga som formella situationer och för både höst och vår.

 

Mörkbrun quarter brogue i kalvskinn


Den kanske mest mångsidiga skon man kan äga. En klassisk oxford med diskret broguemönstring kring sömmar och en nyans som gör att den går att bära till såväl uddakavaj som kostym. Brunt skinn i bättre kvalitet har en tendens att åldras med värdighet och är därför en investering över tid. 

 

Den perfekta skogarderoben
Mörkbruna quarter brogues från Löf & Tung i modellen Bingham.

 

Svart cap toe oxford i kalvskinn


Den ultimata kostymskon! Tyvärr är det kanske inte alla som känner att kostym är något man bär tillräckligt ofta men vi anser fortfarande att den svarta oxfordskon är något som hör hemma i varje mans garderob. Den kanske inte används varje vecka men kommer fortfarande vara ett välkommet inslag på bröllop, begravning eller valfri fest med klädkoden "Mörk kostym".

Den perfekta skogarderoben
Modellen City II från John Lobb fyller alla boxar för hur en klassisk cap toe oxford bör se ut.

 

Full brogue i mellanbrun mocka

Ett steg ner på formalitetsskalan från de två skorna ovan är den så kallade full broguen. Den kännetecknas av en wingtipsöm och en broguemedaljong i skons tåparti och är ett utmärkt val till ledigare klädsel så som jeans, flanellbyxor eller chinos. Den har också fördelen att kunna bäras såväl höst som vår och mellanbrun mocka passar till många olika nyanser på byxor. 


Den perfekta skogarderoben
Modellen Buckingham från Loake 1880 i polo suede är ett snyggt semiformellt val som fungerar såväl höst som vår.

 

Snörkängor i brun mocka

I en kollektion på fem par skor behöver vi ett par renodlade vår- och höstalternativ. För det sistnämnda har vi valt ett par gedigna snörkängor i mocka som enkelt kan impregneras. De har en dubbel gummisula som håller både vätan och kylan från gatorna borta under vintern. Det är en modell som kanske först och främst bärs pga kylan men som gör sig otroligt snyggt till exempelvis rådenim. 

Den perfekta skogarderoben
Snörkängor av modellen Galway från Edward Green.

 


Loafers i brunt skinn

Precis som kängorna fyller en specifik funktion vintertid så vill vi addera ett renodlat alternativ för våren och sommaren. Här faller valet på ett par klassiska loafers i brunt skinn. Om man föredrar tasselloafers eller pennys spelar egentligen mindre roll men man får en elegant sommarsko som passar till såväl shorts som bomullskostym. 

Den perfekta skogarderoben
Modellen Cavendish från Crockett & Jones tillhör våra absoluta favoriter när det handlar om loafers. 325-lästen är elegant rund och i mörkbrunt kalvskinn fungerar den till nästan alla situationer sommartid.

Översta bilden - Mörkbruna quarter brogues från japanska Yohei Fukuda

Dela på Facebook
Tweeta