Det bästa från klockauktionerna i Genéve

Det bästa från klockauktionerna i Genéve våren 2019

andreas  |  Publicerad 2019-05-13 15:28  |  Lästid: 3 minuter

De stora klockauktionerna för våren pågår för fullt nere i Genéve och vi har valt ut våra favoriter från tre av de stora auktionshusen. Det rör sig om unika tolkningar av såväl vintage som modernt men med en sak gemensamt: ett närmast astronomiskt prisläge.

Antiquorum

Patek Philippe, ref. 5060, Aquanaut ”Prototype”401´000 CHF

Det råder det ingen som helst tvekan om att Patek Philippe är kungen av auktionsmarknaden för tillfället. Oavsett om det är komplicerade vintageklockor eller moderna sportmodeller så ligger resultaten i regel en bra bit över estimatet. När det dessutom rör sig om en prototyp, ej avsedd för försäljning tenderar priserna att spåra ut totalt. I detta fallet handlar det om en prototyp av företagets sportmodell Aquanaut som lanserades 1997.

Patek Philippe ref. 5060 Aquanaut "Prototype"

Omega, ref. 145.022, Speedmaster Apollo XI - 50´000 CHF

Omegas firar 2019 att det var 50 år sedan modellen Speedmaster blev första klocka på månen. Som en hyllning till bedriften samt astronauterna som genomförde Apollo XI-uppdraget producerade Omega en limiterad serie på ca 1 000 exemplar av Speedmasters i guld med vinröd bezel där 32 st levererades till astronauter och personal involverade i Apollo XI samt resterande såldes mellan 1969-1972. Dessa betingar idag väldigt höga priser bland Omega-samlare.

Omega Speedmaster ref. 145.022 från 1969

Phillips by Bacs & Russo

George Daniels, Grand Complication - 2´420´000 CHF

Nästa auktionshus som radade upp rekordartade klockor är Phillips Watches som drivs tillsammans med Aurel Bacs som extern konsult. Den mest spektakulära försäljningen var faktiskt inte ens ett armbandsur utan snarare ett fickur från George Daniels; en av modern tids mest inflytesrika urmakare och mannen bakom Co-Axial tekniken. Detta mästerverk rymmer inte bara en evighetskalender, årskalender, minute repeater och termometer men även en Co-Axial Tourbillon. Slutpriset? Strax över 20 miljoner kronor...

George Daniels Grand Complication

Vacheron Constantin, "Don Pancho" - 740´000 CHF

En av, om inte den viktigaste klockan som producerats av den heliga treenhetens mest blygsamma aktör; Vacheron Constantin. Klockan beställdes av affärsmannen Francisco Martinez Llano eller "Don Pancho" som han även kallades av sina vänner via butiken Brooking Madrid. Klockan innehöll det bästa schweiziskt urmakeri kunde frambringa. När dess ägare gick bort 1947 förpassades klockan till ett bankfack där den låg i hela 60 år innan den återfanns av familjen. Då var tyvärr urtavlan med radiumindex kraftigt skadad och verket i behov av total restaurering vilket gjordes under flera månader hos Vacheron Constantin.

Vacheron Constantin "Don Pancho"

Sotheby´s

Sist ut från vår bevakning är auktionshuset Sotheby´s som presenterade flera fantastiska klockor som stack ut lite extra.

Cartier, Tank Cintrée - 125´000 CHF

En av våra personliga favoritklockor alla kategorier är Cartier Tank i allmänhet och modellen Cintrée i synnerhet. Här i ett manuellt utförande i gulguld med tillhörande länk från 1950-talet.

Cartier Tank Cintrée

Patek Philippe, ref 2497 - 980´000 CHF

En av, i vår mening Patek Philippes vackraste och mest välbalanserade modeller genom historien är referens 2497. Det kan enkelt uttryckt beskrivas som en lillebror till ref. 2499 (som utöver evighetskalender även har en kronograf-funktion). Referens 2497 har en perfekt balanserad storlek på 36.7 mm vilket ansågs som stort vid försäljningen 1953. Den har två fönster för dag- respektive månadsvisning samt datum runt månfas-indikationen kl. 6 på tavlan.

Patek Philippe ref. 2497
Dela på Facebook
Tweeta