En hyllning till Karl Lagerfeld och hans svarta Royal Oak

Under gårdagen möttes modevärlden av den tragiska nyheten att designern och kreatören Karl Lagerfeld gått bort vid 85 års ålder i Paris. Lagerfeld är en av de största legender som modevärlden upplevt och idag har vi valt att hylla honom genom en kort artikel om hans stil och inte minst hans berömda Royal Oak.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2019-02-20 09:31  |  Lästid: 2 minuter
En hyllning till Karl Lagerfeld och hans svarta Royal Oak

Karl Lagerfelds meritlista skulle närmast kunna liknas vid en novell. Han har jobbat med kreativa genier som Yves Saint Laurent och Pierre Balmain samt varit frilansdesigner på anrika företag som Fendi, Chloé, Valentino och inte minst Chanel där han väckte liv i ett företag på ruinens brant i början av 1980-talet. 

Lagerfelds personliga stil är kanske inte i linje med den mer sobra och avskalade estetik vi brukar lyfta fram här på Manolo men ett intressant inslag som kanske inte alla känner till är att Lagerfeld bar mängder av kostymer från franska skrädderiet Cifonelli. Ett av världens än idag högst ansedda skrädderi i Paris med en mycket karaktäristisk axelkonstruktion.

 


En hyllning till Karl Lagerfeld och hans svarta Royal Oak
Karl Lagerfeld i tredelad kostym från Cifonelli med företagets karaktäristiska dubbelknäppta väst och signifikativa axelkonstruktion.

För alla klockintresserade skrev Hodinkee nyligen en intressant artikel om Karl Lagerfeld och hans unika Royal Oak. Det rör sig om inte mindre än en Royal Oak 5402st "A-serie", dvs en av de första 1000 klockorna av modellen som Audemars Piguet producerade. Bara detta gör klockan till en raritet men i Lagerfelds fall hade den dessutom blivit PVD-behandlad svart. 

Som Stephen Pulvirent på Hodinkee nämner i sin artikel är det kanske inget man höjer på ögonen över idag då det finns mängder med företag som sysslar med den här typen av customizing. Detta var dock 1973 då klockan enligt källor såldes i Italien samma år. 

Karl Lagerfeld har setts på bilder med sin unika Royal Oak i över 35 år och t om tagit upp den i en intervju i Architectual Digest, 2011. 

 


En hyllning till Karl Lagerfeld och hans svarta Royal Oak
Lagerfelds unika och välanvända Royal Oak 5402.
En hyllning till Karl Lagerfeld och hans svarta Royal Oak
Buren utanpå skjortmanschetten likt Gianni Agnell. (även översta bilden)
Dela på Facebook
Tweeta