Flyktscarfs från Bonhomme

Jag blev nyligen kontaktad av en Pierre från Paris som ville berätta lite mer om sitt märke Bonhomme. Det är långt ifrån första gången ett företag vill presentera sina produkter för oss och i de allra flesta fall är de i ärlighetens namn ganska så ointressanta för Manolo. Så var inte fallet med Bonhomme vilket är anledningen till att ni idag kommer få ta del av en mycket intressant historia och produkt, om än av det lite snävare slaget.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2016-06-30 09:07  |  Lästid: 2 minuter
Flyktscarfs från Bonhomme

Bonhomme har en enda produkt i sitt sortiment, en sorts mindre scarf eller bandana om man så önskar. Det är en unisex-produkt och motiven utgör 8 stycken olika kartor. Själva historien bakom denna produkt ihop med dess snygga utseende fångade mitt i intresse. Scarfsen kommer från ett överskottslaget från 50-talet och kallades Escape scarfs, fritt översatt flyktscarf och kommer från den brittiska armén.

 

Flyktscarfs från Bonhomme

Under andra världskriget skapade den brittiska armén en hemlig organisation som kallades MI-9 och vars syfte var att förse stridspiloter med flyktplaner och rutter. Det utvecklades en rad produkter av dem genom en officer vid namn Christopher Clayton Hutton och som själv flugit under första världskriget. Flyktscarfsen hade printade motiv bestående av kartor över de områden de verkade. Det fanns flera anledningar till varför man printade dessa scarfs på tyg och inte papper. De var lättare att vika och gömma under bältet eller i ett cigarettpaket och de var helt ljudlösa att vika och vika upp. De olika 8 kartorna som finns är över Leningrad/Smolensk, Rostov/Krakov, Marseille/Tunis, Khar´kov/Rostov, Bushire/Teheran, Ankara/Sinop, Cherydin/Onega och Arakan/Irrawaddy. De är tillverkade i rayon och levereras i en liten fin box med en historia över just dess motiv. De har fållats i en liten fransk ateljé för att ge ett mindre rått intryck. 


Scarfsen ligger på 92€ och finns tillgängliga att köpa via företagets webshop.

 

Flyktscarfs från Bonhomme
Scarfsen levereras i en liten låda.
Flyktscarfs från Bonhomme
Scarf med motiv över Leningrad.
Flyktscarfs från Bonhomme
Karta över Bukarest.
Flyktscarfs från Bonhomme
Pierre från Bonhomme.
Dela på Facebook
Tweeta