Founders Footwear – En småskalig amerikansk nykomling

För ungefär 10 månader sedan blev jag kontaktad av Michael Strout från NYC. Han följde mig via Instagram och ville presentera en produkt för mig. Tillsammans med hans vän Tipton Evans så var han i uppstartsfarten av ett nytt skomärke som de döpt till Founders.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2016-07-14 09:37  |  Lästid: 4 minuter
Founders Footwear - En småskalig amerikansk nykomling

Han frågade om han fick ställa lite frågor och bolla lite tankar kring deras produkter. Som den skoentusiast jag är kände jag snabbt att detta var en person med liknande passion. Efter lite mailande fram och tillbaka frågade Michael om han fick lov att skicka ett par skor till mig för utvärdering och synpunkter. Då företaget ännu inte startat någon försäljning och det kändes genuint från deras sida att det faktiskt rörde sig om hjälp och synpunkter kring produkten snarare än ett sätt för dem att få marknadsföringshjälp så accepterade jag att ta emot dem.  Michael var noga med att poängtera vid flera tillfällen att han inte på något sätt förväntade sig någon publicitet. Då de initialt även endast kommer att sälja skorna i USA så kände jag att min integritet inte känns hotad då en text här eller i sociala medier inte påverkar deras försäljning nämnvärt.

Varför väljer jag då att lyfta fram dem? Jo, av flera skäl.

 


Founders Footwear - En småskalig amerikansk nykomling
Klassisk Cap Toe Oxford i brunt kalvskinn.

För det första så gillar jag att ge publicitet åt små nystartade företag vars grundare brinner för en idé eller produkt och vars passion är så stor att det smittar av sig. Michael berättar att han alltid varit intresserad av stil och mode. Han och Tipton har en bakgrund inom investment banking och juridik och har de senaste 6 åren följt utveckling av hur försäljning mot konsument ökat på nätet och att flera företag så som exempelvis Warby Parker och Everlane nått stor framgång. De beundrar och inspireras över hur effektivt många företag kan arbeta genom e-handel och på detta sätt erbjuda riktigt bra produkter till ett lägre pris.

 

Founders Footwear - En småskalig amerikansk nykomling
Svart derbykänga.

Tanken kom på att starta ett eget skomärke, med en kollektion bestående av skor som de själva vill kunna bära och som är av god kvalitet utan att kosta för mycket.  Deras ambition var att skapa en riktigt lyxig produkt fast till ett attraktivt pris. De började arbetet med att rita modeller och närma sig tillverkare. Det slutliga valet föll på en skofabrik strax utanför italienska Neapel. Alla skor är sydda med en så kallad Full Rapid-konstruktion, vilket på vissa sätt är en enklare konstruktion än maskinrandsytt, utan att för den sakens skull behöva vara sämre. De valde att endast jobba med europeiskt kalvskinn av god kvalitet, bland annat från det kända franska garveriet Annonay. Utbudet är ganska litet och alla modeller är väldigt klassiska och tidlösa, något som är viktigt för grundarna eftersom de ville skapa skor som håller i utseende över tiden. Founders har även valt att inkludera skoblock vid varje par för att öka livslängden på skorna och öka mervärdet vid köpet.

 


Founders Footwear - En småskalig amerikansk nykomling
Samma känga som är försedd med en slitstark gummisula.

Rent prismässigt ligger de i ett bättre instegssegment för kvalitetsskor med sina ca 325 USD vilket är ett motiverat pris för denna typ av sko. Det skall tilläggas att denna tillverkare gör skor åt andra som kostar nästan dubbelt så mycket i handeln. De skor som jag nu provat sedan årsskiftet är ett par svarta pennyloafers i kalvskin. Mitt intryck är bra. De tilltalar mig rent estetiskt och är sköna på foten. Lädret är av väldigt god kvalitet, kanske det bästa med hela deras produkt, och det veckar sig på en snyggt sätt.

 

Founders Footwear - En småskalig amerikansk nykomling
Ett par klassiska svarta oxfords är något alla män bör ha i sin garderob.

För att finansiera starten av företaget valde de att använda sig av en så kallad crowd funding för att testa intresset. Vi har tidigare skrivit om just detta nya och smarta finansieringsalternativ som har kommit att bli allt vanligare och en fantastisk möjlighet för små uppstartsföretag att faktiskt komma igång med sin verksamhet. Detta är en av anledningarna att jag också valt att lyfta fram dem idag. De lyckades med sin första runda och visade än en gång hur effektivt det kan vara att använda sig av denna typ av forum. Jag vill även skicka med till alla personer där ute att som går och funderar på en egen idé att faktiskt söka lite och kika på vilka alternativ som erbjuds idag för denna typ av tjänst.

I början av detta år hade de i samband med att första leveransen av skorna anlänt en pop-up butik på ett hotell i Brooklyn, NYC. Idag sker försäljningen än så länge bara i egen regi via deras hemsida.


Ambitionerna är stora och redan i höst kommer fler modeller och en damkollektion. Till nästa sommar kommer de första lädervarorna och accessoarerna.

Jag beundrar entreprenörer och hoppas att det kommer att gå bra för dem som vågar satsa. Att de dessutom har produkter som är tilltalande gör det extra intressant att följa Founders fram över.

 

Founders Footwear - En småskalig amerikansk nykomling
Mitt par svarta pennyloafers som burits i ett par månader har åldrats väl utan fula gåveck. Foto: Ted Olsson.
Dela på Facebook
Tweeta