Fråga Manolo – Klockspecial

Fråga Manolo är tillbaka och idag har vi valt att dedikera det helt till klockor. Vi har fått mängder av frågor kring olika begrepp men också konkreta köptips och har därför valt att ut fem frågor från er läsare.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-09-12 06:13  |  Lästid: 4 minuter
Fråga Manolo - Klockspecial

Vad är skillnaden på kronograf och kronometer?

En kronograf är en klocka med tidtagningsfunktion. De kan utöver den vanliga tidsvisningen mäta kortare intervaller på sekunder, minuter och ibland timmar via två eller tre register på urtavlan. Kronografer anses av många urmakare vara den ultimata komplikationen och finns i både manuella och automatiska versioner.

En kronometer är till skillnad från en kronograf inte en komplikation. Det var ursprungligen en klocka med tillräckligt hög precision för att kunna användas för astronomisk navigering. Idag syftar benämningen snarare till de klockor som kontrollerats och godkänts av den fristående organisationen C.O.S.C och uppfyller en gångavvikelse på mindre än -4 till +6 sekunder per dygn. Med det sagt så finns det premiumtillverkare som väljer att inte använda C.O.S.C men fortfarande har klockor som med marginal håller tiden inom detta intervall. Patek Philippe och Audemars Piguet är två exempel på dessa.


 

Fråga Manolo - Klockspecial
En av världens mest kända kronografer, tillika världens dyraste armbandsur är Paul Newmans personliga Rolex Daytona som såldes förra året för hissnande 17.7 miljoner dollar.

Vad är skillnaden mellan en manuell, mekanisk och automatisk klocka?

En mekanisk klocka är ett samlingsnamn för alla klockor som inte drivs av batteri eller quartzverk utan av fjäder och motstånd. Det innefattar två kategorier: Manuella klockor; där fjädern vrids upp för hand via kronan och automatiska klockor som har en rotor (en skiva) som roterar när klockan rör på sig och automatiskt vrider upp klockan.

 


Fråga Manolo - Klockspecial
Patek Philippes kaliber 324 S C som kan beskådas genom bakboetten på t ex Nautilus 5711. Här ser vi tydligt den rotor i guld som vrider upp fjädern när klockan och armen rör på sig.

Vilken klocka under 1 000 kronor skulle du säga är det bästa köpet på marknaden?

Under 1 000 kronor är det i princip omöjligt att hitta en ny, mekanisk klocka och därför skulle jag personligen välja en modell från Swatch i den här prisklassen. En tillverkare som aldrig utgett sig för att vara exklusivare än dess prislapp men mer eller mindre räddade den schweiziska klockindustrin under kvartskrisen. Ett perfekt val om man vill avdramatisera sin kostym. 

 

Fråga Manolo - Klockspecial
En lekfull Swatch kan vara en ruskigt snygg kontrast till kostym. Foto: Rose & Born.

Vad är egentligen skillnaden mellan funktionerna "Årskalender" och "Evighetskalender"?


En årskalender behöver endast ställas om en gång om året (sista februari) och kompenserar för alla månaders längd utom just februari.

En evighetskalender klarar av att inte bara kompensera för 11 månader om året utan även för skottår vilket gör att de rent teoretiskt (självklart vid service) inte behöver ställas om på en livstid. En evighetskalender är som man säkert kan gissa mer komplicerad och tillhör i regel vad man brukar benämna som "Grand Complications". 

Fråga Manolo - Klockspecial
Perpetual eller Evighetskalender från Jaeger LeCoultre som visar dag, datum, månad, år och månfas. Den är också automatisk och tar hänsyn till respektive månads längd och eventuella skottår.

Jag har bestämt mig för att investera i en ikonisk klockmodell. Kraven är att det skall vara en tidlös design, en erkänd tillverkare och ett bra andrahandsvärde. Begagnat är inga problem och budgeten är ca 30 000-40 000 kronor.

Jag skulle vilja rekommendera ett par olika modeller som alla är begagnade men bör uppfylla dina krav.


Rolex Datejust 

En av de mest mångsidiga modeller man kan äga som funkar perfekt till badbyxor såväl som kostym. En av Rolex mest tidlösa designer som är i princip oförändrad sen den lanserades. Vintage Rolex har gått upp ganska mycket i pris de senaste åren men en Datejust från 60, 70 eller 80-talet går absolut att finna inom din budget.

Omega Speedmaster Professional

Den ikoniska månklockan har även den varit i princip oförändrad sen slutet av 1960-talet och är en av historiens största klassiker. En mer sportig modell med storlek på 42mm men som passar till det mesta. Det är också en modell som alltifrån förstagångsköparen till den mest erfarna samlare brukar ha respekt för. För ca 30 000 kr får du en schysst bättre begagnad Speedmaster Professional. 


Jaeger LeCoultre Reverso

Ett mer dressat alternativ från en av branschens främsta på urverk. Ikonmodellen som lanserades för polospelare 1931 med vändbar boett är en odödlig modell vars design är baserad på det gyllene snittet. Modellen Grande Taille är något större än originalet Classique och såväl modern som smakfull. Prismässigt ligger de i den övre delen av din budget i begagnat skick. 

 

Fråga Manolo - Klockspecial
Rolex Datejust ref. 1601 är en verklig klassiker. Med en boett på 36 mm och en tidlös estetik fungerar den till nästan alla situationer. Foto: Bulang & Sons.
Fråga Manolo - Klockspecial
Speedmaster Professional eller "månklockan" som den brukar kallas är i stora drag oförändrad sen månlandningen 1969. En verklig klassiker i klocksammanhang.
Fråga Manolo - Klockspecial
Jaeger LeCoultre Reverso med sin vändbara boett skapades ursprungligen som en sportklocka för polospelare men är idag en modell många snarare bär till kostym.
Dela på Facebook
Tweeta