Fråga Manolo – Veckans frågor och svar

Veckans frågor och svar är tillbaka och idag fokuserar vi på framför allt klockor och kostymer. Vi uppskattar verkligen ert engagemang med alla inskickade frågor så här i semestertider och skall göra vårt yttersta för att svara på så många som möjligt av dem.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-08-02 07:26  |  Lästid: 4 minuter
Fråga Manolo - Veckans frågor och svar

 

Jag vill köpa en Vintage Tank Americaine, någon särskild serie/modell att fokusera på? 

– Bra val! En Tank Americaine är enligt oss en av historiens vackraste klockor. Modellen Americaine lanserades faktiskt så sent som 1989 och var en hyllning till Cartiers tidigare modell Cintrée med liknande rektangulär design. Cintree lanserades 1921 och i dessa satt exklusiva mekaniska verk från bl a Edmond Jaeger i samarbete med LeCoultre. Dessa tidiga vintagemodeller kostar från ca 250 000 kr och är lika ovanliga som de är vackra (översta bilden).


Modellen Americaine hade fram till nyligen uteslutande producerats i ädelmetall (likt Cintree) vilket gör att modellen är något dyrare än vissa andra vintageversioner av Cartier Tank. Samtidigt finns det flera versioner från 1990- och 2000-talet med quartzverk vilket tar ner priset en hel del. De modeller vi skulle vilja tipsa om är ref. 1720 som mäter ca 22x42 mm och huserar ett quartzverk. Det är en liten klocka med dagens mått och kostar ca 30 000-45 000kr berorende på skick och säljare. Känner man att den storleken är i minsta laget så finns versionen Americaine XL (ref. W26033556) med automatiskt urverk och datum. Som vi var inne på lanserade Cartier under förra året en version av Americaine i stål för första gången som en hyllning till att Tank fyllde 100 år. Dessa finns i tre storlekar där den minsta är quartz och de två övriga har ett automatiskt urverk. Om man föredrar mekaniskt eller quartz är högst personligt men vill man åt proportionerna på originalet möjliggör quartz för en tunnare profil. 

 

Fråga Manolo - Veckans frågor och svar
Originalmodellen Cartier Cintrée från 1924. (matthewbaininc.com)
Fråga Manolo - Veckans frågor och svar
Undertecknads egen Cartier Americaine ref. 1720 som mäter ca 22x42 mm.
Fråga Manolo - Veckans frågor och svar
Cartier Tank Americaine XL är lite längre (26x45 mm) och framför allt något högre pga det automatiska verket.

 

Hur lång skall en (dressad) byxa vara? 


Detta är såklart en fråga om dels personlig smak men framför allt proportioner. Vi förespråkar en byxlängd som sträcker sig precis till skon och därmed täcker strumpan utan att bryta. För att uppnå detta är det viktigt att anpassa byxans fotvidd efter längden. En generös fotvidd kan således vara längre än en smalare sådan utan att bryta då den faller över vristen på skon. 

Viktigt att påpeka är också hur mycket byxans passform i midjan kommer påverka den uppfattade längden. En bra passform i midjan, alternativt hängslen kommer hålla byxan på plats och undvika att en hasar ner samt ger ett för långt och hafsigt intryck. 

 

Fråga Manolo - Veckans frågor och svar
En enligt oss perfekt passform och längd på ett par skräddarsydda byxor från Vanni Bespoke. (även översta bilden)

 


Hur tänker ni kring styling av en mellangrå frescokostym?

Den mellangrå frescokostymen är en av de mest mångsidiga och användbara kostymerna under vår- och sommarhalvåret. Nyansen öppnar för användandet av svarta som bruna skor, vita som ljusblå skjortor samt en monokrom eller färgglad styling. Genom att välja en krispig vit skjorta med cut away-krage, grå ullslips och svarta oxfords eller pennyloafers kan man dra tankarna åt Cary Grant och det sena 50-talets elegans. 

Vill man istället fokusera på lite mer färg utan att svikta i seriositet är vi en stor förespråkare av ljusblårandig skjorta med marinblå slips. Kombinerat med bruna oxfordskor får man en semiformell klädsel som fungerar perfekt på kontoret. 

 


Fråga Manolo - Veckans frågor och svar
En monokrom look med vit skjorta samt grå kostym och slips som för tankarna till 50- och 60-talet.
Fråga Manolo - Veckans frågor och svar
Ungefär samma nyans kombinerat med ljusblå-randig skjorta och marinblå slips ger direkt ett lite färggladare intryck.
Fråga Manolo - Veckans frågor och svar
Frescokostymen på två sätt.
(Foto: Ted Olsson för King Magazine)
Dela på Facebook
Tweeta