Fråga Manolo – Veckans frågor och svar

Vi fortsätter med vår serie av frågor och svar såhär i semestertider. Många av er har skickat in förslag och vi har svarat korfattat via stories på vårt Instagramkonto men sparat de frågor som kräver ett lite utförligare svar till dagens artikel.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-07-26 09:07  |  Lästid: 4 minuter
Fråga Manolo - Veckans frågor och svar

Vi får många frågor varje vecka och har tyvärr inte möjlighet att svara på alla men fortsätt skicka in dem till andreas@manolo.se alternativt via vårt Instagramkonto

 
Vilka kläder skall finnas i en bra basgarderob?
 
Detta är en väldigt bra fråga som såklart beror helt och hållet på vad man gör och gillar. Om vi utgår från att frågan syftar till en genomsnittlig person med dressad stil men som kanske inte bär kostym dagligen i jobbet så skulle vi summera det på följande sätt:
 
1. Mörkblå/grå kostym i tunn ull
2. Mörkblå kavaj i t ex hopsack-ull.
3. Vit skjorta med cutaway-krage
4. Ljusblå skjorta med buttondown-krage
5. Rundhalsad/V-ringad merino- eller kashmirtröja
6. Khakifärgade chinos
7. Jeans i rådenim
8. Grå flanellbyxor
9. Bruna brogues
10. Svarta oxfords
 
Fråga Manolo - Veckans frågor och svar
En blå uddakavaj och grå flanellbyxor tillhör den absoluta basen i en skräddad garderob. Foto: Milad Abedi.

 Hur formell är pennyloafern i relation till oxfordskon?

Detta är ganska intressant då det till viss del varierar beroende på två saker: vart i världen man befinner sig samt vilket utförande respektive sko har. 


En oxfordsko är i svart kalvskinn den mest formella kostymskon och detta är relativt genomgående världen över. En pennyloafer i motsvarande utförande varierar dock avsevärt från att i många fall vara acceptabel i affärssammanhang i t ex Asien och USA till att anses vara en avslappnad semestersko i stora delar av Europa. Nästa del som spelar in är utförandet. Att en svart oxford alltid är mer formell kan nog de flesta enas om men om du väger en svart pennyloafer i kalvskinn mot exempelvis en ljusbrun oxford är svaret inte lika självklart. Färg är det som tydligast sätter den formella nivån och jag själv skulle t ex mycket hellre bära svarta pennyloafers än ljusbruna oxfords till en mörk kostym. 

 

Fråga Manolo - Veckans frågor och svar
Två klassiska modeller från Edward Green. Överst är pennyloafern Piccadilly i dess mest formella utförande. Nertill ser vi den traditionella oxfordmodellen Chelsea men här i den ljusbruna nyansen Chestnut Antique. Trots att den nedre modellen är mer formell trumfar enligt oss den svarta färgen i formalitetsgrad.

Hur ofta och hur skall man tvätta sin kostym på bästa sätt?

Detta är en av de mest frekventa frågor vi får på Manolo och vi tänkte passa på att ge lite klarhet i ämnet. En kostym kan pga sin uppbyggnad och kanvas inte maskintvättas och vår rekommendation är alltid att vända sig till kemtvätt för den här typen av plagg. Här handlar det om att göra sin läxa och gå till en kemtvätt som har stor kompetens kring just kvalitetskavajer så de exempelvsi inte pressar ner ett vackert rullat slag.


Det finns också en stor övertro på hur ofta man bör kema sin kostym. Kostymens ull är en levande fiber med naturliga oljor och varje gång man kemtvättar så torkar den ut vilket gör att lyster och finish försvinner. Har man en direkt fläck har man inte något alternativ men att kemtvätta regelbundet är högst olämpligt. Vädra istället ut den genom att hänga upp kostymen på galge i fönstret eller på balkongen. Detta gör underverk för känslan och skadar heller inte ullen. Utöver det rekommenderar vi att man investerar i en riktig klädborste som man med jämna mellanrum borstar av kostymer och rockar med. Det bidrar till att lyfta fibrerna och avlägsna damm och smuts. 

Sista husmorstipset är att hänga in kostymen på galge i badrummet och sätta på varmvattnet i duschen. Låt den hänga i 5-10 minuter och den varma ångan bidrar till att släta ut eventuella skrynklor samt fräscha upp kostymen. 

 

Fråga Manolo - Veckans frågor och svar
En vettig klädborste gör underverk över tid och bidrar till att hålla kavajer, rockar och kostymer fräscha.

Vad för slips skulle ni välja till en vit linnekostym som skall bäras till ett sommarbröllop?


Vit linnekostym är svårt av flera anledningar. Dels för att det är en ovanlig kostymfärg som tenderar att sticka ut i mängden men också för att den ljusa nyansen försvårar kombinationen av slips och skjorta. 

Undvik helst en kritvit kostym och välj med fördel en modell i benvitt eller gräddvitt. Då blir kontrasten lite mindre och vi tycker att en vit, alternativt ljusblå skjorta är ett utmärkt alternativ till. För slipsen finns det mängder med alternativ men våra favoriter är mörkblått, beige, olivgrönt eller matt ton av orange.

 

Fråga Manolo - Veckans frågor och svar
Ralph Laurens lookbook från 2013. Vill man inte ha en kontrasterande krage på skjortan är det valfritt men den ljusa nyansen harmoniserar med kostymen och den mörkblå slipsen bryter av på ett snyggt sätt. Vi skulle däremot kanske rekommendera en mörkbrun oxford snarare än blå/vita spectators.
Fråga Manolo - Veckans frågor och svar
Ett annat trevligt exempel på hur en ljusblå skjorta och svagt orange slips tillsammans med ett par kastanjebruna skor kan fungera utmärkt till en benvit kostym.
Dela på Facebook
Tweeta