Fråga Manolo – Vi svarar på era frågor om stil och manligt mode

Idag vill vi återintroducera ett inslag från förr här på Manolo. Det rör sig om segmentet Fråga Manolo där vi svarar på frågor rörande stil och mode från er läsare. Idag har vi samlat ihop en rad frågor vi fått in och vi hoppas att det kan bli ett återkommande inslag här på sajten.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-07-18 07:27  |  Lästid: 5 minuter
Fråga Manolo - Vi svarar på era frågor om stil och manligt mode

En anledning till att vi valt att återintroducera detta inslag är då vi märkt att det finns ett stort intresse från er läsare. Vi erbjöd möjligheten att ställa frågor till vårt instagramkonto och fick överväldigande respons. Många frågor kräver dock ett lite mer utförligt svar än Instagram kan erbjuda så därför valde vi ut ett antal frågor till dagens inlägg. 

Tips på bröllopsoutfit i ett varmt Italien? 

Att klä sig för bröllop i varma regioner är svårare än man kan tro. Man bör som alltid ta hänsyn till den utskrivna klädkoden men vill samtidigt ha något så svalt och behagligt som möjligt inom ramarna för vad som kan förväntas. Om det står Kavaj eller Mörk Kostym på inbjudan är vår rekommendation att satsa på en mörkblå alt. grå ull i Fresco eller liknande high twist-ull. Dessa tyger kombinerar formalitet och svalka då de är glesvävda men samtidigt behåller formen till skillnad från t ex linne- och bomullstyger som lätt skrynklar. 


Till detta väljer man enligt oss med fördel en vit eller ljust färgad skjorta, diskret mönstrad slips samt svarta oxfords. 

Fråga Manolo - Vi svarar på era frågor om stil och manligt mode
Frescokostymen är ett utmärkt sett att klä sig elegant, korrekt och svalt för ett sommarbröllop. Här i från Zaremba Bespoke.

 

Vilka baskavajer bör varje man ha i sin garderob? 

Basgarderoben är absolut något man kan generalisera men det är viktigt att alltid ha den personliga smaken och stilen i åtanke. Vissa trivs i starka färger medan andra i mer jordiga alternativ. Även den personliga livs- och arbetssituationen behöver tas i beaktning då kavajer för jobbet kan skilja sig avsevärt från fritiden.


Vi har dock valt ut två personliga favoriter som vi tycker gör sig bra i de flestas garderober.

Mörkblå Hopsack - En kavaj i mörkblå Hopsack-ull fungerar i nästan alla situationer som kräver kavaj. Den är elegant nog att bäras till ett par grå ullbyxor, oxfords och slips men kan utan problem kläs ner tillsammans med chinos och piké. Tyget är svalt nog att bäras under våren men inte så säsongsbetonat som linne eller bomull. Om man föredrar en mjukare eller mer strukturerad uppbyggnad är individuellt men vi tycker att den här typen av kavaj kan ha en lätt markerad axel och passpoalfickor utan att bli för formell.

 

Fråga Manolo - Vi svarar på era frågor om stil och manligt mode
Mörkblå kavaj i Hopsack-tyg från B&Tailor kombinerad på två olika sätt. (Foto: Ted Olsson)

 


Brun FlanellDen bruna flanellkavajen är ett mer höstanpassat plagg men en av de kavajerna jag själv bär mest frekvent under vinterhalvåret. Flanellens har struktur och karaktär nog att kunna bäras till jeans men fungerar även utmärkt till khaki- eller benvita bomullsbyxor samt tunnare grå flanell. Här tycker vi definitivt att den lätta neapolitanska konstruktionen gör sig bäst och särskilt tillsammans med lite grövre brittiska tyger. 

 

Fråga Manolo - Vi svarar på era frågor om stil och manligt mode
Kavaj från Orazio Luciano i ett brunt flanelltyg med diskret hundtandsmönster. En av de kavajer jag använder mest frekvent mellan oktober och april. (Foto: Ted Olsson)

 

Bästa stilikonerna att ta inspiration från? 


Här handlar det såklart om vad det är för stil man själv inspireras av. Inom den klassiska stilen lyfts ofta en  handfull ikoner fram så som Cary Grant, Steve McQueen, Paul Newman och Gianni Agnelli men vi ville idag lyfta fram en mer modern men framför allt klart mer okänd stilikon.

Vi talar om Sergio Loro Piana (1944-2013)

Sergio drev tillsammans med sin bror Pier Luigi familjeföretaget Loro Piana tills det för några år sedan köptes upp av konglomeratet LVMH. Historien om Loro Piana som varumärke är för omfattande för ett sånt här frågeinlägg men vi vill passa på att lyfta fram Sergios personliga stil. 

Den kännetecknas av framför allt dubbelknäppta kostymer med breda slag och generös men smickrande passform samt en förkärlek till rödvit-randiga skjortor och lekfulla Swatchklockor. 


Addera ett par summer- eller open walk från Loro Piana och du har stilen på plats. 

 

Fråga Manolo - Vi svarar på era frågor om stil och manligt mode
Sergio tillsammans med sin bror Pier Luigi.
Fråga Manolo - Vi svarar på era frågor om stil och manligt mode
Sergio Loro Piana som tragiskt gick bort 2013 vid 69 års ålder.

 

Vilka är de bästa måttsömnadstjänsterna till ett rimligt pris?


Den vanligaste frågan vi fått är vilka prisvärda måttsömnadsalternativ som vi tycker är bäst. Vad som är viktigt att klargöra när man pratar om detta är att prisvärdhet inte nödvändigtvis handlar om lägsta pris. 

Beroende på vad man som kund prioriterar kan olika tjänster vara att rekommendera. Baserat på våra egna erfarenheter och vad som är tillgängligt året om har vi valt ut personliga favoriter.

Brothers MTM 

Vill man beställa en måttsydd kostym runt 6 000-7 000 kr är alternativen tyvärr inte jättemånga. Brothers erbjuder måttsömnad via utvalda butiker och vi testade tjänsten på Drottninggatan i Stockholm. Föga förvånande får man en ganska enkel nivå på hantverk och konstruktion samt ett relativt begränsat tygutbud men sett till priset från 6 500kr för en tvådelad kostym är det enligt oss en prisvärd tjänst. 


 

Fråga Manolo - Vi svarar på era frågor om stil och manligt mode
Brothers MTM via butiken på Drottninggatan.

 

Blugiallo

En annan prisvärd aktör där nivån på hantverk och handsömnad går att anpassa efter eget önskemål (och pris). Vi testade nyligen deras tjänst och här får man en full kanvas-kostym med ansenlig mängd handsömnad i ett Loro Piana-tyg producerad i Asien för precis under 10 000 kr. Vill man ha en italiensk produktion eller högre nivå av handsömnad så kostar det lite mer men kvalitén och servicen sett till prisnivån har varit imponerande. 


 

Fråga Manolo - Vi svarar på era frågor om stil och manligt mode
Blugiallo erbjuder kostymer och kavajer i full kanvas som startar en bit under 10 000 kr.

 

Saman Amel

Den måttsömnadstjänst som vi varit mest imponerade av är Saman Amels. Vi sydde upp en bomullskostym via deras exklusivaste Napoli-linje vilket ni kunde läsa om här på Manolo. All produktion är belägen i Italien och man arbetar med såväl kroppsmått som en filosofi som vi tycker sticker ut positivt på marknaden. 


Prisnivån för en kostym i Toscana-linjen startar på ca 14 000 kr och Napoli-linjen på ca 25 000 kr. Bägge erbjuder en full kanvas-konstruktion men den sistnämnda har handpikérade slag och en högre nivå av handsömnad rakt igenom. 

 

Fråga Manolo - Vi svarar på era frågor om stil och manligt mode
Måttsydd bomullskostym från Napoli-linjen hos Saman Amel. (Foto: Milad Abedi)

Notera att vi valt att endast uttala oss om tjänster vi testat som är tillgängliga året om via respektive företag. Måttsömnad från t ex Cesare Attolini, Orazio Luciano och Caruso är tre andra alternativ vi varit mycket nöjda med men begränsas till trunk shows hos respektive återförsäljare ex antal gånger per år. 

---


Vi hoppas att ni har uppskattat dessa frågor och svar och då vi hoppas göra detta till ett återkommande inslag är ni varmt välkomna att maila eventuella frågor till andreas@manolo.se med rubriken "Fråga Manolo". 

 

Dela på Facebook
Tweeta