Gabucci fyller 25 år – lanserar ny egen linje

En svensk institution fyller 25. Vi pratar såklart om butiken Gabucci som stoltserat med det finaste Italien har att erbjuda sen 1994.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2019-10-02 12:27  |  Lästid: 3 minuter

För stilintresserade män har få butiker i Stockholm eller Sverige betytt mer än Gabucci de senaste två decennierna. Sedan starten 1994 har man erbjudit Stockholmarna klassiskt och kontemporärt italienskt skräddat mode av högsta kvalitet. Först i lokalen på Ingmar Bergmansgata och sedan 2014 i företagets nuvarande lokaler på Nybrogatan 14 där man idag har en av Stockholms absolut finaste butiksytor.

Med varumärken som Cesare Attolini, Orazio Luciano, Stile Latino och Caruso har man en högstanivå inom skräddat herrmode som står sig starkt mot butiker även utanför Sveriges gränser men för året valde man att nylansera sin egen linje av kavajer och kostymer med en mer prisvänlig nivå och ny leverantör från Neapel.

Kavaj i en brun glencheckruta bestående av 100% kashmir

Den nya linjen består av kavajer och kostymer och kommer på sikt även inkludera rockar och smokings. Det rör sig om en full kanvas-konstruktion (tidigare halv kanvas) med tre produktionsmoment sydda för hand (Ärmisättning, krage och knapphål).

Det första släppet av kollektionen inkluderar två enkelknäppta samt en dubbelknäppt ullkostym och en handfull kavajer i 100% kashmir.

Silhuetten är som man kan misstänka typiskt neapolitansk med mjuka naturliga axlar, breda slag och en lätt kanvas i bröst och frontpartiet för en avslappnad och mjuk känsla. Kostymens byxor har en medelhög midja och flat front med bälteshällor. Vi fick möjlighet att prova kavajerna och kan bara säga att följsamheten, tillskärningen och passformen i dessa motsvarar vad man kan vänta sig från tillverkare med en betydligt högre prislapp.

Företagets dubbelknäppta kostym med ett fantastiskt fint snitt

Prisnivån på den nya kollektionen är något högre än tidigare då det rör sig om högre hantverksnivå i såväl kanvaskonstruktion som handsömnad men faller fortfarande in som ett prisvärt alternativ till butikens mer kostsamma kostymer. Kostymer i ull ligger på 11 900 kr och kavajer i kashmir på 12 500 kr.

När vi pratade med Bob Tavakoli, grundare och ägare av butiken var han väldigt tydlig med att man måste vara extra noga med vad man sätter sitt eget namn på och den egna linjen skall representera kvaliteten i övriga butiken och måste därför hålla en så hög nivå som möjligt. Istället för att se det som en marginalprodukt av medioker standard har man under två års tid istället försökt få fram en så bra produkt till ett rimligt pris det bara går.

Egna linjen har en diskret etikett
En annan rutig kashmirkavaj från egna linjen

I samband med firandet av 25-års jubileet den 9-10 oktober kommer man i butiken ha en gemensam trunk show med varumärkena Cesare Attolini, Finamore och Bontoni. Dessa tre utgör toppskiktet inom kavajer, skjortor och skor och kommer alla finnas på plats för måttagning och konsultation. För anmälan och tidsbokning kontaktar man enklast jonathan@gabucci.se

Brogue från Bontoni med handmålad finish
Dela på Facebook
Tweeta