Garderobens hörnstenar – Brogueskorna

Idag skall vi titta närmare på den semi-formella skogarderobens mest klassiska modell. Vi talar om brogues; en kategori skor som kan förekomma som såväl oxfords som derbys och kännetecknas av det perforerade dekorationsmönstret på skons tåhätta och sömmar.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-03-27 07:36  |  Lästid: 3 minuter
Garderobens hörnstenar - Brogueskorna

Brogues är ett klassiskt inslag i den manliga skogarderoben. Modellen sägs härstamma från 800-talets Skottland och det karaktäristiska mönstret skall ha skapats för att snabbare dränera skorna på vatten när man var ute på jakt och skorna blev blöta. Idag fyller skorna ingen sådan funktion då broguemönstret endast appliceras på den övre delen av skinnet och inte genom skons foder. 

Skon har genom historien varit en informell sko för jakt och landsbygden. Idag har detta till största del suddats ut och män bär brogues och bruna skor både i stan och efter klockan 18 för den delen. Med det sagt så lever traditionen till viss del kvar rörande vad man vanligtvis bär till kostym och inom vissa mer formella yrken anses det än idag olämpligt med brogues till mörk kostym. 

Ett par brogues kan samtidigt variera väldigt mycket i formalitetskänsla. Väljer man en derby med grövre gummisula och storm welt i ett rustikt material som mocka eller grain kommer skon vara tydligt ledig och ett perfekt alternativ till jeans, flanell och tweed. Väljer man istället en mer elegant läst med tunn lädersula och en ovandel i mörkbrunt eller svart kalv kan skon mycket väl bäras till en kostym, om än kanske inte till de mest formella situationerna. 


Det finns tre kategorier av brogues:

Full Brogues - Kännetecknas av en broguemedaljong på skons tåhätta samt en måsvinge formad söm eller Wingtip som amerikanerna kallar den. Det är den mest lediga versionen av brogueskon.

Semi Brogues - Kännetecknas också av en broguemedaljong på skon tåhätta men har istället en cap toe dvs rak söm över tåkappan. 

Quarter Brogues - Till skillnad från de två övriga saknar dessa skor en broguemedaljong och har istället bara ett broguemönster längs skons sömmar. Den anses vara den mest formella versionen av brogues och fungerar enligt oss utmärkt till kostym. 


Då brogues har en lite ledigare historik än t ex släta oxfords tycker vi att modeller i brunt skinn är det absolut snyggaste. Svarta kräver ett väldigt elegant utförande och kanske snarare än faux brogue-modell där man istället för att så wingtip-sömmen, snarare imiterar den med perforeringar på en wholecut. Detta ger ett renare och mer formellt intryck vilket många gillar. 

Church´s

Garderobens hörnstenar - Brogueskorna
Modellen Chetwynd från Church´s är urtypen för en brittisk brogue.

 

Crockett & Jones


Garderobens hörnstenar - Brogueskorna
Ett lite grövre alternativ i form av derbymodellen Pembroke från Crockett & Jones i grainskinn och gummisula med Storm welt.

 

Saint Crispin´s

Garderobens hörnstenar - Brogueskorna
Saint Crispin´s egna tolkning på Full Brogues i ett ljusbrunt utförande av modellen 105.

 

Enzo Bonafé


Garderobens hörnstenar - Brogueskorna
Semi Brogues från Enzo Bonafé i Plum Museum Calf.

 

Loake 1880

Garderobens hörnstenar - Brogueskorna
En full brogue i mocka är en personlig favorit och här ser vi modellen Buckingham från Loake 1880 i Polo Suede.

 

Inspiration


 

Garderobens hörnstenar - Brogueskorna
Extremt eleganta full brogues från Yohei Fukuda.
Garderobens hörnstenar - Brogueskorna
Fantastisk version av full brogues i ett ledigt utförande från Hiro Yanagimachi.
Garderobens hörnstenar - Brogueskorna
Semi Brogues från Edward Green på den klassiskt runda 202-lästen.
Garderobens hörnstenar - Brogueskorna
Mina väl använda wingtips från Enzo Bonafé som vi gjorde i samarbete med Skoaktiebolaget 2015. (Foto: Ted Olsson)
Dela på Facebook
Tweeta