Garderobens hörnstenar – Cordovanskorna

Idag skall vi titta närmare på en av skogarderobens verkliga klassiker. Kanske inte lika självklart inslag som mockaskon och den svarta oxforden men en kategori vi rekommenderar att alla testar åtminstone en gång i livet. Vi pratar om cordovanskorna, dessa slitstarka och lediga klassiker som kanske främst förknippas med amerikanska Alden men finns från nästan alla tillverkare idag.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-03-07 08:52  |  Lästid: 4 minuter
Garderobens hörnstenar - Cordovanskorna

Vad är egentligen cordovan?

Vi startar med själva skinnet som kommer från hästens bak men tekniskt sett inte är ett skinn utan ett membran som ligger mellan skinn och muskel. En av anledningarna till varför cordovan kostar så mycket som det gör är att material från en häst endast räcker till ett par skor. Då det precis som kalvskinn endast rör sig om restprodukter från livsmedelsindustrin begränsas tillgången efter hur mycket hästkött som folk runt om i världen (och särskilt i USA) äter. 

Nästa del som gör cordovan unikt är garvningsprocessen. Materialet genomgår ett bad bestående av helt vegetabiliska oljor och processen pågår i totalt sex månader innan skinnet är klart vilket är nästa stora anledning till att priset är så pass högt. 


Trots att materialet är så populärt för entusiasterna finns det bara ett fåtal garverier i världen som arbetar med cordovan. Bäst och mest erkända är Horween utanför Chicago som förser Alden, Carmina, Crockett & Jones och många fler av världens främsta skotillverkare med cordovan.

 

Garderobens hörnstenar - Cordovanskorna
Cordovan från Horween i Chicago.

Vad är då fördelarna med skor i cordovan? 

Den absolut största fördelen med materialet är dess överlägsna slitstyrka. Pga alla naturliga fetter och oljor samt den naturliga karaktären kräver det minimalt med återfuktning och håller inte sällan i 20-30 år. Den typ av sprickor som lätt kan uppstå i gåvecken på skor i kalvskinn är klart ovanligare även om cordovanskor också behöver grundläggande skovård som skoblock och rengöring efter användning. Skor i Cordovan är inte speciellt lämpade för regn och blir snabbt matta och smutsiga men fördelen är att de på bara minuter blir skinande blanka igen med hjälp av en borste eller ett hjortben. 


 

Garderobens hörnstenar - Cordovanskorna
Ett hjortben används för att jämna ut de mjuka veck som bildas efter användande samt arbeta in nya fetter i materialet. (aldenofsandiego.com)

Nästa stora fördel är materialets patina. Få om något material utvecklar en så vacker och naturlig patina som cordovan vilket resulterar i skiftningar och böljande, mjuka gåveck. Vanligtvis förknippas materialet med den djupt vinröda eller oxblodsfärgade nyansen som Alden kallar för Color #8. Det är dock bara ett alternativ och cordovan finns i allt från svart och blått, till bruna nyanser som cigar, whiskey och ravello som är en mycket eftertraktad ljusbrun ton bland entusiasterna. Ljusa nyanser av cordovan är svåra att ta fram då materialet måste vara i perfekt skick utan missfärgningar medan mörkare toner kan täcka ev. märken. 

 

Garderobens hörnstenar - Cordovanskorna
Ljusa toner av Cordovan. (aldenofsandiego.com)
Garderobens hörnstenar - Cordovanskorna
Vacker patina på ett par begagnade longwings i den mörkbruna nyanser Cigar cordovan. (leffot.com)

Vilka modeller skall man satsa på i cordovan?


Pga karaktären så anses det inte som ett material för formella skor. Det är däremot utmärkt för semiformella eller lediga skor som derbys, wingtips och inte minst loafers. Det är ingen tvekan om att materialet är främst förknippat med klassiska amerikanska skomoeller och gillar man som vi den amerikanska IVY och Preppy-kulturen från 50- och 60-talet så är ett par tassel- eller pennyloafers ett perfekt val i cordovan. 

För snörskor är det svårslaget med en klassisk PTB (Plain Toe Blücher) eller Longwing och vintertid är kängor eller så kallade jumper boots perfekt för cordovan. 

Vi har valt ut ett par favoriter som fungerar extra bra i cordovan.

Alden


Garderobens hörnstenar - Cordovanskorna
Aldens klassiska PTB i Color #8. En derby där hela framstycket saknar sömmar. En ledig sko som passar bra till flanellbyxor och jeans men kanske inte gör sig bäst till formell kostym.

 

Crockett & Jones

Garderobens hörnstenar - Cordovanskorna
Crockett & Jones modell Cavendish gör sig utmärkt i cordovan.

 

Carmina


Garderobens hörnstenar - Cordovanskorna
Longwings i nyansen Armagnac cordovan från Carmina.

 

Meermin

Garderobens hörnstenar - Cordovanskorna
Chukkas i cigar cordovan från Meermin.

 

Edward Green


Garderobens hörnstenar - Cordovanskorna
Ofodrade modellen Duke är en pennyloafer från Edward Green i Whiskey cordovan.
Dela på Facebook
Tweeta