Garderobens hörnstenar – Den mörkblå kavajen

Vi går vidare i serien om garderobens hörnstenar och dagens inslag kanske är det viktigaste av dem alla. Om jag fick välja endast ett plagg att investera lite extra i så är det med stor sannolikhet den mörkblå kavajen. Det är ett av de mest mångsidiga plaggen som enkelt kan kläs upp eller ner och beroende på material och komposition gör den sig utmärkt såväl höst som vår.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-03-13 09:00  |  Lästid: 4 minuter
Garderobens hörnstenar - Den mörkblå kavajen

Vilket material skall man välja?

Den mörkblå kavajens betydelse för den skräddade manliga garderoben kan inte understrykas nog. I mitt eget fall rör det sig om det plagg som får överlägset mest användning och som finns representerat i tre olika kvaliteter. Det är detta som är en viktig poäng. Initialt förstår jag fullt om man vill hitta en version som funkar tre eller t om fyra säsonger om året (hopsack är i det fallet utmärkt), men om en blå kavaj är något man verkligen använder finns det en poäng att överväga att köpa en höst- respektive vårversion av plagget med. Många gånger tänker man att man vill ha så stor variation i garderoben som möjligt istället för att satsa på det man vet att man verkligen använder. Bara för att det slår om till vår slutar åtminstone inte jag att trivas i blå kavaj och då kan det vara trevligt med ett alternativ i exempelvis ull/silke, fresco eller linne som är extra väl lämpad för säsongen. På samma sätt kan en ull/kashmir, tweed eller flanellkavaj i blått ge en mer säsongsanpassad känsla under vinterhalvåret. 

Vilken modell skall man välja?


Utöver val av material har så vi såklart modell att ta hänsyn till. Mest mångsidig får vi nog säga att en enkelknäppt kavaj ändå är, med antingen två- eller rullad tre-knäppning. Väljer man patch pockets blir kavajen direkt något ledigare medan en passpoalficka ger ett lite renare och med uppklätt intryck. 

Vill man ha en dubbelknäppt kavaj så kan det vara ett otroligt snyggt alternativ men kanske inte fullt så lättburet till framför allt lediga situationer. En typisk vattendelare är klubbkavajen; Inte sällan i dubbelknäppt mörkblått utförande med mässingsknappar. Vissa associerar det med en tidlös klassiker, andra med Wall-Enberg i Jönssonligen. 

I flera år har trenden med ofodrade kavajer dominerat stort. Det är i många avseenden lätt att förstå då man eliminerar ytterligare ett lager av tyg vilket gör en hel del för andningsförmågan och den lediga känslan. Tyvärr finns det material och situationer som inte lämpar sig lika bra för ofodrat. Flanell är ett exempel på detta då materiale utan foder tenderar att fastna mot ex flanellbyxor och därför förlora lite av sitt fall. Det är också sällan någon större fördel att ha en ökad andningsförmåga i ett plagg vintertid.

Vilken färg skall man välja? 


När man skall välja färg på en mörkblå kavaj är det bra att titta efter vilken säsong det rör sig om och vilka plagg som kavajen skall kombineras med. Exempelvis så tenderar iallafall jag att bära ljusare toner under vår och sommar vilket gör att även kavajen kan vara en ljusare ton av mörkblå. Vintertid om man bär mörka grå flanellbyxor kanske en mörkare ton är bättre lämpad. En grundregel att förhålla sig till är att plagget ofta uppfattas som mer formellt i en mörkare nyans. Utöver tonen kan valet av textur vara nog så viktigt. Genom att välja en diskret fiskben, hopsack eller twill kan man ge en enfärgad kavaj lite mer liv och lyster. 

Jag har valt ut ett antal exempel på klassiska blå kavajer för olika situationer och säsonger. 

 

Suitsupply


Garderobens hörnstenar - Den mörkblå kavajen
Enkelknäppt kavaj från Suitsupply i en lyxig komposition av kashmir och silke.

 

Lardini

Garderobens hörnstenar - Den mörkblå kavajen
Dubbelknäppt mörkblå kavaj från Lardini i mjuk konstruktion.

 

Orazio Luciano


Garderobens hörnstenar - Den mörkblå kavajen
En ledigare vårkavaj från Orazio Luciano i mörkblått linne med tre patch pockets.

 

Isaia

Garderobens hörnstenar - Den mörkblå kavajen
En hopsack i lite ljusare ton av mörkblått från Isaia. Här i dubbelknäppt utförande.

 

Cesare Attolini


Garderobens hörnstenar - Den mörkblå kavajen
Fjäderlätt halvfodrad vårkavaj med pärlemorknappar från Cesare Attolini i tunn s170-ull.

 

Inspiration

 

Garderobens hörnstenar - Den mörkblå kavajen
Avslappnad sommarkavaj på Jim Parker från The Armoury.
Garderobens hörnstenar - Den mörkblå kavajen
Höstkavaj med fin struktur av fiskben.
Garderobens hörnstenar - Den mörkblå kavajen
Klassisk klubbkavaj tolkat på ett ledigare sätt. (Foto: The Sartorialist)
Garderobens hörnstenar - Den mörkblå kavajen
Mörkblå kavaj till grå byxor aka "The Menswear Uniform".
Garderobens hörnstenar - Den mörkblå kavajen
Kavaj i mörkblå hopsack från B&Tailor buren på två sätt. (Foto: Ted Olsson)
Dela på Facebook
Tweeta