Garderobens hörnstenar – Jeansen

Även om Manolo fokuserar främst på en skräddad stil så råder det inget som helst tvivel: Den manliga garderoben är inte komplett utan åtminstone ett par jeans. Idag skall vi därför titta närmare på hur vi tycker man bäst bär dessa klassiska byxor.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-05-24 08:09  |  Lästid: 4 minuter
Garderobens hörnstenar - Jeansen

Eftersom vi förespråkar en elegant klädsel oavsett situation här på Manolo skall vi även försöka fokusera på jeans med en mer klassisk passform och som i viss utsträckning kan bäras med en ledig kavaj, skinn- eller mockajacka eller kanske shacket. Vi själva gillar jeans med en mer generös passform och medelhög midja framför de stuprörsjeans som till stor del dominerat modet i många år. Den lite högre midjan gör att glappet mellan kavajens knäppning och byxans midja blir mindre och påminner mer om silhuetten i klassiska kostymbyxor. 

Färgmässigt finns det en poäng att titta på rådenim eller så kallade Rinsed dvs endast lätt tvättade versioner. Fördelen är att den mörka tonen gör dem klart mer dressade i sitt uttryck om man vill bära dem till linne eller tweedkavaj men de har också potentialen att åldras med värdighet där du som bärare skapar din egen patina. 

Det finns såklart en charm med ljusare tvättar samt benvita jeans, särskilt under sommarhalvåret men det är inte det första eller andra paret vi skulle investera i. 


Om man skulle se någon nackdel med de allra grövsta rådenim-kvaliteterna så är det att de är väldigt stela och kan ta ett tag att gå in. Använd dem gärna en längre period innan första tvätten för att de skall få en så snygg slitning som möjligt. 

En annan fördel med jeans är att de fungerar till många olika sorters skor. Sneakers är väl det kanske vanligaste alternativet man tänker på men loafers, oxfords eller kängor i framför allt mocka eller Cordovan är också väldigt trevligt. Är det någon typ av sko man kanske skall undvika till jeans så är det i vårt tycke den blankpolerade skinnskon. Kontrasten mellan den lediga och grova denimväven och det blanka skinnet kan ge väl hög kontrast. 

Vi har valt ut lite olika alternativ på marknaden som alla har en estetik vi tycker känns intressant. 

Levi´s Vintage Clothing - Modell 505 från 1967


Garderobens hörnstenar - Jeansen
Levi´s smäller högre än det mesta när man pratar om originalitet inom jeans och deras premiumlinje LVC har genuina versioner från företagets arkiv. Vi gillar 1967 års version av modellen 505.

Orslow - 105

Garderobens hörnstenar - Jeansen
Orslow gör en riktigt fin modell i 105 med en så kallad Rinsed Selvedge Denim.

The Armoury - Washed Selvedge White Denim

Garderobens hörnstenar - Jeansen
Vita jeans med tyg vävt i Japan och sytt i Hong Kong för butikskedjan The Armoury. En klassisk modell med mellanhög midja.

Anglo-Italian - Dark Wash

Garderobens hörnstenar - Jeansen
Intressanta herrmodebutiken Anglo-Italian i London gör sin egen version av jeans med medelhög midja och lätt avsmalnande silhuett.

Chad Prom - Ver.4 "Pieghe"


Garderobens hörnstenar - Jeansen
Jeans från sydkoreanska Chad Prom som verkligen inspirerats av den skräddade byxan med dubbla pleats och hög midja. (även översta bilden)

Drake´s - Model no. 3

Garderobens hörnstenar - Jeansen
Raka jeans som smalnar av lätt under knät med högre midja. Modellen är producerad i Storbritannien av jeansspecialisten Blackhorse Lane Ateliers.

C.O.F - M7

Garderobens hörnstenar - Jeansen
Benvita jeans från svenska C.O.F i den nya modellen M7 som har en något högre midja och avsmalnande silhuett.

Inspiration

 


Garderobens hörnstenar - Jeansen
Gianni Agnelli i jeans och popover tillsammans med Jackie Kennedy 1962.
Garderobens hörnstenar - Jeansen
Simon Crompton i en avslappnad klädsel med cardigan från Ralph Lauren och jeans från Anglo-Italian.
Garderobens hörnstenar - Jeansen
Clubblazer och slitna jeans utanför Ralph Laurens visning i New York (Foto: Thesartorialist.com)
Garderobens hörnstenar - Jeansen
Drake´s Creative Director Michael Hill bär ofta jeans och kavaj.
Garderobens hörnstenar - Jeansen
Chad Park i jeans från det egna märket Chad Prom. (även översta bilden)
Dela på Facebook
Tweeta