Garderobens hörnstenar – Polotröjan

Även om vi passerat nyår och går mot ljusare tider så finns det gott om tid och användning för säsongens kanske skönaste plagg. Jag pratar om polotröjan som beroende på grovlek och utförande kan komplettera allt från skepparkavaj och jeans till hel kostym.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-01-09 09:20  |  Lästid: 3 minuter
Garderobens hörnstenar -  Polotröjan
Foto: Ted Olsson

Det finns många praktiska fördelar med polotröjan men för egen del är det framför allt två som verkligen uppskattas. 

Dels är det så klart den mjuka och skyddande kragen som bärs direkt mot huden men det är även det faktum att den eliminerar en rad beslut en jobbig vintermorgon. Även om det kan vara trevligt att leka med kombinationer av skjorta, slips och kavaj så finns det stunder (särskilt på morgonen) där det är ganska skönt med enkla val. 

Självklart finns det stunder och situationer då en polotröja inte är ett rimligt substitut till skjorta och slips men av alla stickade plagg skulle jag påstå att det är det mest eleganta. 


Vad är det då som avgör hur och till vad man kan bära plagget? 

Först och främst är det tjockleken. En grovstickad polotröja blir oundvikligt mer avslappnad och ledig medan en finstickad mer elegant. Vill man bära plagget till kostym skulle jag rekommendera en tunn polotröja i merinoull. Kombinera den ton-i-ton med kostymen för en lite mer dressad känsla.

I övrigt är det omöjligt att inte nämna kashmirpolon för är det något plagg där kashmir verkligen kommer till sin rätt är det här. När man bär plagget direkt mot huden kan man uppskatta materialets mjuka känsla och överlägsna andningsförmåga. Många är lite oroliga över kashmirens känslighet för tvätt men min egen erfarenhet är att tvättmaskinens handtvättsprogram brukar gå utmärkt. 

Det stora problemet med allt stickat är att de tenderar att krympa eller dra ihop sig något även i tvätt på låg värme. Därför kan det vara en idé att dra lätt i ärmarna eller längden när plagget är blött så återgår det ofta till rätt längd. Tänk på att stickat inte heller skall hängtorka utan placera det hellre liggande på en plan yta. 


Färgmässigt finns det mängder med möjligheter men jag själv föredrar framför allt toner av beige, grått och blått för polotröjan. Det finns undantag när en svart polo till exempelvis en riktigt mörk kostym kan vara väldigt fint men till vardags kommer man långt med jordiga och mättade färger.

Jag har valt ut ett par personliga favoriter som fungerar i lite olika sammanhang. 

Fedeli for Michael Jondral

 


Garderobens hörnstenar -  Polotröjan
Superlyxig polo i 4-ply kashmir från italienska Fedeli för Michael Jondral. En lite grövre modell som passar bäst till lediga situationer som jeans och skepparkavaj.

 

Berg & Berg

Garderobens hörnstenar -  Polotröjan
En marinblå tunnstickad polo i merinoull är det perfekta valet till mörkblå kostym. Här från Berg & Berg.

 

Gieves & Hawkes


Garderobens hörnstenar -  Polotröjan
En benvit polotröja kan kräva några soltimmar men är samtidigt vansinnigt snyggt till exempelvis en brun mockajacka.

 

Loro Piana

Garderobens hörnstenar -  Polotröjan
En svart polo i babykashmir från Loro Piana. Ett alternativ som kan vara fantastiskt snyggt till en riktigt mörk dubbelknäppt kostym.

 

Soft Goat


Garderobens hörnstenar -  Polotröjan
Svenska Soft Goat har valt att fokusera uteslutande på produkter i kashmir till ett överkomligt pris. (Även översta bilden)

Inspiration

 

Garderobens hörnstenar -  Polotröjan
Svart polo under mörkblå kostym.
(Foto: B&Tailor)
Garderobens hörnstenar -  Polotröjan
Yasuto Kamoshita i avslappnad polo. (Foto: Beyond Fabrics)
Garderobens hörnstenar -  Polotröjan
Patrick Grant i grovstickad benvit polotröja.
Dela på Facebook
Tweeta