Garderobens hörnstenar – Sommarkostymen

Valet av kostym för sommaren är långt ifrån det enklaste då den skall vara såväl formell som funktionell. Vi har valt ut några personliga favoriter.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2019-06-13 11:36  |  Lästid: 4 minuter

Vanligtvis när man skall inhandla sin första kostym ligger fokus inte sällan på att få ut så absolut mycket som möjligt av den. Man vet kanske inte fullt hur ofta den kommer bäras men den skall vanligtvis kunna fungera såväl sommar som vinter och i allt ifrån arbete som privata sammanhang.

Den första rekommendationen brukar vara det som benämns som 4-season tyger i 100% worsted ull. Dessa kännetecknas av en medelhög till låg vikt (ofta runt eller strax under 300gr/m), en borstad yta och inte sällan en enfärgad eller väldigt diskret struktur. Det skulle kunna röra sig om birdseye, diskret fiskben eller en väldigt subtil pepita men intrycket skall vara enfärgat på avstånd. Vanligtvis är nyansen åt det mörkare hållet av blått eller grått med ett par olika undantag för semi-formella situationer.

Det råder inget snack om att en 4-season ull är ett bra ställe att börja bygga sin kostymgarderob men idag vill vi fokusera på lite mer säsongsbetonade alternativ som fyller framför allt två viktig aspekt som 4-season kvaliteter saknar: Svalka och andningsförmåga.

Vill man åt en kostym för samma formella situationer som resten av året kräver men som är bättre lämpad för varmare temperaturer är en high twist wool eller fresco-ull det överlägset bästa valet. Kvalitén har en elegant yta, motverkar skrynklor och är glesvävd nog att släppa ut kroppens värme.

Berg & Berg

Modellen Dan II från Berg & Berg i en mörkbrun Fresco-ull från Huddersfield och Hardy Minnis. En vara som känns svalkande, håller skrynklor borta och dessutom har en hög slitstyrka.

Nästa steg ner i formalitetsnivå är blandningar av ull, silke och linne. Detta är kanske allra mest eftertraktat i sommarkavajer men med rätt komposition fungerar det även som hel kostym. Fördelen med dessa blandningar är att respektive fiber fyller olika funktion. Ullen bidrar till stadga och stabilitet i väven, silket ger en lyster och linnet ger textur och svalka.

Saman Amel

Kostym i ull, silke och linne från Saman Amel som kännetecknas av en härlig struktur och karaktär. Här i en taupefärgad nyans som fungerar fantastiskt till sommarfester.

Kliver vi ner ytterligare i formalitet når vi linnekostymen. Den kanske mest karaktäristiska och renodlade modellen för just sommaren med väldigt hög svalka pga den glesvävda strukturen. Vad många inte vet är att linne behåller sin svalka i även tyngre kvaliteter vilket gör att man inte behöver vara oroligt över att svettas ihjäl även i grövre brittiska linnevaror. Den stora baksidan av linnet är såklart dess benägenhet att skrynkla vilket enligt många också är precis vad som ger materialet dess charm. Oavsett vad man gillar så passar linnekostymen allra bäst i mer informella situationer.

Ring Jacket

Tobaksbrun kostym från japanska Ring Jacket i ett irländskt linne.

Sist men inte minst hittar vi bomullskostymen som delar flera egenskaper med linnekostymen ovan. T ex karaktäriseras den av sin lediga känsla och är klart mer lämplig till informella situationer men också dess egenskap att utveckla en naturlig patina över tid. Bomull som fiber saknar mycket av det fall och den naturliga stretch som man hittar i framför allt ull vilket kan göra bomullskavajer lite besvärliga för skräddare. Likt linnekostymen anser vi och många med oss att charmen till stor del sitter i det imperfekta vilket gör plagget perfekt som alternativ för sommarsemestern.

Canali

Okonstruerad kostym från Canali i khakifärgad bomull. Bomullskostymen gynnas av den här typen av ledigare tolkning med exempelvis patch pockets.

Inspiration

Grå kostym från Orazio Luciano i High twist wool. Även översta bilden. (Foto: Milad Abedi)
Olivgrön bomullskostym från Blugiallo. (Foto: Milad Abedi)
Blå linnekostym från Ring Jacket. (Foto: Jamie Ferguson)
Dela på Facebook
Tweeta