Garderobens hörnstenar – Weekendbagen

Ett klassiskt inslag såhär inför semestertider är weekendbagen; garderobens kanske elegantaste reseförvaring. Vi har tittat närmare på vad man bör leta efter i avseende färg, form och material när man skall investera i en klassisk weekendbag.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-06-11 09:05  |  Lästid: 4 minuter
Garderobens hörnstenar - Weekendbagen

I dagens samhälle är det ofta det praktiska som går före det eleganta. I många fall behöver de inte stå i kontrast till varandra men det händer att så är fallet. T ex så är det svårt att komma ifrån att t ex kabinväskor fyller en mer praktisk funktion som handbagage på flyget men det är få, om någon modell som slår en klassisk, patinerad weekendbag när det handlar om estetik.

Weekendbagen passar, likt namnet antyder bäst för korta resor där ett par extra skor, en uppsättning av ombyte och kanske hygienartiklar är allt man ämnar att ta med sig. Reser man t ex med bil, båt eller tåg är det ett utmärkt alternativ som är enkelt att förvara. 

När man investerar i en weekendbag finns det såklart flera olika aspekter att ta hänsyn till. Priset är såklart ett oundvikligt sådant men även material och storlek. Vill man hitta en så billig modell som möjligt eller någon som kommer åldras med värdighet? 


Enligt oss är det svårt att slå patinan i ljusa nyanser av kvalitetsskinn. De tenderar att mörkna något med tiden och i samband med detta uppstår skiftningar i mängder av olika nyanser som är i princip omöjligt att uppnå från fabrik. Det påminner om känslan i ett par klassiska råjeans som efter hundratals användningar har fått en slitning anpassat helt efter dig som bärare. 

Fördelen med en weekendbag i kvalitetsskinn är att den med rätt vård kan ha en livslängd på decennier. Investera i ett vårdande läderbalsam som kan appliceras på väskan någon gång vart eller vartannat år. Slitaget på en väska ser väldigt annorlunda ut mot ett par skor som bärs mer frekvent med delar som veckas vid varje steg. Smörjer man skinnet i en väska för ofta kan det tappa lite av sin elasticitet men genom att med jämna mellanrum ge det vård kan man undvika att skinnet torkar ut och spricker. 

Vi har valt ut ett antal exemplar på eleganta weekendbags som kan ses som stilmässiga investeringar för framtiden. 

R.M Williams


Garderobens hörnstenar - Weekendbagen
Weekendbag från australiensiska R.M Williams som är främst förknippade med välgjorda kängor. Många skotillverkare har valt att även erbjuda läderprodukter som weekendbags då man har god erfarenhet inom läder och skinn.

Anderson´s

Garderobens hörnstenar - Weekendbagen
Ett lite otippat val kanske då mocka inte har samma förmåga att åldras som exempelvis traditionellt kalvskinn. Oavsett tycker vi det kan vara vansinnigt snyggt med en väska i mocka och det finns mängder med effektiva impregneringssprejer för att hålla dem snygga över tid.

Frank Clegg

Garderobens hörnstenar - Weekendbagen
Få kan mäta sig med Frank Clegg när det handlar om pris vs kvalitet. Här ser vi modellen Hampton Travel Duffle i Chokladbrunt tumlat skinn.

Ralph Lauren Purple Label

Garderobens hörnstenar - Weekendbagen
Värstingmodell från Ralph Laurens spjutspetslinje Purple Label. En lyxig weekendbag i vintage vachettaskinn.

Bennett & Winch


Garderobens hörnstenar - Weekendbagen
Brittiska Bennett & Winch lanserade nyligen sin Weekender i mörkbrunt skinn. En perfekt respartner med mängder av smarta inslag. (även översta bilden)

Smythson

Garderobens hörnstenar - Weekendbagen
Om man vill ha något lite mer avvikande än brunt skinn kan nyanser av grönt vara väldigt trevligt. Här ifrån Smythsons.

Hugo Boss

Garderobens hörnstenar - Weekendbagen
Svart kanske inte får samma patina som ljusbrunt skinn men kan vara snyggt som en monokromt och milimalistiskt val.

Inspiration

 


Garderobens hörnstenar - Weekendbagen
Sir Sean Connery för Louis Vuitton.
Garderobens hörnstenar - Weekendbagen
Frank Clegg Aiden Duffle i mörkbrun mocka via The Armoury.
Dela på Facebook
Tweeta