Guide: 5 sätt att klä ner kostymen

I dagens samhälle där den formella klädseln minskar allt mer finns det många som efterfrågar sätt att klä ner den klassiska kostymen. Det kan handla om plagg och kombinationer som tar plagget från seriöst affärsmöte till avslappnad after work. Idag ger vi 5 konkreta tips på hur man enkelt kan klä ner kostymen.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-11-05 09:15  |  Lästid: 3 minuter
Guide: 5 sätt att klä ner kostymen
Foto: Ted Olsson

1. Virkad slips

Vi börjar med en ganska diskret detalj som fortfarande anses korrekt i många formella sammanhang men ger en lite mer avslappnad prägel. Den virkade slipsen är väsentligt mer informell än de i printat siden och kan vara utmärkt för en situation där man fortfarande önskar att bära skjorta och slips. Exempel på detta kan vara sommarmånaderna eller bröllop med klädkod Kavaj. Den virkade slipsen fungerar utmärkt till såväl släta ullkostymer som ledigt linne. 

 


Guide: 5 sätt att klä ner kostymen
Avslappnat men elegant. En svart virkad slips till vit skjorta och grå kostym är en klassisk kombination.

 

2. Polotröja

Nästa steg ner i formalitet är polotröjan som är en personlig favorit för höst- och vinterhalvåret. Den ger en väldigt sofistikerad känsla som fungerar väldigt bra framför allt kvällstid. Tänk här på att en mörkare polo till mörk kostym alltid uppfattas som mer formellt än en ljus som ofta är bättre lämpad dagtid. Satsa på en tunnstickad i merino alternativt kashmir/silkes-blandning för en elegant och sober känsla.

 


Guide: 5 sätt att klä ner kostymen
Polo och kostym som går ton-i-ton är ett snyggt och sobert val för vintern.

 

3. Popover

En pikétröja eller popover är istället sommarens lediga alternativ där man tar ner formaliteten från den klassiska kostymskjortan och tillsätter textur. Här gör sig vanligtvis ledigare kostymer allra bäst men det går absolut att även kombinera med tunn ull. 

 


Guide: 5 sätt att klä ner kostymen
Benedikt Fries från Shibumi Firenze i en mörkblå kostym och ljusgrå popover.

 

4. Rundhalsad tröja

Den rundhalsade tröjan faller relativt långt ner på formalitetsskalan då den saknar krage och istället agerar som ett mer sofistikerat alternativ till t-shirt. Precis som med polotröjan är det ruskigt snyggt att hålla den i samma ton som kavajen eller kostymen. 

 


Guide: 5 sätt att klä ner kostymen
Saman Amel i rundhalsad tröja till kostym fotograferad av The Sartorialist.

 

5. Hawaiiskjorta

Femte och sista sättet att klä ner kostymen är det mest dramatiska men också ett alternativ som exploderat i populäritet under senaste sommarens Pitti Uomo-mässa. Vi talar om Hawaiiskjortor med bowlingkrage som kombineras med kostym för en tydlig kontrast och avslappnad känsla. Detta är definitivt en trend och något man behöver vara bekväm i men på rätt person kan det se både snyggt och naturligt ut. 

 


Guide: 5 sätt att klä ner kostymen
Hawaiiskjorta under brun linnekostym på sommarens Pitti Uomo-mässa.
Dela på Facebook
Tweeta