Guide – Så vårdar du kavajen

Att investera i ett kvalitetsgarderob är något vi skriver dagligen om. Idag tänkte vi istället fokusera på hur man på bästa sätt vårdar sina plagg. Vi ger er därför 5 konkreta tips på hur man bäst tar hand om sina kavajer.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2016-04-05 07:56  |  Lästid: 3 minuter
Guide - Så vårdar du kavajen

1. Galgen

Börja med att alltid se till att kavajen hänger på en riktig galge med brett axelparti som fyller ut och ger stöd. Tunna kemtvättsgalgar är på långsikt förödande för formen på en välsydd kavajaxel. Om man inte fått en kvalitetsgalge när man köpte kavajen kan en sådan i exempelvis cederträ vara en bra investering då det ger en god doft och håller mal borta från ullen.

 


Guide - Så vårdar du kavajen
Om inte kavajen levereras med en kvalitetsgalge från tillverkaren bör man absolut investera i en sådan med brett axelparti. Här i från företaget Hanger Project.

2. Förvaring

Kavajer bör förvaras mörkt och svalt och inte i direkt solljus eller fuktiga förhållanden där plaggen kan mögla. När man hänger kavajer bör de alltid ha ett par centimeter mellanrum så de kan falla fritt. Som nämnt ovan kan inslag av cederträ i antingen galge eller garderob kan vara ett bra sätt att hålla mal borta från kavajer i ull. Om man pga platsbrist i garderoben förvarar kavajer som inte är i säsong i källarförråd eller garage är det minst lika viktigt att dessa hålls från fukt och placeras i kostymgarderober (fodral) och får hänga fritt. 

 

Guide - Så vårdar du kavajen
Det är viktigt att kavajer får hänga fritt så att skrynklor och veck kan försvinna.

3. Användning

En kavaj mår bäst av att få vila mellan användningstillfällena. Grövre tyger som flanell, linne eller tweed kan med fördel vila åtminstone 48 timmar på galge för att återfå form och hänga ut skrynklor. Om man snabbt vill få kavajen slät efter den varit nerpackad i resväskan kan man använda ångan från varmvattnet i duschen och helt enkelt hänga kavajen på en galge i badrummet medan man duschar.


 

Guide - Så vårdar du kavajen
Ångan från en varm dusch gör underverk med skrynkliga kavajer. Passa på att hänga kavajen i badrummet medan du duschar.

4. Kemtvätt

Att kemtvätta en kavaj bör göras sparsamt. När man kemtvättar exempelvis ull så riskerar man att torka ut de naturliga fetter som finns i fiberna. Någon gång per år räcker gott och väl eller självklart om man fått en ful fläck på kavajen. Tänk på att vara väldigt noggrann med vilken kemtvätt man besöker. Om kavajen har ett vackert rullat slag vill man absolut undvika att detta pressas platt på grund av bristande kompetens hos kemtvätten. För vardaglig uppfräschning är det oftast bäst att vädra kavajen på sin galge på balkongen eller utsidan av huset i några minuter.

 


 

Guide - Så vårdar du kavajen
En skicklig kemtvätt kan göra underverk med pressen av kavajer men var noggrann med att ta reda på att de är duktiga på området innan man lämnar in en kvalitetskavaj.

5. Borste

Ett annat komplement till att vädra kavajen är att borsta den. Detta görs med en specifik klädborste som hjälper till att avlägsna damm och ludd samt lyfter ullfibrerna och återställer lystern. En riktig klädborste bör vara lika självklar i garderoben som en hästhårsborste är för skorna. Kavajer i ull kan i regel borstas i oberoende riktning men om man har en kavaj i kashmir borstas den med fördel i fibrernas riktning för minskat slitage.

 


Guide - Så vårdar du kavajen
Att borsta sin kavaj med en specifik klädborste hjälper till att lyfta fibrerna och återställa lystern i tyget.
Dela på Facebook
Tweeta