Guide – Skovårdsmärken

Det är med glädje vi på Manolo ser att i takt med att intresset för bra skor växer, så växer också intresset för att ta hand om sina skor på ett bra sätt. Här en översikt av några av de främsta leverantörerna som finns tillgängliga i eller för leverans till Sverige.

Jesper Ingevaldsson  |  Publicerad 2016-04-25 08:04  |  Lästid: 6 minuter
Guide – Skovårdsmärken

 

Boot Black

Guide – Skovårdsmärken

När japanerna gör någonting så gör de det ofta ordentligt. Så även när det kommer till skovårdsprodukter, där Boot Black från Matsudo, Tokyo, är ett av de mest progressiva skovårdsföretagen idag. De har en stor utvecklingsavdelning och har ett imponerande utbud av produkter, allt från vanlig skokräm och vaxpolish till sulkantskritor (för att täcka mindre märken) och ett oljebaserat skovax som möjliggör extrem glans över hela skon. I Europa finns ett urval av deras grejer tillgängliga via Skomaker Dagestad i Oslo och det går också att hitta en del på Ebay.


 

Burgol

Guide – Skovårdsmärken

Schweiziskt företag som gör riktigt trevliga produkter. Både kräm och vax är dryga och räcker länge. Vissa tillverkare som använder så kallat crust-läder (läder som bara är infärgat på ytan) rekommenderar bland annat Burgol (och även Collonil nedan) före många andra märken, då deras kräm innehåller mindre vax vilket tenderar att samlas i ljusa streck i vecken på skor i crust-läder. Säljs i Sverige via bland annat Skoaktiebolaget. 

 


Collonil

Guide – Skovårdsmärken

Den största producenten av kvalitetsskovård i Europa vid sidan av Avel (bakom bland annat Saphir). Har flera olika serier, där standardserien är stabil med klart godkända produkter utan silikoner, och där det mesta finns. De har också en topplinje med bara naturliga ämnen som heter 1909, den är riktigt bra och ligger schysst i pris. Krämen innehåller mycket pigment och är rinnig men ändå dryg, och vaxet är relativt lättarbetat. Grossisten Brunngård tar in märket i Sverige vilket gör att de finns hos ganska många skomakare och skobutiker, dock framförallt grejer från standardsortimentet.

 

Famaco


Guide – Skovårdsmärken

Franskt skovårdstillverkare som framför allt gör skovårdsprodukter för skomärken, butiker med flera som vill ha sin egen logo på, då är det blandad kompott på vad som görs. Under eget märke säljs främst deras bästa produkter med en exklusiv touch. De har mängder med nyanser framförallt av deras skokräm, som är klart trevlig att använda. Säljs på Ebay och hos Shoepassion.com, bland annat. 

 

GlenKaren

Guide – Skovårdsmärken

Grundades för några år sedan av paret Glen och Karen Tippets i amerikanska Oregon. Karen ogillade den starka doften från terpentin (ett sorts lösningsmedel som används i de allra flesta skovårdsprodukterna. Är tvärtemot vad många tror inte ett syntetiskt ämne, utan en olja som utvinns ur tallträd, men luktar fränt), och där föddes idén till GlenKarens skovårdsserie. Den är gjord med helt organiska produkter och istället för terpentin luktar de apelsin, en klart angenämare doft enligt de flesta. Produkterna är lite hårda och svårarbetade, men resultatet är utmärkt, inte minst vaxet ger snabbt bra glans och deras vattenavstötande kräm fungerar helt okej. Säljs hos bland annat nätbutiken Skolyx.


 

Kiwi

Guide – Skovårdsmärken

Kiwi är en aktör som riktar in sig mer på gemene man än skoentusiaster, och därför är fokus på billiga, lättanvända produkter vilket tyvärr innebär en del syntetiska kemikalier i många fall. Det blir snabbt rent, snabbt glansigt och så vidare till en billig peng, men är inte sällan tveksamt för lädret. Deras vaxpolish Parade Gloss är en av deras finare produkter, som är klart lätt att få upp en fin glans med. En av anledningarna är dock att den innehåller silikon, vilket kan täppa igen porerna i lädret och begränsa dess möjligheter att andas och därmed åldras väl, i alla fall om det överanvänds. Grossisten Goodstep har märket i Sverige, och de finns på väldigt många ställen.

 


La Cordonnerie Anglais

Guide – Skovårdsmärken

Del av franska Avel-familjen, vars produkter tillverkas i samma fabriker som syskonet Saphir. Har basgrejerna som kräm, vax, lädertvätt med mera, men är också stora på andra delar som borstar, etuier, förkläden och så vidare. Finns att köpa på exempelvis Ebay eller brittiska nätbutiken A Fine Pair of Shoes.

 

Saphir


Guide – Skovårdsmärken

Den största aktören av skovårdsprodukter för de mer intresserade, åtminstone i Europa, och säljs på mängder av ställen, skomakare, skobutiker, nätbutiker och så vidare. Som nämns ovan en del av jätten Avel. Saphir har två linjer, där standardlinjen använder syntetiska färgämnen och vars produkter är lite mindre dryga generellt, exempelvis är skokrämen rätt vattnig och man får använda ganska mycket. Topplinjen Medaille d'Or-krämen är istället väldigt dryg, och här används bara organiska pigment, och inte heller sprayer och annat innehåller silikon eller andra syntetiska ämnen. Mycket brett utbud.

 

Shoeboy's

Guide – Skovårdsmärken

Tyskt märke som trots att det funnits på svenska marknaden i många år genom grossisten Goodstep aldrig riktigt etablerat sig på allvar, mer än med några enstaka produkter som varit populära, som deras läderschampo Combi Care Foam (hette tidigare Combi Schaum) eller iläggssulor i läder med dämpande korkundersida. De har dock också ett brett utbud av det mesta annat inom skovård och tillbehör, förutom att de märkligt nog saknar en vaxpolish. Finns hos en del skomakare och andra, men då oftast bara några enstaka produkter, hela linjen hittar man enklast på Ebay.


 

Springyard Shoe Therapy

Guide – Skovårdsmärken

Grossisten Brunngård har en egen serie skovård- och skotillbehör under namnet Springyard, där det framför allt är den finaste linjen Shoe Therapy som är intressant här. Den lanserades förra året och består av ekologiska produkter. Till och med impregneringssprayen är ekologisk och går att använda inomhus, och precis som med GlenKaren slipper man terpentindoften, Springyards grejer doftar mer som schampo. Funktionen på grejerna är överlag klart bra. Finns hos många återförsäljare runt om i landet.

 


Tarrago

Guide – Skovårdsmärken

Ännu en av de stora inom skovård är spanska Tarrago. Har ett mycket brett utbud av allt från krämer och vaxer till skyddssprayer med så kallad nanoteknologi och läderfärg. Trots sin storlek och ett gott rykte har Tarrago aldrig riktigt tagit sig igenom muren av franska och tyska skovårdstillverkare och in på den svenska marknaden, mer än med några enstaka produkter. Vill man köpa märket får man därför kolla online, och där hittar man de dels på Ebay och dels i nätbutiker som polska Multirenowajca som har det mesta från Tarrago.

 

The Shoe Snob


Guide – Skovårdsmärken

Bloggaren och skoentreprenören Justin FitzPatricks egna skovårdsmärke, som har de mer basic produkterna i sitt utbud. De görs av Avel och påminner en hel del om La Cordonnerie Anglais produkter, där inte minst vaxet är trevligt och lättarbetat. Köps i The Shoe Snobs egen webbshop.

 

Turms

Guide – Skovårdsmärken

En rätt liten firma baserad i italienska skomeckat Marche. Var förr stora på träläster till olika skotillverkare, numera är det dock skovård och skotillbehör som är fokus. Inget jätteutbud av produkter, men det de har är riktigt bra. En favorit är ett läderschampo där man som pricken över i får med en natursvamp från Adriatiska havet utanför Marches kust. Finns hos flera nätbutiker som exempelvis The Bureau Belfast.


Observera nu att det här bara är ett urval av skovårdsproducenter. Det finns så klart många fler, men vi kan inte ha med alla, och vi gör inte heller några anspråk på att göra en fullständig sammanställning. Är det något ni gillar skarpt som inte är med på listan, skriv gärna om dem i kommentarsfältet, och där får ni också gärna dela med er av era erfarenheter av dem som finns på listan.

Dela på Facebook
Tweeta