Guide: Sommarens lediga ytterplagg

Att hitta praktiska ytterplagg för sommarhalvåret är inte alltid det lättaste. Vi har valt ut alternativ som fungerar från soliga dagar till kyliga kvällar.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2019-07-22 10:56  |  Lästid: 3 minuter

Att klä sig för sommarhalvåret är fantastiskt på många sätt. Svala kvaliteter som linne och bomull i lediga och avslappnade plagg är snarare regel än undantag. Tyvärr finns det även en hel del utmaningar kring hur man klär sig när solen inte står i zenit och himlen eventuellt öppnar sig.

Att välja varmare ytterplagg är såklart att utesluta då temperaturen inte sällan fortfarande är behaglig men nyckeln är istället att hitta ett yttre lager som kan antingen skydda mot vind eller vatten men fortfarande vara enkelt att avlägsna om vädret förbättras.

En kavaj är ett exempel på plagg som vanligtvis kan agera substitut till just ytterplaggen under sommarhalvåret men det finns såklart tillfällen när dessa varken känns optimala sett till formalitet eller funktion.

Vi har valt ut en handfull ytterplagg som passar bra extra bra för sommaren.

Berg & Berg

En klassisk Mac är ett perfekt regntåligt alternativ som saknar foder och därför fungerar väldigt bra som skal över såväl en sommarkostym som en tweedkavaj lite senare på hösten. Den stora fördelen här ligger i plaggets vattenavstötande egenskaper och dess längd som skyddar större delen av kroppen. En Mac kan också bäras till såväl dressade som lediga plagg vilket gör den väldigt mångsidig.

Shirtonomy

En Overshirt i linne är istället det perfekta alternativet under varma dagar som går över till något svalare kvällar. Linnet är glesvävt och har en naturlig andningsförmåga vilket gör det väldigt svalt under högsommaren. Samtidigt adderar det ett naturligt extra lager över skjorta eller t-shirt när solen går ner.

Baracuta

Tänk Steve McQueen så får man snabbt ett hum om varför den här typen av skaljackor är så populära och inte minst stilfulla. De är mindre formella än en kavaj och passar perfekt till chinos eller jeans.

Aspesi

En kortare vindjacka i polyamid med viss vattenavstötande egenskap och framför allt en extremt behändig lätthet. Ett plagg som tar minimalt med plats i väskan och därför enkelt kan plockas upp om det mulnar till eller solen går ner.

Stòffa

En Field Jacket i mocka är det perfekta lediga alternativet för torra men svala sommardagar. Väljer man en modell i perforerad mocka ökar möjligheten att bära den dagtid även i högre temperaturer och en stor fördel med just Field Jackets är de fyra fickorna som möjliggör för praktisk förvaring.

Dela på Facebook
Tweeta