Guide till hårborttagning

 |  Publicerad 2005-01-12 10:02  |  Lästid: 4 minuter

Mycket efterlängtad kommer här Manolo.ses guide för dig som lider av generande hårväxt. För er andra som inte lider – läs ändå, för mycket hår kan vara lika osmakligt som för långa naglar.

Vi börjar uppifrån:

Huvudet
Här finns det ju egentligen inga riktiga rätt och fel. Gillar man en hårman á la Robert Wells så gör man, men naturligtvis ska man alltid ha en välskött frisyr. Har man en begynnande flint så finns det egentligen bara ett sätt att behålla sin värdighet, då man kan glömma både tupé och hårinplantat – raka skallen!


Antingen nöjer man sig med att skala av kalufsen med en trimmer, eller så går man hela vägen och tar det sista med en rakhyvel. Båda sätten är godkända.

Här kommer det lite tips till dig som vill få en lika blänkande skalle som Kojak. Om du har lite hår till att börja med, starta då med den elektriska trimmern. En del sådana har ett skydd som tillåter dig ställa in hur långt håret ska bli. Ta bort det, och raka av allt hår så noga som du kan. När allt långt hår är borta är det dags för rakhyveln. Smeta in skallen med rakgelé eller skum eller vad du nu brukar använda när du rakar dig. Börja sedan raka där du kan följa med i spegeln, och dra den andra handen efter för att känna att det inte blir någon stubb kvar.
Nu till det allra viktigaste: När man har rakat av allt hår blir lätt hårsäckarna inflammerade, särskilt i början och mest i nacken. Detta undviker du till stor del genom att rolla de känsliga områdena med deo. Inget sånt där hudvänligt skit, utan riktigt härlig mataffärsrollon. Axe funkar till exempel utmärkt. Detta knep har jag lärt mig av en prostituerad kvinna i London, och det funkar överallt där du får problem med kvisslor efter rakning eller annan sorts hårborttagning.

Ögonbrynen
Ögonbrynen ska klippas. Använd dig av en tättandad kam för att lyfta upp brynen och en vass sax, eller ännu hellre, ta fram din skäggtrimmer, ställ in skyddet på 4-5 mm och raka utifrån och in.
Att på kvinnors vis plocka ögonbrynen är inget som män ska ägna sig åt, men man bör dra bort håret mellan ögonbrynen och eventuella ögonbrynshår som befinner sig i slutet av ögonbrynen med en pincett. Om man tycker att detta är allt för smärtsamt kan man kila ner till apoteket och köpa sig en tub Xylocain. Det är en smärtstillande salva som mest används till småsår och sånt. Smörj in området du vill plocka, vänta fem minuter och plocka sedan smärtfritt.

Skägg och mustasch
Ta det lugnt, använd en rakhyvel med vassa blad, eller en bra rakapparat och aldrig engångshyvel så klarar du dig säkert alldeles utmärkt. Se bara till att du kapar polisongerna på samma nivå på båda sidorna. Ett knep är att sätta pekfingrarna rakt in på vardera sida där polisongen slutar och sedan kontrollera i en spegel. Känner du sig osäker föreslår jag att du läser tidigare inlägg under rubriken rakning.


Axlar och rygg
Sporadiska strån på axlar och rygg tas enklast med hjälp av pincett och en god vän. Har man en lite tätare rygghårväxt – ofta strax nedanför nacken och i ryggslutet, vill jag rekommendera vax. Vax är egentligen inte så ofta vax längre utan snarare en slags trögflytande sirap. Effekten och tillvägagångssättet är detsamma, med den stora skillnaden att det här kladdet är vattenlösligt. Följ instruktionerna på paket och värm inte vaxet för mycket, det är inte meningen att du ska bränna av håret. Glöm inte tricket med deodoranten, det funkar lysande även här.

Armhålorna
Miljontals kvinnor kan inte ha fel – använd rakhyvel. De är inte ens särskilt noga med att använda speciellt raklödder, och faktum är att det funkar. Tvåla in dig under armarna och raka dig i duschen. Det ger onekligen en fräsch känsla, men jag har märkt att det inte riktigt går hem hos tjejerna.

Bröstet
Att avlägsna håret på bröstet är inte särskilt vanligt, i alla fall inte utanför USA, gay- och elitsimmarkretsar. Men om du nu verkligen vill ta bort håret på bröstet skulle jag kunna tänka mig att vaxning är det mest effektiva, men var beredd på att det kan göra fördjävligt ont och att du får antagligen göra om det både en och två gånger innan allt är borta. Att raka med hyvel är ju förstås ett alternativ, men stubben blir betydligt värre. Tänk på att Fabio vaxar och det har ju gått bra för honom.

Genitalerna
Eftersom det absolut sämsta håret på kroppen sitter på pungen så finns det all anledning att ta bort det. Problemet är bara hur man ska gå tillväga då alla sätt är förenade med rädsla, smärta eller förnedring. Att raka med hyvel är inte så farligt som det verkar, problemen börjar inte förrän efter ett par dagar då håret börjar växa ut. Detta kan komma snabbt och det är oerhört obehagligt. Det är lätt hänt att man lägger sig till med samma gångstil som John Wayne.
Ett något bättre val är hårborttagningskrämen. Smeta på, vänta 10 minuter och ta bort håret med en svamp eller på det sätt som beskrivs på produkten. Här vill jag bara lägga in en varning – akta dig för hårborttagningsskummet. Det är en produkt som man sprayar på och som bildar ett skum som löser upp håret. Det är mycket starkt och kommer med stor sannolikhet att ge dig frätskador på dina ömtåligaste kroppsdelar.


Mellan skinkorna
Gör det inte. Obehaget som kan uppstå när du rakar pungen är inget emot vad du kommer att känna när håret mellan skinkorna kryper fram. Så, såvida du inte funderar på att charma en babianhona så föreslår jag att du låter bli.

Fötterna
Om det sämsta håret på kroppen växer på pungen, växer det näst sämsta på tårna och på ovansidorna av fötterna. Raka, plocka, vaxa… alla sätt är bra.

Dela på Facebook
Tweeta