H.N. White London

En av de bästa sakerna med att få hålla med på mitt jobb som skribent och modeentusiast är att upptäcka nya märken och tillverkare. Speciellt om man upptäcker något nytt som både överraskar och imponerar på mig. Dagens text kommer att handla om H.N. White London som är ett mycket bra exempel på detta.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2016-03-14 10:09  |  Lästid: 4 minuter
H.N. White London

Det var för ett par månader sedan jag första gånger fick upp ögonen för detta brittiska slipsföretag. Jag tilltalades av deras design och tog kontakt med grundaren för att få veta mer. Som den slipsnörd jag är vill jag gärna veta allt om materialet, tillverkningen mm.

Jag fick kontakt med Harry White som är grundare och ägare till detta lilla företag som än så länge bara finns representerade på internet med den egna webshopen.

 


H.N. White London
Småmönstrad slips i Ancient Madder-silke från Macclesfield.

Harry och jag började prata och insåg att vi hade många gemensamma nämnare när det kommer till mode och stil. Han berättar att han alltid var en klädentusiast och uppskattat alla sorters kläder, skor och accessoarer så länge det finns en tanke bakom, en bra historik eller en intressant tillverkningsprocess och hög kvalitet. Framförallt är det dock intresset för kvalitetsslipsar som gjort att han valde att starta ett eget märke. Han menar att variationen när det kommer till slipsen är så stor vilket gör den intressant. Det kan röra sig om printat siden, vävd siden, grenadine, råsiden/shantung, ull, linne, kashmir, ja listan kan göras lång.

 

H.N. White London
Bredrandig slips i Shantung.

Han hade en ganska bestämd syn på hur han ville att slipsen skulle se ut och han kände att det till viss del fanns ett glapp i marknaden. De senaste åren har modet gjort att utbudet av aningen smalare slipsar i 8 eller 7 cm bredd dominerat samt att längden sällan överstiger 147 cm. Han ville kunna erbjuda en klassisk bredd på 9 cm och en längd på 150 cm vilket idag är måtten på alla hans slipsar. I takt med att hans verksamhet växt så berättar han att inom kort så kommer även 8cm bredd att erbjudas då många efterfrågat det. Nästa sak som så klart är viktig vid val av slips är materialet. Han ville kunna erbjuda slipsar precis så som han själv kan tänka sig att bära dem. Vissa material är överskottstyger i främst ull som han köpt upp från väverier och som normalt används av skrädderier till kavajer och kostymer. Dessa små partier gör att man har möjlighet att verkligen få en unik slips i en begränsad upplaga. När det kommer till de väverier och tryckerier som används så ligger de i Suffolk och Macclesfield och är de absolut främsta i landet, och även i världen. De grenadinetyger och råsiden som används kommer från Como i norra Italien.

 


H.N. White London
Mer Ancient Madder-silke från Macclesfield. (Även översta bilden)

Tillverkningen av alla produkter sker för hand hos en liten brittisk tillverkare. Där jobbar ett fåtal personer som har mycket lång erfarenhet av slipstillverkning. Vissa av hans slipsar har ett avslut där kanterna är handrullade efter konstens alla regler. Alla slipsarna har ett tunt ullfoder och de stängs för hand innan de pressas lätt och formas.

 

H.N. White London
Grön och blå hundtandsmönstrad ull från Huddersfield.

Vid sidan av slipsar så finns även lite näsdukar samt en slipsnål i sterlingsilver i utbudet. Fram över hoppas Harry kunna öka utbudet av båda slipsar och andra accessoarer ytterligare. Fokus kommer ligga på hantverk, hög kvalitet och små upplagor och bara vara produkter som han själv kan tänka sig att bära.

 


H.N. White London
Näsduk i handprintat silke och handrullade kanter.
H.N. White London
Slipsnål i sterlingsilver.

Vissa som av er som besöker sidan kommer säkert tänka; var det bara detta, inget som sticker ut direkt?! Personligen tilltalas jag av det. Jag kan inte säga att jag speciellt ofta hittar ett märke där jag med glädje kan tänka mig att bära 8 av 10 slipsar i utbudet. I fallet H.N. White London känns det dock så och de har ett väldigt "bärbart" utbud. Det skall bli spännande att följa Harry i framtiden och se om det är fler som tänker som jag. 

 

H.N. White London
Grenadine från Como.
Dela på Facebook
Tweeta