Högflygande klassiker – 7 x pilotklockor

Få kategorier har haft större inverkan på klockindustrin än flygning. Tillsammans med motorsport och dykning utgör klockor anpassade för piloter den heliga treenheten av sportklockor. Vi har idag valt ut 7 modeller av klassiska pilotklockor som alla var designade specifikt för detta syfte.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2019-02-07 09:18  |  Lästid: 3 minuter
Högflygande klassiker - 7 x pilotklockor

Longines

Aviation Watch Type A-7 1935

Longines har blickat bakåt i sin storslagna historia av pilotklockor och lanserade 2016 den här modellen som tagit sin inspiration från de så kallade A-7 klockorna på trettiotalet. Den karaktäristiska designen hämtar mycket av sin inspiration från fickuren som fram till 1930-talet hade dominerat. 


 

Högflygande klassiker - 7 x pilotklockor
Longines Aviation Type A-7 1935. (även översta bilden)

 

Patek Philippe

Calatrava Pilot Travel Time


Det drogs en hel del på ögonbrynen när Patek Philippe lanserade sin Calatrava Pilot Travel Time på Baselmässan 2015. Med en boett i vitguld och inspiration från en av företagets få historiska pilotklockor delar den många entusiaster i två läger. Sedan dess har modellen även lanserats i roséguld samt i damversion. Den har en så kallad Travel Time- eller GMT-komplikation som gör det enkelt för bäraren att avläsa tiden i två tidszoner samtidigt. 

 

Högflygande klassiker - 7 x pilotklockor
Calatrava Pilot Travel Time ref. 5524G

 

Breitling


Navitimer 1 B01 Chronograph

Breitlings klassiska pilotklocka finns i flera versioner och utföranden men vår favorit är den som är mest lik originalet från 1952. Genom en kombination av den vridbara logaritmiska skalan i urtavlans ytterkant och vridbara krans kan piloten mäta exempelvis hastighet. Breitlings Navitimer är med stor sannolik den klocka på marknaden som har tydligast koppling till flygning. 

 

Högflygande klassiker - 7 x pilotklockor
Breitling Navitimer 1

 


IWC

Big Pilot

IWC var en av de fem tillverkarna som levererade de så kallade "B-uhren" till tyska flygvapnet. Klockorna var för tiden väldigt stora och baserades på fickur som hade lägre gångavvikelse och bättre läsbarhet i en mörk cockpit. Modellen Big Pilot togs ur produktion i många år men är idag en av företagets mest populära modeller med sin tilltagna storlek och klassiska estetik. 

 


Högflygande klassiker - 7 x pilotklockor
IWC Big Pilot ref.IW501001

 

Sjöö Sandström

UTC Skydiver

Svenska Sjöö Sandström har tillsammans med svenska stridspiloter tagit fram modellen UTC Skydiver som kombinerar ett analogt och digitalt urverk. Klockorna monteras i företagets huvudkontor på Ringvägen 50 i Stockholm och inkluderar funktioner som alarm, evighetskalender, timer och kronograf. 


 

Högflygande klassiker - 7 x pilotklockor
Sjöö Sandström UTC Skydiver

 

Rolex

GMT Master II


Rolex tog för första gången fram modellen GMT Master tillsammans med flygbolaget PanAm på 1950-talet för att förse piloterna med en klocka som kunde visa två tidzoner samtidigt. Under förra årets Baselmässa lanserades modellen med en blå/röd keramisk krans som i samlarkretsar brukar benämnas som "Pepsi". 

Sedan dess blivit en av marknadens mest efterfrågade modeller med en väntlista på flera år hos de flesta åretförsäljare.

 

Högflygande klassiker - 7 x pilotklockor
Rolex GMT Master II ref. 126710BLRO

 


Breguet

Type XX Flyback Chronograph

Breguet är en tillverkare man kanske främst förknippar med dressade kostymur men faktum är att en av företagets verkliga klassiker är pilotklockan Type XX med så kallad Flyback-kronograf.

 


Högflygande klassiker - 7 x pilotklockor
Breguet Type XX
Dela på Facebook
Tweeta