Höstens 10 snyggaste kavajer

Förra veckan tittade vi på ytterrockar och idag har vi lyft fram säsongens 10 snyggaste kavajer. Vi går igenom material, färg och form och vad som är värt att tänka på när man investerar i en kavaj för vinterhalvåret.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2016-09-28 07:53  |  Lästid: 4 minuter
Höstens 10 snyggaste kavajer

Precis som när man skall inhandla en vinterrock så bör man utgå från en rad faktorer när man köper en kavaj för hösten. Med kavajen behöver man nödvändigtvis inte vara riktigt lika försiktig med färg och mönster då den inte bärs lika frekvent och framför allt inte utgör lika stor del av helheten. 

Vårt råd är att utgå från den smak man har i övrigt. Trivs man otroligt bra i en mörkblå linnekavaj under sommaren är det förmodligen rimligt att man kommer trivas i motsvarande modell i flanell eller kashmir under vintern. 

Här är något som många ibland inte tänker på. Man anser sig redan ha en blå kavaj men tänker inte på att den inte är optimal för säsongen. Istället för att fylla färgluckor i sin garderob anser vi att man bör ha en höst- och vårgarderob som avspeglar varandra och den personliga stilen. Gillar man blått, brunt och grått gör man troligtvis det året om. 


Undantaget som bekräftar regeln är de ljusaste vårkavajerna som pga säsongen och den solbränna som de ofta kombineras med gör dem mer lämpade för det ljusare halvåret. Det kan fortfarande röra sig om samma färger man kanske en något ljusare färgpalett och framför allt i tygval som presterar bättre i värmen.

För höstkavajen är det svårt att slå känslan i tweed, flanell och kashmir. Alla har en lika naturlig säsongskänsla som linne och bomull har på våren. Tweed är det ledigaste alternativet som gör sig allra bäst i murriga toner som grönt, brunt och orange. Flanell är perfekt för aningen mer dressade kavajer i exempelvis brunt och blått och kan med fördel kombineras med ett par grå byxor i motsvarande kvalitet.

Vackrast lyster av alla har kashmir som även får ett otroligt vackert fall. Tyvärr är slitstyrkan inte den bästa men vill man åt känslan av kashmir till rimligt pris kan en blandning av ull/kashmir eller ull/kashmir/silke vara ett riktigt trevligt alternativ. 

Om man gillar stora eller små mönster i kavajväg är individuellt men en fördel som många inte tänker på är att en kavaj med större ruta öppnar för möjligheten att enkelt bära små mönster i skjorta eller slips. Genom att ha tydlig skillnad i mönstrets storlek öppnar man för möjligheten att kombinera dem på bästa sätt. 


Cesare Attolini

Höstens 10 snyggaste kavajer
Lyxig kashmirkavaj från Cesare Attolini via Pauwmannen. En glencheckruta över blå bas gör den enkel att kombinera med såväl ränder som andra mönster i skjorta eller slips.

 

Thom Sweeney

Höstens 10 snyggaste kavajer
Dubbelknäppt kavaj i beige ull som passar otroligt bra till mellangrå flanellbyxor och benvit polotröja.

 


Morris Heritage

Höstens 10 snyggaste kavajer
Enkelknäppt kavaj i brun flanell från Morris Heritage. En väldigt mångsidig färg som kan kombineras med sandfärgade eller grå flanellbyxor eller varför inte med en matchande brun flanell i samma kvalitet för hel kostym.

 

Orazio Luciano

Höstens 10 snyggaste kavajer
Den kanske perfekta blå höstkavajen från Orazio Luciano i ull från brittiska Fox Bros. Rullad treknäppning och neapolitanskt mjuk konstruktion.

 


Corneliani

Höstens 10 snyggaste kavajer
Rutig kavaj i blått, grått och grönt som fungerar perfekt till såväl jeans som flanellbyxor.

 

Richard James

Höstens 10 snyggaste kavajer
Brittisk tweed i klassisk timglasformad silhuett från Richard James.

 


Ring Jacket x The Armoury

Höstens 10 snyggaste kavajer
Kashmirkavaj från Ring Jacket producerad i en exklusiv modell för butiken The Armoury. Den diskreta glencheckrutan över ljusbrun bas gör kavajen väldigt mångsidig och kan utan problem kombineras till såväl slips och flanellbyxor som polotröja och jeans.

 

Caruso

Höstens 10 snyggaste kavajer
Klassisk blå kavaj från Caruso som är erkänt kända för sin kvalitet i förhållande till pris.

 


Suitsupply

Höstens 10 snyggaste kavajer
Modellen Havanna från Suitsupply i ett exklusivt tyg från Ferla.

 

Oscar Jacobson

Höstens 10 snyggaste kavajer
Kavajen Einar från Oscar Jacobson i en härlig vinröd nyans. En färg som är riktigt underskattad och fungerar väldigt bra till rådenim och sandfärgade chinos.
Dela på Facebook
Tweeta