Höstens 6 snyggaste ytterrockar

Det är hög tid att se över höstens behov av en klassisk ytterrock. Vi har valt ut sex favoriter som hjälper dig att hålla såväl värmen som stilen i vinter.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2019-10-07 09:48  |  Lästid: 3 minuter

En ytterrock är tillsammans med skor kanske det plagget vi tycker man bör lägga mest krut på i garderoben. Det må vara ett plagg som bara bärs under vinterhalvåret men under dessa månader är det inte sällan en trogen följeslagare var och varannan dag. Detta ställer stora krav på inte bara kvalitet och slitstyrka men också mångsidighet och bärbarhet.

En ytterrock skall helst fungera till så många olika plagg och situationer som möjligt. Oavsett om man främst bär klassisk kostym eller jeans och stickad tröja så skall valet av ytterrock kunna täcka bägge dessa alternativ.

Modeller

Självklart kan man ha mer än en ytterrock för att ge ytterligare variation och avlastning men då denna kategori ofta tillhör de mest kostsamma i garderoben är de flesta begränsade till ett eller två alternativ. Vi rekommenderar att man satsar på minst en klassisk paletå i enkelt- eller dubbelknäppt utförande med en längd som når till knät. Det ger en lång och elegant silhuett men skyddar också större delen av benen mot kylan.

Känner man att ens personliga stil ligger närmare jeans än kavaj så är den klassiska Skepparkavajen eller Peacoaten ett väldigt trevligt alternativ. Det är en dubbelknäppt rock som precis täcker bärarens stuss och i regel har en stor krage som kan fällas upp. Tack vare den kortare längden blir den direkt ledigare även om den i många utföranden kan kombineras med kavaj.

Färg

Hur skall man då tänka kring färg? En ytterrock skall återigen täcka så många situationer som möjligt och gärna harmonisera med färger och plagg från övriga garderoben. Då det är ett plagg man ofta bär flera dagar i veckan är det också en bra idé att undvika det mest iögonfallande alternativ av färg och mönster.

Det absolut mest mångsidiga alternativet är en mörkblå rock. Det gäller för såväl skepparkavajen som paletån. Det är en nyans som kan kombineras med något så formellt som smoking under kvällstid men samtidigt ser väldigt fint ut med ett par enklare chinos. Vill man titta på andra färger är kamel en klassiker men som man ibland bör vara försiktig med. Här gäller det att hitta rätt ton så man undvika att ens bleka vinterhy smälter samman med plagget.

Andra intressanta nyanser är mörkbrunt, skogsgrönt och ljusgrått och varför inte med ett litet och diskret fiskbensmönster som på håll uppfattas som enfärgat.

Vi har valt ut sex favoriter för säsongen som vi tycker representerar en klassisk och elegant herrstil.

Kiton

Riktig värstingrock från Kiton i kashmir och vikunja. En klassisk dubbelknäppt Polo Coat med tilltagen krage.

Cesare Attolini

Ulsterrocken är en version av Polo Coat med samma karaktäristiska slag och fickor. Här från Cesare Attolini i kastanjebrun Baby Alpaca.

Caruso

Enkelknäppt paletå från Caruso. Ett perfekt formellt alternativ i mörkblått.

De Petrillo

Glencheckrutig ytterrock med bälte och Split raglan-axel från De Petrillo.

Polo Ralph Lauren

Typisk skepparkavaj från Polo Ralph Lauren i grövre marinblå ull.

Suitsupply

Klassisk ytterrock i kamelhår från prisvärda Suitsupply.

Dela på Facebook
Tweeta