Höstens 7 största trender inom menswear

Idag kommer ett ämne jag snuddat vid ett antal gånger i mina texter nämligen det här med trender inom Menswear. Hur mycket vi, (jag skriver vi då jag räknar in mig själv) än säger att vi föredrar en klassisk stil för att den är tidlös och långsiktig så förekommer det trender även här. Det rör själva genren som sådan och bland oss anhängare. Dagens text kommer att handla om just detta och de trender jag tror min skönja denna höst.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2017-09-14 07:59  |  Lästid: 6 minuter
Höstens 7 största trender inom menswear

Notera att jag inte på något sätt vill förlöjliga eller se ner på de personer som tillhör denna grupp av män som föredrar en klassisk stil och som gärna ofta lyfter fram just det förträffliga med det långsiktiga. Jag tillhör dem nämligen själv. Det är dock så att det råder mycket trender inom det man får kalla Menswear som är den genre som jag i mitt jobb följer och sällar mig till. För gemene man så uppfattas det nog inte som någon större skillnad. En kavaj är en kavaj, en slips eller slips och en skinnsko just bara en skinnsko. Hur de bärs och dess utseende bryr sig de flesta mindre om. Man uppfattas som uppklädd/välklädd/klassisk i sin framtoning om man väljer ex kavaj eller kostym.

Ju längre jag jobbat med detta desto mer insatt och uppmärksam på detta fenomen har jag själv blivit. Varje år ser jag tydliga trender som alla följer samma mönster. Det är inget fel i detta. Det finns två saker jag tycker är intressant att uppmärksamma med detta. Först och främst att intresset om man ser här i Sverige har exploderat när det kommer till välklädd stil. Nästa faktum är att många av dessa trender och strömningar inom vår genre börjar i sociala medier bland branschfolk och så kallade early adopters, personer som är mer eller mindre kända på sociala medier, för att senare få spridning som ringar på vattnet. 

Som jag skrev så har jag efter mina hittills fem år sett detta fenomen med trender på nära håll. Det enklaste är så klart att vara ärlig mot sig själv och granska sin egen stil och smak. När jag fick in en fot i branschen och började skriva om mode älskade jag den italienska lite moderna tolkningen av klassiskt herrmode. Byxorna lite korta, kavajerna lika så och relativt snäva. Det var mycket kashmir, mocka, funktionsplagg över kostym samt minst 3 armband…ja ni fattar.


Idag är snittet aningen mer klassiskt, byxorna sitter högre upp på midjan och de är vidare i sin passform. Mina kavajer är längre och har bredare slag samt jag bär hellre rock än en funktionsjacka. Relativt klassisk stil men buren på två olika sätt. Är det en trend eller ändrad smak? Svårt att säga.

Synar jag både mina stilintresserade vänner samt flöden på Instagram jag följt länge ser jag liknande förändringar. Vi ser inte alla likadana ut men nästan alla har ändrat vissa saker i sin stil under årens lopp. Jag tror att det till viss del beror på att vi är flockdjur och söker bekräftelse bland likasinnade. Återigen är det inget fel i detta. Det är dock tydligt att det råder trender varje år oavsett om vi vill det eller ej.

Ett tydligt exempel såg man under Pitti Uomo nu i somras. Denna mässa kryllar av personer som är viktiga när det kommer till mode och som direkt eller indirekt startar eller stöttar trenderna jag avser. Sommarens två tydliga trender där var seersuckerkostymer samt att bära en pikétröja med kavaj där kragen bars utanpå slagen. Även "Horse bit-loafern" mest känd från Gucci syntes på allt fler fötter.

Likaså finns det trender i höst och jag tänkte idag nämna de sju jag själv noterat och som kommer att vara stora snackisar i våra menswear-kretsar och som ni garanterat får se (och redan har börjat se) på sociala medier.


1. Kvalitet

Det har gått riktigt fort i detta fall. Vårt intresse och medvetenhet har gjort att många män spenderar mer pengar på bättre plagg idag än tidigare. Många har tagit steget från färdig konfektion till mått- och skräddarsytt på väldigt kort tid. Detta vittnar om inte annat alla de trunk shows som hålls i Stockholm och runt om i världen senaste året.

 

Höstens 7 största trender inom menswear
Mark Cho från The Armoury. En person som betytt oerhört mycket för det välklädda modet och vår syn på kvalitet idag. Jag har en gång skrivit i en annan text att om Mark nyser så blir hela #menswear-världen förkylda, och det ligger något i det.

2. Svarta skor


Jag själv har inte varit någon större fantast av svarta skor annat än i formella sammanhang. Brunt har dominerat den still jag bär och följer. Allt oftare ser jag folk bära svarta skor, personer som tidigare bar närmast uteslutande brunt. Frågar ni mig är höstens bubblare svarta penny loafers! 

 

Höstens 7 största trender inom menswear
Svarta Penny loafers till blå kostym.

3. Överrocken

Som nämnts ovan har vi blivit än mer klassiska och tidlösa i vår stil. Detta har gjort att funktionsplaggen samt de korta och snäva rockarna fått konkurrens av länge och klassiskt skurna varianter så som Polo coats och Paletåer. Höstens bubblare är helt klart Raglan-rocken.


 

Höstens 7 största trender inom menswear
Rock med Raglan-ärm från Drake´s för hösten.

4. Retro

Temat känns igenom ovan. Vi blir mer och mer tidlösa och tittar på ett ideal från 30-60-talet. Inte sällan ser jag både svart/vita gamla bilder eller tecknade illustrationer från förr i mitt flöde på instagram. Personer med inflytande kikar än mer bakåt än tidigare. Frågan är om det går så långt att hatten nästa år börjar synas?

 


Höstens 7 största trender inom menswear
En av alla retrobilder som numera syns allt oftare på Instagram.

5. Näsduken

Bröstnäsduken har, och är ännu, ett fantastiskt attribut för att skapa en personlig touch på en outfit. För den kreativa finns oändliga möjligheter att sätta en intressant prägel med hjälp av denna accessoar. Min uppfattning är att det blivit lite mindre av varianter i bjärta färger och mönster samt sådana burna på ett extravagant sätt så som en exploderande vulkan i bröstfickan. Istället ser man allt oftare diskreta vita och enfärgade varianter prydligt vikta i ficka. Det är allt oftare bomull eller linne och som med enda detalj en kontrasterande rullad kant.

 

Höstens 7 största trender inom menswear
Diskret näsduk buren av, i mitt tycke en av världens bäst klädda män (@Gusvs9) på Instagram.

6. Cartier


Jag vet inte vad det är men från ingenstans så överöstes mitt instagramflöde av handledsbilder på klassiska fyrkantiga äldre klockor från Cartier. Helst i guld och med ett elegant krokoband. Fantastiskt fin och tidlös klocka men oj vad fort det gick till att "ALLA" skulle ha en. 

 

Höstens 7 största trender inom menswear
Min kära kollega och till lika Manolos redaktör Andreas med sin Cartier Tank Americaine.

7. Regementsrandiga slipsar

Detta är en trend jag kan skriva under på att jag varit högst delaktig i att sprida. Det går inte att komma ifrån att det under det senaste året knutits allt fler klubbslipsar runt halsen på klassiskt klädda profiler världen om. Sen om man inte gått på en viss skola eller klubb spelar mindre roll. Jag har ett antal slipsar av estetiska skäl hoppas att deras berättigade bärare inte misstycker.


 

Höstens 7 största trender inom menswear
Min personliga samling randiga slipsar.

Jag kanske är lite skadad som ser detta på nära håll och följer det dagligen. För gemene man ser kanske allt i stort sett likadant ut. En person uppfattas som klassiskt klädd oavsett om byxan är snäv eller vid, man har dubbla monkstraps eller svarta oxfords, slipsen är 7 eller 9.5 cm vid.

Jag verkligen understryka att jag inte alls har något emot alla de trender som nämns ovan. Vissa bär jag själv och är i högsta grad en påhejare som sprider dem. Mitt enda medskick är att tänka till lite. Vad gillar ni och vad trivs ni med egentligen? Jag kan helt ärligt säga att jag framförallt tidigare klätt mig för att få en gillande nick och komplimang från dem vars stil jag såg upp till. Det blir dock lite opersonligt och osäkert beteende. Numera klär jag mig allt mer för att trivas själv och känna mig bekväm. Att vara klädd och inte utklädd ligger nära sanningen. En gigant på området som också varit lite utav en mentor för mig, G. Bruce Boyer är den som beskrivit detta mest talande. Han menar att skillnaden mellan mode och stil är att stil är personligt, långsiktigt och en reflektion av en persons identitet. Mode är ytligt, kortsiktigt och vad någon annan säger åt oss att bära.

 Vad säger ni, finns det fler trender inom vår genre?


 

Dela på Facebook
Tweeta