Höstens största skräddade event – Cad & The Dandy kommer till Stockholm

Idag kan vi med glädje berätta om höstens kanske största skräddade händelse i Stockholm. Det är Savile Row-skrädderiet Cad & The Dandy som tillsammans med en handfull brittiska varumärken anordnar ett öppet event på Lydmar hotell lördagen 21/10.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2017-10-05 08:10  |  Lästid: 4 minuter
Höstens största skräddade event - Cad & The Dandy kommer till Stockholm

Cad & the Dandy har sedan starten 2008 vuxit till att bli Savile Rows största skrädderi. Firman startades av Ian Meiers och James Sleater som bägge kom från en bakgrund inom bank och finans i London. Tillsammans med den erfarna skräddaren John Debois ville de uppdatera den traditionstyngda skrädderibranschen. Sen 2008 har man rekryterat in erfarna skräddare från bl a Huntsman, Norton & Sons samt Anderson & Sheppard och lyckats bygga en verksamhet som på allvar har tagit fart de senaste åren.

Idag huserar firman i en stor våning på 13 Savile Row, en våning upp från Huntsman, och till skillnad från vissa av de gamla firmorna på gatan ser man en stark tillväxt med stadigt av nya kunder. 

 


Höstens största skräddade event - Cad & The Dandy kommer till Stockholm
Företagets lokal på 13 Savile Row.

En av anledningarna till Cad & The Dandys populäritet är tveklöst skrädderiets prisnivå. Man arbetar med tre olika linjer och prisnivåer. Gemensamt har de alla att man som kund får ett individuellt framtaget mönster (till skillnad från majoriteten av MTM där man utgår från ett standardmönster som sedan anpassas efter bärarens mått) men de olika linjerna varierar i form av underarbete och mängden handsydda detaljer.

Instegslinjen startar på 700£ och produceras i princip helt med maskin. Allt från knapphål till pikéring av kanvasen. Det rör sig alltså fortfarande om en full kanvas-konstruktion. 

Nästa steg upp startar på 900£ och då får man en handpikérad kanvas i bröstpartiet och ett par handsydda moment så som exempelvis knapphål i kavajslaget.

Den högsta och mest exklusiva linjen är skräddarsydd efter konstens (eller snarare the Savile Row Bespoke Association) alla regler. Den inkluderar en helt handpikérad kanvaskonstruktion med i princip alla detaljer sydda för hand. Här rör det sig om tre avprovningar likt man kan förvänta sig och prisnivån startar på 1 100£. 


Värt att nämna är att likt alla mått- och skräddarsydda plagg kan priserna variera beroende på tygval och prisnivån ovan anger startpris. Budgetera därför med ett par tusenlappar extra för lite mer variation i tygutbudet. 

 

Höstens största skräddade event - Cad & The Dandy kommer till Stockholm
Tillskärningen av ett skräddarsytt plagg från Cad & The Dandy.

Hur kommer det sig då att firman kan erbjuda skräddarsytt för närmare en tredjedel av priset som flera av konkurrenterna på gatan tar? Enligt ägarna har man lyckats skapa en mer effektiv och välfungerande process vad gäller orderhantering, tygbeställningar, logistik samt kapitalbindning vilket gör att man kan pressa priserna avsevärt. Kombinera detta med en lägre lokalhyra då man inte är placerade på markplan.

De lägre priserna har i sin tur lett till ökad efterfrågan och större volymer som gör att företaget kan operera med mindre marginaler. Detta i en bransch då en stor del av administrationen i de gamla firmorna sker med hjälp av stora liggare som fylls i med handskrift.


 

Höstens största skräddade event - Cad & The Dandy kommer till Stockholm
Kavajer som väntar på avprovning.

Företagets husstil är det som i kombination med prisbilden kan göra detta extra för många av våra läsare. Det är ett typiskt brittiskt skrädderi med uppbyggd axel, markerad midja och en tilltagen kavajlängd. Man är något mer flexibel för önskemål rörande en lättare uppbyggnad eller snävare silhuett än många av kollegorna på samma gata men vi skulle rekommendera att man väljer en tydlig brittisk silhuett som företaget och dess tillskärare främst är förknippade med.

Utbudet av skräddare som besöker Sverige har närmast exploderat de senaste åren men mer eller mindre alla har varit Italienska, alternativt fokuserat på ett mer italienskt formspråk med mjuka axlar och lätt kanvaskonstruktion. Genom besöket i Stockholm finns nu möjligheten av beställa en klassisk skräddarsydd kostym från Savile Row men till en lite mer human prisbild och för de som vill beställa något från skrädderiet bokar enklast en tid här

 


Höstens största skräddade event - Cad & The Dandy kommer till Stockholm
Tredelad kostym med markerad axel och klassisk brittisk silhuett.
Höstens största skräddade event - Cad & The Dandy kommer till Stockholm
En av grundarna James Sleater

Eventet går som sagt av stapeln lördagen 21 oktober på Lydmar Hotell (Södra Blasieholmshamnen 2) och är öppet mellan klockan 10-18. Det krävs ingen föranmälan och vill man svänga förbi bara för att ta en drink eller prata stil med oss eller andra stilintresserade män går det självklart utmärkt.

Utöver Cad & The Dandy kommer det även finnas bröstnäsdukar från Rampley & Co, slipsar från LaBowtique samt måttbeställda hattar från Marcel Rodrigues på plats och eventet anordnas tillsammans med LivelyWines, Plaza Uomo samt Jaguar och Land Rover som också kommer visa upp spännande nyheter på plats. 

 

 


Dela på Facebook
Tweeta