Inblick – Hantverksmässiga dofter

I fjol skrev jag en text om min doftgarderob och hur jag väljer att variera doft med klädsel och sammanhang. Att döma av era kommentarer var det ett uppskattat ämne och ni läsare var väldigt aktiva själva i kommentarsfältet. Det var också ganska uppenbart att många av er har ett stort intresse för dofter och säkert en större kunskap än mig. Jag är road av parfym och dofter men skall erkänna att jag inte kan lika mycket om detta ämne så som exempelvis skor och skräddat mode. Idag vill jag dock lyfta fram några nischaktörer när det kommer till doft som är av det exklusivare slaget som jag stött på. Jag tänker mig att dessa dofter ligger nära den kvalitet vi vanligtvis håller när det kommer till stil och hantverk här på Manolo.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2018-01-25 10:20  |  Lästid: 5 minuter
Inblick - Hantverksmässiga dofter

Det skall sägas att det rör sig om tillverkare som kan vara svåra att få tag på och som man troligtvis inte hittar bland de vanliga dofterna på flygplatsen eller ens i vanliga butiker. Det finns ett antal exklusiva butiker och nischade parfymbutiker som säljer dem. Ett tips också att om man verkligen är intresserad så erbjuder flera av dem att man kan köpa små doftprov att testa hemma för en mindre kostnad som de postar. Det kan vara att rekommendera att läsa på lite om en dofts karaktär och sedan beställa ett par prover som man i lugn och ro testar på huden hemma för att se hur en doft utvecklar sig på just dig. En doft kan nämligen utvecklas annorlunda på huden över tiden. Köper man en exklusiv doft kan det vara värt att inte stressa igenom ett köpa och inte lämna något åt slumpen. 

Frederic Malle

En av de kanske mest respekterade och välrenommerade i branschen är fransmannen Frederic Malle. Han har en gedigen bakgrund och erfarenhet och har jobbat med parfym hela livet. Det ligger också i släkten då hans morfar grundade Christian Diors parfymhus.


Idag ser han sig som en redaktör där doftförfattare får full frihet att experimentera och uttrycka sig genom doftskapande. Han menar att detta begrepp kom till när han bestämde sig för att befria doftskapare från de begränsningar som ex kan finnas från kommersiellt håll när en doft skall skapas för en grupp eller märke. Han har ett antal anslutna "doftförfattare" vars dofter publiceras och ges ut när de förverkligat sin idé. Med sin kunskap och erfarenhet vägleder han dem att skapa morgondagens klassiker.

Detta är ren lyx!

 

Inblick - Hantverksmässiga dofter
Frederic Malle Monsieur

Creed


Det går inte att prata kvalitetsdofter med någon intresserad och inte komma in på Creed. Detta märke som är ett av de äldsta i branschen står för ren och skär doftlyx. Märket som för inte så lång tid sedan firade 250 år grundades 1760 i London av James Henry Creed. Idag drivs det i sjunde generationen kvar av samma familj. Märket beskrivs ofta som fransk-brittiskt då de under mitten av 1800-talet flyttade till Paris efter en inbjudan från Napoleon III. Genom åren har de fått ett antal utmärkelser som kunglig hovleverantör åt flera kungahus i Europa.

Några kända personer på temat stil som de skapat dofter åt är Winston Churchill som man 1920 tog fram toften Tabarome Millesime för. Den släpptes först 1999 under detta namn. För Edward VIII Hertigen av Windsor skapade man doften Windsor. Den släpptes först 2015 igen under namnet Royal Mayfair.

En annan mycket känd och stilfull bärare av Creed var JFK som föredrog Creeds klassiska Vetiver.

 


Inblick - Hantverksmässiga dofter
Creed Green Irish Tweed

D.S & Durga

En intressant nykomling i sammanhanget är amerikanska D.D & Durga. De jobbar med sinnen och menar att en doft kan jämföras med sinnen som att se och höra. Märket ser dofter som en konstform där de vill förmedla och uttrycka allt de tycker om sp som musik, konst, naturen och design. Något man bjuder in sina kunder att dela och utforska. Märket består av duon D.S. som är parfymören och Kavi (Durga) som är designern.

De började initialt sin verksamhet i Brooklyn där de skapade doftljus som skulle förmedla historier av cowboys, öppen terräng, Ryska novellkaraktärer och folksånger. Senare började de alltså också med handgjorda och unika dofter förpackade i stilrena flaskor och en box med beskrivningar, anekdoter, och berättelser om parfymen i.

Svåra att beskriva, måste upplevas.


Min personliga favorit är Bowmakers som hämtat sin inspiration från 1800-talets Pioneer Valley och butiker samt verkstäder med mahogny, lönn, pinje och valnöt.

 

Inblick - Hantverksmässiga dofter
Bowmakers från D.S & Durga

Byredo

Det är extra roligt att få lyfta fram ett svenskt märke i detta sammanhang. Den före detta basketspelaren och konststudenten Ben Gorham startade detta märke 2006. Han skall ha hämtat inspiration efter att besökt sin mors hemstad i Indien och de kraftiga dofterna, aromerna och intrycken där. Ben är en global person med indisk mor, kanadensisk far och en uppväxt i Toronto, New York och Stockholm och man kan tänka sig att det skapat många intryck som han vill förmedla genom sina dofter. Det var efter att han i New York fått kontakt med den mycket välkände parfymören Pierre Wulff som doftat på några prover som Ben skapat som det började. Pierre lär han uppmuntrat att Ben satsade på parfym snarare än konst. Resten är historia och idag beskrivs märket med superlativ runt om i världen.


Min personliga favorit är Cedar.

 

Inblick - Hantverksmässiga dofter

Histoires de Parfumes

Detta märke är lite speciellt för mig. Jag kan nämligen minnas exakt första gången jag kom i kontakt med dem. Det var i augusti 2012. Vi befann oss i Palma på Mallorca. Vi hade precis förlovat oss och hela veckan var väldigt speciell. En kväll innan middagen i Palma strosade vi i gränderna och jag hittade en fantastisk livsstilsbutik som sålde mycket av det jag gillar. Förutom en Drake´s slips kom jag därifrån med en kraftfull doft från Histoires de Parfumes. Den doftade helt unikt och jag hade aldrig känt något liknande. Doften heter 1740 Marquis de Sade och var början på ett större doftintresse än tidigare. Det är en kraftfull doft som jag bär sparsamt och ofta på kvällsevenemang.


Detta franska märke startades 2000 av Gérald Ghislan. Hans idé var att råvarorna skulle hålla högsta kvalitet och de exklusiva dofterna skulle berätta unika historier, inte sällan om romans, sensualitet och intimitet.

Tanken är alltså att varje doft skall berätta en historia på din hud. Det kan röra sig om årtal, händelser i historien eller kända personer så som George Sand, Casanova, Jules Verne, Mata Hari eller i mitt fall Marquis de Sade.

 

Inblick - Hantverksmässiga dofter
Histoires de Parfumes

Lorenzo Villoresi


I ingressen skrev jag att dessa dofter inte finns på flygplatser. Det finns så klart undantag. Lorenzo Villoresi är ett sådant. Jag kom i kontakt med dem på Florens lilla flygplats efter mitt första besök på Pitti Uomo för 6 år sedan. Detta märke kommer också från Florens som på många sätt förutom att vara en läderstad även är en känd parfymstad med lång tradition och kunskap.

Detta märke grundades av mannen med samma namn i Florens 1990. Tanken föddes dock tidigare och Lorenzo som rest mycket hämtade massor av inspiration från Mellanönstern och de dofter och smaker som fanns där. Under slutet av 80-talet när han hade en annan karriär som forskare inom antik filosofi började han att skapa och experimentera med dofter vilket ledde fram till det egna märket. Initialt tillverkade han de första åren åt andra varumärken men från 1993 så står hans eget namn på etiketten.

Han är idag ett aktat namn i branschen och har skrivit flera böcker på temat doft och föreläser ofta.

I det enormt vackra renässanspalats man huserar idag kan man boka tid för rådgivning och få unikt framtagna personliga dofter skräddarsydda för ens personlighet och förutsättningar. Där bedrivs även en akademi där utbildning och seminarier hålls.


 

Inblick - Hantverksmässiga dofter
Acqua di Colonia från Lorenzo Villoresi. (även översta bilden)
Dela på Facebook
Tweeta