Inför Bukowskis Important Watches 19/4

Våren för klockentusiaster innebär auktionsveckor och först ut är svenska Bukowskis som med dunder och brak slog alla rekord när de förra året sålde världens hittills dyraste Speedmaster. Vårens auktion har även den ett toppexemplar från Omegas kanske mest ikoniska linje men även en rad spännande klockor från andra tillverkare.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-04-16 16:42  |  Lästid: 4 minuter
Inför Bukowskis Important Watches 19/4

Vad som är lite extra roligt med klockauktioner av den här sorten är att det i regel handlar mer om samlarklockor än dyrast möjliga. Dessa två faktorer kan men behöver inte vara förenliga och det bevisas med en rad klockor runt 10 000 – 20 000 kr i riktigt fint samlarskick. 

Här handlar det mer om klockor med imponerande historik, provenans och skick än exklusiva metaller eller kända varumärken. Det kan vara tillverkare som idag har en ganska blygsam profil men under 40- och 50-talet närmast dominerade marknaden av kronografer eller dressklockor. 

Sen finns såklart de tunga namnen så som Rolex, Patek Philippe och Omega också med i bilden. Med den utveckling som vintagemarknaden haft de senaste åren med framför allt Rolex och Patek i spetsen börjar nu äldre klockor på allvar konkurrera med nya alternativ. 


Den klocka som kanske haft störst påverkan på denna utveckling är Rolex Daytona och framför allt versionerna som benämns som "Paul Newman". Denna ikoniska skådespelares klocka såldes förra året för hissnande 17.7 miljoner dollar vilket är ett världsrekord med marginal för armbandsur. 

En annan av de mest ikoniska kronografer som finns på marknaden är Omegas Speedmaster. I jämförelse med Daytonan från Rolex har priserna varit relativt överkomliga men de senaste åren har vi sett en markant ökning i pris även här. Bukowskis sålde som sagt en ref. 2915-1 (första versionen av modellen) under förra höstens auktion till ett pris på hela 2 266 250 kr vilket var världsrekord för modellen. 

I årets upplaga har man fått in en annan högt eftertraktad version av Speedmastern, nämligen version 2915-3. Den saknar "Broad Arrow-visare" likt den tidigare och har istället svärdvisare. Klockan är från 1959 då den beställdes som julklapp och bars sedan frekvent fram till 70-talet då den hamnade i en låda. Klockan kommer med såväl certifikat som box och har ett utropspris på 400 000 kr. 

 


Inför Bukowskis Important Watches 19/4
Omega Speedmaster ref. 2915-3

 

En annan klocka som aldrig verkar dippa i värde och populäritet är Patek Philippes Nautilus. Särskillt i basversionen 5711 som har en väntetid på snart ett decennie hos flertalet handlare världen över. Bukowskis säljer en begagnad version av klockan från 2008 med ett utropspris på 200 000 kr men lär gå för minst det dubbla. 

 

Inför Bukowskis Important Watches 19/4
Patek Philippe Nautilus ref. 5711. En av de mest eftertraktade moderna klockorna på marknaden just nu.

 


Om vi ändå är inne på Nautilus så vill vi passa på att lyfta fram ett annat lite otippat exemplar av modellen. Här i den lite mindre versionen 3800 i gulguld från 1988. 

 

Inför Bukowskis Important Watches 19/4
Patek Philippe Nautilus ref. 3800 som mäter 37.5 mm med en matchande urtavla.

 

Ingen premiumauktion är komplett utan en vintage Rolex och här har vi en så kallad röd Submariner. Det syftar till att Rolex valde att under en kortare period på 70-talet skriva ut texten "Submariner" i rött på tavlan. Dessa modeller är idag mycket populära i samlarkretsar och betingar i regel en bra bit över 100 000 kr. Den här versionen har certifikat och box och har ett utrop på 120 000 kr. 


 

Inför Bukowskis Important Watches 19/4

 

En annan välkänd aktör som vi vill slå ett slag för om man kanske inte har hundratusentals kronor att lägga på en klocka är Breitling. Med en fin historik rörande kronografer får man riktigt fin klocka för pengarna om man tittar på vintagemarknaden. Här i form av en Breitling Cadette med perfekt storlek på 37 mm och ett utropspris på 10 000 kr. 

 


Inför Bukowskis Important Watches 19/4
Breitling Cadette med dubbla register och en snyggt patinerad tavla.

 

En av mina personliga favoritmodeller från Jaeger LeCoultre (utöver den omåttligt populära Reverson) är deras trippelkalender Master Moon. Den här versionen med svart tavla och den gamla storleken på 37 mm  är ruskigt trevlig och erbjuder mycket klocka för pengarna från en av de högst ansedda i branschen. Den här versionen är från år 2000 och har ett utrop på 30 000 kr. 

 

Inför Bukowskis Important Watches 19/4
JLC Master Moon i det tidigare utförandet på 37 mm.

 


För att se fler klockor från Bukowskis Important Watches rekommenderar vi att man tittar närmare i katalogen. Slagauktionen går av stapeln på torsdag 19/4 klockan 15.00 på Berzeli park 1 i Stockholm. 

Fram tills 15 min innan går det att lägga bud online. 

Dela på Facebook
Tweeta