Informale – Avslappnade plagg med skräddad inspiration

Det blir av naturliga skäl stort fokus på europeiska och svenska aktörer här på Manolo men idag vill vi lyfta fram en australiensisk aktör med ett eget uttryck rörande herrmode. Det handlar om Steve Calders project "Informale" där klassiska plagg och snitt kombineras med en avslappnad estetik.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2019-03-04 08:26  |  Lästid: 4 minuter
Informale - Avslappnade plagg med skräddad inspiration

Vi fick chansen att prata med Steve och frågade honom om hans bakgrund, syn på branschen och vad han vill åtstadkomma med sitt nya koncept Informale.

För våra svenska läsare, som kanske inte känner till dig, vad kan du berätta om dig själv?

Jag har jobbat i herrmodebranschen sedan jag var 15 år gammal. Jag brinner för bland annat bland resor, musik, yoga och filosofi och öppnade mitt företag; Calder Sartoria, för 3 år sedan med målet att introducera en värld av hantverksmässigt herrmode till Australiens män. Vi är specialiserade på handgjord måttsömnad från Neapel under vårt eget varumärke och arbetar med ett dussintals hantverkare och varumärken från hela världen, inklusive Baudoin & Lange och Viola Milano. Jag lanserade nyligen mitt nya lokalproducerade projekt; Informale, tillsammans med min fästmö Jordana i november 2018. 


Kan du beskriva den australiska menswearmarknaden? På vilket sätt skulle du säga att det är annorlunda för Europa eller USA.

När det gäller Menswear är den australiska marknaden väldigt ung. Den australiensiska mannen är till stor del ovan vid tanken på långsamt mode, hållbarhet och investeringar i tidlösa kläder. Lyckligtvis för mig finns det en växande nisch av killar som är kulturella, reser ofta, uppskattar hantverkskläder och har lite extra disponibel inkomst. En del av vad jag vill uppnå i branschen är att utbilda män på varför de borde köpa färre och köpa bättre plagg.

Berätta lite om varumärket Informale och hur du kom fram med det namnet?

Informal är det italienska ordet för "casual". Vi lanserade vårt varumärke med två huvudsakliga tillvägagångssätt: Vi ville erbjuda ett unikt sortiment av superbekväma, lokalt producerade kläder med hjälp av skräddade tyger och exklusiva detaljer så som hornknappar och RiRi-blixtlås. Vi ville också att varumärket skulle fungera bra tillsammans med den napolitanska stilen (och det italienska livsstilen) som jag älskar, så namnet Informale binder verkligen samman allt perfekt.


 

Informale - Avslappnade plagg med skräddad inspiration

Vilka är nyckelplaggen i kollektionen och hur bär du dem?

För närvarande har vi tre modeller:

Våra T005 Drawstring byxor i tungt linne som kommer från England, tror vi är en av de mest mångsidiga par byxor en man kan äga. Till exempel kan de lätt bäras med en skräddarsydd napolitansk kavaj, en handgjord piké och ett par Alden Cordovan loafers för kontoret men lika gärna en vanlig vit t-shirt och par sneakers från CQP på helgen.


 

Informale - Avslappnade plagg med skräddad inspiration
T005 Drawstring Trousers i tungt brittiskt linne är ett av företagets viktigaste plagg som går att beställa i fyra olika färger. Pris: 289 AUD

Våra S011 Safari Shorts i brittisk bomull ska bäras helt avslappnat, en polo eller en t-shirt, kanske en lätt jacka, loafers eller sneakers. De är en reproduktion av ett par australiska Army Shorts från Andra Världskriget, vilket är ett tillvägagångssätt som vi kommer att utforska vidare framåt. Jag älskar att bära vintage i form av såväl workwear och militärkläder.

 

Informale - Avslappnade plagg med skräddad inspiration
S011 Safari Shorts i brittisk bomull är en klassisk modell med inspiration från andra världskriget. Modellen har dubbla plisséringar och hög midja med en generös lårvidd. Pris: 239 AUD

Våra S005 Drawstring Shorts, även i tungt linne, är förmodligen det bekvämaste par shorts som en kille kan ha i sin garderob. Dessa är för semester till Capri - bäst bäst med Espadrilles, en t-shirt och en panamahatt.


 

Informale - Avslappnade plagg med skräddad inspiration
S005 Drawstring Shorts i linne. En väldigt avslappnad shortsmodell som passar perfekt till stranden på semestern. Pris: 229 AUD

Planerar du att addera fler typer av produkter i framtiden?

Vi ser för närvarande tre eller fler säsonger framåt, och har många spännande saker på gång. Allt vi tillverkar kommer att definieras av klassisk snitt och design, slitstarka tyger och solid konstruktion. Nästa säsong (för höst/vinter i Australien) återskapar vi en fransk arbetsklädsel från femtiotalet i brittiskt mollskin. Vi gör även och en amerikansk arméjacka inspirerad från Vietnamkriget i en tung bomullskanvas som även den är från England. Andra plagg som planeras för framtiden inkluderar bomullsbyxor med hög midja, t-shirts m.m. Alla görs lokalt bara några kvarter från vårt kontor i Melbourne.

Finns det några planer på trunk shows, popup-butiker eller återförsäljare utanför Australien?


Vi pratar för närvarande med potentiella aktörer i Europa, Amerika och Japan och är öppna för eventuella partnerskap över hela världen. Men för närvarande är vi glada att fokusera på att göra vår online-butik till det bästa och mest praktiska sättet för vår globala kundkrets att handla vårt varumärke. I framtiden skulle vi älska att göra en pop-up i Europa, eller till och med en Trunk Show tillsammans med mitt andra varumärke Calder Sartoria.

 

Vi vill passa på att tacka Steve för intervjun och vi kan varmt rekommendera er läsare att följa @Informale_ på Instagram för mer information och inspiration. 

 


Informale - Avslappnade plagg med skräddad inspiration
S011med t-shirt och loafers från Baudoin & Lange.
Informale - Avslappnade plagg med skräddad inspiration
S005 i svart linne.
Informale - Avslappnade plagg med skräddad inspiration
Samma modell frinns även i Navy...
Informale - Avslappnade plagg med skräddad inspiration
benvitt...
Informale - Avslappnade plagg med skräddad inspiration
...och olivgrönt linne.
Dela på Facebook
Tweeta