John Chapman bags

I en tid när allt fler flyttar sin produktion utomlands i jakten på att hålla nere kostnaderna är det roligt för oss anglofiler att se att det fortfarande finns bolag som vårdar och månar om den brittiska hantverkstraditionen. John Chapman bags är ett sådant företag. Med en fabrik och produktion i Cumbria i norra England förser man kunder runt om i världen med välgjorda och robusta väskor. Idag kikar vi lite närmare på märket och framförallt deras linje Rivers Collection.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2016-09-01 09:47  |  Lästid: 3 minuter
John Chapman bags

Till skillnad från många andra brittiska bolag som tillverkar klassiska produkter så har Chapman Bags inte en historia som sträcker sig flera hundra år. Verksamheten startades 1984 av John Chapman som var en framgångsrik försäljare och som valde att lämna sitt jobb hos väsktillverkaren Liddesdale Fishing Bag Company. Tillsammans med hustrun Jo började han att tillverka väskor hemma i sitt eget kök. Ganska snabbt flyttades tillverkningen till en egen fabrik och man fick prestigefulla och stora kunder så som Harrods, Liberty´s, Purdey och Holland & Holland. När verksamheten växte ytterligare så flyttade man in i nya lokaler på Tannery Road  i Carlisle där man än idag finns. John sålde bolaget på 90-talet och sedan dess har företaget haft ett par ägare. De nuvarande tog över 2006 och har satsat rejält på att både rusta upp fabriken och utveckla produkterna. Ett exempel på detta är att de senaste åren har ett par mer moderna linjer lanserats. Företaget som har sin bakgrund inom urbrittiska jakt, ridning och fiskeväskor kände att de ville nå ut till en yngre och mer stadsorienterad publik. 

 

John Chapman bags

Som ett första led lanserades för ca 2 år sedan City-Collection. En tydligt urban linje med italiensk nylon och läder och i mycket blått och svart till skillnad från tidigare då kanvas och läder dominerat och i toner som olive, khaki och grönt. Nyligen lanserade man ett mellanting genom kollektionen Rivers. Den känns mer spännande och kombinerar Chapmans rötter och tradition med de förutsättningar som gäller för människor idag. Man har en klassisk look där ett specialvävt kanvastyg i 18oz twill används. Detta tyg är vattentätt och alla väskor har smart förvaring och genomtänkta detaljer. Prisnivån är också bättre än för City.


Om man vill kika på väskorna så finns de hos Gabucci, Hugo och Tweed & Country Sports i Stockholm samt  Jakt & Friluftsgården i Lund.

 

John Chapman bags
Portföljen Bovey.
John Chapman bags
Axelremsväskan Itchen.
John Chapman bags
Ryggsäcken Ribble.
John Chapman bags
Wye Work bag i mörkblått.
Dela på Facebook
Tweeta