Klädvård – Gula fläckar på skjortor

I dagens artikel på Manolo kommer jag fortsätta på ämnet klädvård och fokuserar nu specifikt på de gula fläckar som ofta kan synas på framförallt vita eller andra ljusa skjortor. Vi ska undersöka hur dessa fläckar kan behandlas, hur de uppstår samt vad man kan göra för att undvika dem.

Redaktionen  |  Publicerad 2017-07-20 09:14  |  Lästid: 4 minuter
Klädvård - Gula fläckar på skjortor

Gula fläckar under armarna på våra favoritskjortor kan vara frustrerande att få. Man tvekar på att använda dem och även om de tvättats nyligen känns de ofräscha.

Om vi ska börja i änden med hur vi behandlar svetten i armhålan så finns framförallt två stycken olika varianter som man bör känna till, nämligen Antiperspirant och Deodorant. Antiperspiranter passar dig som svettas lite mer då de håller fukt borta. De innehåller ofta ett ämne som heter aluminiumklorid som helt enkelt täpper till porerna och, i teorin, ska stoppa svetten från att ta sig ut.

Deodoranter är för dig som inte svettas lika mycket. De döljer och tar bort oönskad lukt, men förhindrar inte svett på samma sätt som antiperspiranter. Ingredienser som finns i deodoranter är i huvudsak avsedd att ta bort eller dölja lukten som orsakas av bakterierna i svetten. Många produkter som finns på marknaden idag är också en blandning av båda dessa för att både lukta gott och motverka svettningen.


Aluminiumklorid är en vanlig ingrediens i antiperspiranter och deodoranter. Det råder lite olika meningar om hur de påverkar vår hälsa och kroppens reningsprocess men det är en kemisk förening som består av aluminium och klor. När vi använder en deodorant så motverkar vi kroppslukter på mekanisk väg genom att svettbildningen blockeras av antiperspiranter och aluminiumsalt som täpper till svettkörtlarna. Kroppens reningssystem utsöndrar gifter och slagg via svettkörtlarna, vilket innebär att aluminiumklorid bidrar till minskad avgiftning och rening i kroppens lymfsystem. Kroppen renar sig självt genom urinen och våra lymfkörtlar. Lymfkörtlarna behöver svettas ut slagg och denna utrensning och transpiration står för över 50% av vår inre städning.

Alla de metaller som finns de produkter vi använder för att motverka eller behandla svett tillsammans med alkoholer (främst etanol), verkar uttorkande på huden och gör den mer känslig. Det är också när svetten blandas med dessa tungmetaller som de gula fläckarna på våra skjortor kan uppstå. Jag har själv börjat använda en deodorant från svenska Rosenserien som är en aluminiumfri deodorant, både för att försöka undvika att dessa gula fläckar uppstår men även för att hitta en produkt som kroppen fungerar mer harmoniskt med. För att förhindra deodorantfläckar på vita kläder, välj därför en naturlig deodorant som inte innehåller aluminiumklorid.

 

Klädvård - Gula fläckar på skjortor
Deodorant från Rosenserien.

Man kan försöka att behandla eller i vilket fall förminska dessa gula fläckar med några enkla husmorsknep. Vi ska testa ett sådant knep i denna artikel genom att använda citronsyra och diskmedel. Skjortan på bilderna är författarens egna och har några år på nacken. Denna behandling och metod lämpar sig dock inte för plagg i ömtåliga material, såsom exempelvis ylle och silke utan främst för bomullsskjortor som i testet nedan. 


 

Klädvård - Gula fläckar på skjortor
Min vita skjorta med tydliga gula fläckar under armarna.

Steg 1: Blanda vanligt diskmedel med citronsyrepulver tills du får en tjock pasta och stryk över fläckarna. Applicera varsamt med exempelvis en tesked och var noga med att inte gnugga för mycket då det kan skada tyget.

 

Klädvård - Gula fläckar på skjortor
Produkter jag använde i mitt test.

Steg 2: Vänta minst en halvtimme och skölj sedan omsorgsfullt bort blandningen innan tvätt.


Steg 3: Tvätta skjortan enligt tvättråd, oftast i trettio grader. Efter att man tvättat plagget som vanligt, ska fläckarna vara borta. Dock ska man komma ihåg att äldre gula fläckar som inte behandlats under en längre tid blir svårare att få bort.

 

Klädvård - Gula fläckar på skjortor
Efter tvätt. Man kan fortfarande se en liten gul fläck men ändå en klar förbättring.

Så, gula fläckar behöver inte betyda att du måste slänga eller sluta använda dina skjortor. Med små enkla knep och kontinuerligt underhåll kommer man väldigt långt. Som vi vet gäller det även för skor, kostymer och kavajer samt ytterplagg. Gula svettfläckar orsakas av proteinet i svett i kombination med kemikalier i deodoranter men många moderna tvättmedel är anpassade för att bryta ned just proteinbaserade fläckar. I mitt egna test är jag nöjd med resultatet med tanke på att detta är en äldre skjorta (som skulle behövt mer kärlek i ett tidigare skede). Jag kommer vid nästa tillfälle för skjorttvätt prova samma metod igen för att se om fler förbättringar kan fås på samma skjorta. De lärdomar och slutsatser jag kan dra från detta test är framförallt att jag kan applicera mer av pastan (diskmedlet blandat med citronsyrapulver) under armen innan tvätt samt att låta det ligga under en längre tid innan jag sköljer bort pastan.

 


Dela på Facebook
Tweeta