Klocksamlarnas heliga graal – Paul Newman´s Paul Newman till salu

Auktionsmarknaden för vintageklockor har exploderat de senaste åren och den modell som kanske haft störst påverkan på detta är Rolex Daytona "Paul Newman". Idag kan vi meddela att Phillips den 26:e oktober kommer auktionera ut den med stor sannolikhet viktigaste versionen av denna klocka som någonsin kommer säljas; Paul Newmans egna klocka.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2017-10-18 10:07  |  Lästid: 4 minuter
Klocksamlarnas heliga graal - Paul Newman´s Paul Newman till salu

För att få en bild av hur viktig Paul Newman varit är för hypen kring modellen behöver vi titta närmare på historien bakom. En så kallad “Paul Newman-Daytona” syftar till en specifik tavelversion som under tiden den såldes gick under namnet “exotic” dial. Den fanns som tillval i alla referenser från 6239 som lanserades 1963 till 6263 och 6265 som fasades ut 1987. Den har till skillnad från standardversionen en matt vit (eller svart) urtavla med en konstrasterande yttre ring längs urtavlan samt ett annorlunda typsnitt i de nersänkta kronografregistren. 

 

Klocksamlarnas heliga graal - Paul Newman´s Paul Newman till salu
En standardtavla till Rolex Daytona.
Klocksamlarnas heliga graal - Paul Newman´s Paul Newman till salu
En så kallad “exotisk” eller Paul Newman-tavla.

Under hela produktionstiden (1963-1987) var dessa exotiska tavlor kraftigt underrepresenterade i försäljningen. Det pratas om en total produktion på ca 40 000-45 000 klockor totalt varav endast ca 1 000-1 500 såldes med exotisk tavla enligt Rolex Passion Report


Varför det såldes så få finns det många tankar kring men en sak är säker: De var under större delen av produktionen (och framför allt i slutfasen) otroligt svåra att sälja för handlarna. Det var först en bit in på 90-talet när italienska samlare uppmärksammade ett idag berömt tidningsomslag på Paul Newman och hans klocka som intresset för modellen började gå upp igen. 

 

Klocksamlarnas heliga graal - Paul Newman´s Paul Newman till salu
Paul Newman med sin egen klocka på omslaget av ett italienskt magasin blev startskottet för modellens populäritet.

Priserna i slutet på produktionen låg på ca 20 000 kr för en klocka och efter ca 15 år (runt 2010) hade priserna mer än tiodubblats och en Paul Newman-Daytona betingade mellan 300 000-400 000 kr.

Spola fram ytterligare 5 år och världens dyraste Daytona säljs av Christies för över en miljon dollar (8.5 miljoner kronor). Då trodde många att toppen var nådd men de senaste två åren har det rekordet slagits vid ytterligare två tillfällen, senast här då en mycket ovanlig version i guld såldes för 3.7 miljoner CHF (30.5 miljoner kr). Självklart är detta extremfall men en vanlig Paul Newman 6239, likt Paul Newmans egen säljs idag för mellan 1,5 och 2 miljoner kronor.


 

Klocksamlarnas heliga graal - Paul Newman´s Paul Newman till salu
Världens idag dyraste Daytona som såldes för ca 30 miljoner kr i maj detta året.

Exakt vad den här värdeutvecklingen beror på är svårt att spekulera i. Vad man dock kan säga med all säkerhet är att Paul Newman som person har haft en central roll i modellens populäritet och signifikans. 

Paul Newman själv var som många känner till en av Hollywoods största ikoner och utöver sin karriär som skådespelare var han under 1970-talet en framgångsrik racingförare. Hans passion för racing ledde till att hans fru Joanne Woodward gav honom en Rolex Daytona med exotisk tavla för att kunna mäta varvtider och hastighet. Kom ihåg att många av dessa klockor så som Omega Speedmaster och Rolex Daytona togs fram för just motorsport. 

 


Klocksamlarnas heliga graal - Paul Newman´s Paul Newman till salu
Joanne lät gravera in "Drive carefully - Me" i bakboetten.

Hur hamnade då denna klocksamlarnas heliga graal hos Phillips för försäljning?

Historien berättar om hur Paul Newmans dotter Nell under 1980-talet dejtade en man vid namn James Cox. Cox blev nära vän med sin svärfar och fick, vid ett ett besök i familjens hem i Conneticut, Paul Newmans egen klocka direkt från handleden följt av orden

"If you can remember to wind this each day, it tells pretty good time" 

Nell och James är sedan länge separerade men fortfarande goda vänner och försäljningen av klockan skall till stor del gå till den välgörenhet som Paul Newman arbetade aktivt med under slutet av sin karriär. 


 

Klocksamlarnas heliga graal - Paul Newman´s Paul Newman till salu
Klockan tillsammans med ett personligt brev från Nell Newman som intygar klockans extraordinära proveniens.

Vad beräknas då ett så monumentalt viktigt exemplar för modellen att säljas för? 

Phillips har satt ett minst sagt blygsamt estimat på "över 1 miljon dollar.." vilket jag tror alla i klockvärlden är överens om är en extrem underdrift. De flesta experter är eniga om att den lär bli den dyraste Daytonan som någonsin sålts men vissa går t om så långt som att påstå att den kan bli världens dyraste armbandsur någonsin. Rekordet sattes för snart ett år sedan då den här Pateken såldes för hela 11 miljoner CHF (vid tidpunkten nästan exakt 100 miljoner kr).

Om Paul Newmans, Paul Newman kommer kunna slå det rekordet vågar jag inte uttala mig om men en sak är säker; Jag kommer sitta bänkad under natten för att följa den kanske mest spännande klockauktionen någonsin. 


 

Klocksamlarnas heliga graal - Paul Newman´s Paul Newman till salu
Paul Newman med sin ikoniska klocka.
(Foto: Ron Galella/Getty Images)
Dela på Facebook
Tweeta