Kostymgarderoben – Del III – Vinter

Idag är det dags att titta på den tredje delen i kostymgarderoben där vi fokuserar på vinterhalvåret. Grova flanelltyger, kritstreck och rutor dominerar dagens inlägg där vi valt ut våra tre favoriter för säsongen.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2017-01-25 08:18  |  Lästid: 3 minuter
Kostymgarderoben - Del III - Vinter

Som ni har kunnat läsa om i Del I och Del II av den här artikelserien så handlar det om våra favoritval när det kommer till kostymerna för respektive säsong. I första delen pratade vi om Four Season-tyger som likt namnet antyder skall fungera året om och vanligtvis förknippas med mer formella situationer. I kostymgarderoben för vintern skall vi ta chansen och verkligen välja tyger med tyngd som ger ett utmärkt fall och ofta en smickrande silhuett. Faktum är att om man bortser från kylan och bristen på ljus så är nog höst- och vinterhalvåret det bästa när det kommer till kläder. 

Grå Glencheck

En grå Glencheck eller Prince of Wales som mönstret även kallas är enligt oss en av garderobens verkliga klassiker. Allra bäst gillar vi versionen i grått med en diskret ljusblå överruta som skapar lite liv och extra dimension till tyget. Grå glenchecktyger finns även i four season och vårtyger men vi anser att den gör sig allra bäst i en grövre flanell. Till detta tyget anser vi att en vit skjorta, mörkblå grenadineslips och svarta oxfords är svårslaget. Tyget gör sig lika bra i enkelknäppt som dubbelknäppt utförande där det förstnämnda alternativet gärna får vara tredelat. 


KostymSartoria Formosa

SkjortaGherardi

SlipsDrake´s

SkorGaziano & Girling


 

Kostymgarderoben - Del III - Vinter
Kostymgarderoben - Del III - Vinter
Glencheckkostym i flanell från Sartoria Formosa.

 

Marinblå kritstreck

En annan klassiker i den manliga garderoben är så klart "kritan". På engelska kallas den Chalkstripe (ej att förväxla med Pinstripe) och kommer från att strecken i tyget påminner om de från en krita. Även detta tyg gör sig enligt oss bäst i en grövre flanell framför tunna sommartyger. Den gör sig väldigt bra i både grafitgrå och marinblå bas men idag har vi valt det sistnämnda för lite variation. En mörkt marinblå bas öppnar absolut för bärandet av en ljusblå skjorta och en vinröd slips harmoniserar väl med övriga toner. På fötterna är svarta, vinröda eller mörkbruna skor att föredra.


Tredelad Kostym - Sartoria Formosa

SkjortaErmenegildo Zegna

SlipsShibumi Berlin

SkorSaint Crispin´s


 

Kostymgarderoben - Del III - Vinter
Kostymgarderoben - Del III - Vinter
Ett mörkblått kritstrecksrandigt tyg från Draper´s i tredelat utförande.

 

Svart/vit hundtand

Efter två ganska tydliga mönster är det dags för ett mer diskret alternativ. Både Glencheck och Chalkstripe är i princip omöjliga att bryta upp och bära som en uddabyxa men en liten diskret hundtand passar perfekt till detta. På avstånd ger den ett enfärgat intryck men när man kommer nära ser man mönstret som bidrar till att ge liv till kavajen. Vi föredrar versionen i svart och vitt som ger intrycket av mellangrått men den är även väldigt fin i beige, brun eller blått. Här vill vi istället för skjorta och slips kombinera kostymen med en kashmirpolo och ett par bruna mockaskor för en ledigare tolkning. 


KostymSartoria Formosa

PolotröjaFedeli

SkorEdward Green

 


Kostymgarderoben - Del III - Vinter
Kostymgarderoben - Del III - Vinter
Hundtandsmönstrad flanell som ger ett djup men fortfarande kan brytas upp i kavaj och uddabyxa.
Dela på Facebook
Tweeta