Kvalitetsskor i premiumklassen

Nu knyter vi ihop säcken och avslutar trilogin där jag valt att kategorisera kvalitetskor utifrån prisnivå. Idag är det dags för de allra främsta och också dyraste i form av skor från 6 000 kr och uppåt.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2018-02-13 09:05  |  Lästid: 4 minuter
Kvalitetsskor i premiumklassen
Foto: Yohei Fukuda

Det skall för ordningens skull sägas att det är ganska svårt att värdera kvalitet och några av skorna som presenterades förra veckan är helt klart jämförbara på alla sätt med några skor som får utrymme idag. Jag valde strikt att gå på priset för att kategorisera skorna.

Har ni läst alla tre inläggen så förstår ni också att kvalitet är svår att värdera. Vissa saker är kvantifierbara medan andra handlar om upplevelse och känsla. 

Med detta sagt så skall vi alltså idag titta på några av de mest exklusiva alternativen som ligger i ett ganska brett prisspann mellan 6 100-19 000 kr. Det säger sig självt att det är skillnad på dessa skor även inom samma kategori.


Redan förra veckans mellanprissegment bjöd på riktigt bra och välgjorda skor.

Rent generellt sätt kan man säga att det som gör att skorna idag kostar mer eller betydligt mer främst handlar om i första hand mer hantverk och handarbete och i andra hand lite dyrare material. 

Jag har haft nöjet att besöka flera av tillverkarna som lyfts fram idag och sett hur produktionen går till. I kombination med att jag äger skor från 6 av dagens 8 tillverkare känner jag att min erfarenhet gör att jag åtminstone till viss del kan uttala mig om dem.

Det är lite olika faktorer från märke till märke som gör att priset går upp.


Skall man börja med Vass som av många skofantaster hyllas för sina prisvärda skor strax över 6 000 kr så är det ruggigt välgjorda av en anrik firma i Budapest. De använder fina läder och en del av tillverkningen sker för hand (handrandsydd konstruktion etc). Lite bättre ekbarksgarvade JR-sulor är standard och man får läst-anpassade skoblock till varje par. Att tillverkningen sker i Ungern med lägre lönekostnader gör att man kan få rätt mycket sko för pengarna helt enkelt.

 

 

Kvalitetsskor i premiumklassen
Full Brogues i mocka från ungerska Vass. (Nomanwalksalone.com)

Sen är det en uppåtgående skala där Crockett & Jones HandgradeEdward Green och John Lobb är relativt liknande brittiska alternativ av högsta klass men med en traditionell maskinrandsydd konstruktion. 


Gaziano & Girling ligger lite högre i pris men har också något högre detaljnivå och fler moment för hand så som jag förstått det. 

 

Kvalitetsskor i premiumklassen
John Lobbs premiumlinje Prestige där detaljer och finish håller ännu högre nivå en standardlinjen.
Kvalitetsskor i premiumklassen
En av Edward Greens mest ikoniska modeller är split toe derbyn Dover vars söm i tåpartiet sys för hand. (Leffot.com)

Detaljnivå, finish och antal timmar vid tillverkningen ökar för framförallt när man gå vidare till Florensbaserade Stefano Bemer och Österrike/Rumänska Saint Crispins.

Jag som skoentusiast får ofta frågan vilka skor som är de bästa som jag provat. Helt ärligt kan jag säga att det är just Saint Crispins sett till allt vad både gäller passform, utseende och finish. I mitt fall skall sägas att ägaren till detta märke Philip Carr hjälpte mig med utprovningen och justerade deras klassiska läst på ett par punkter för att bättre passa min fot. 


 

Kvalitetsskor i premiumklassen
Wingtips på Classic-lästen från Saint Crispin´s (Skoaktiebolaget.com)

Men utifrån mina personliga upplevelser av dyrare handgjorda skor så som Gaziano & Girling, Stefano Bemer och Saint Crispins så är en stor skillnad att de har smalare midjor och djupare hålfot vilket ger mig ett bättre stöd och mer komfort. Då jag pronerar rätt mycket är det viktigt för att inte foten skall trampa igenom och kollapsa. Detta har jag annars bara fått från mitt enda par bespoke skor från Jan Kielman. 

 

Kvalitetsskor i premiumklassen
Handgjorda skor från florentinska Stefano Bemer.

Avslutningsvis har vi crème de la crème i form av japanska Yohei Fukuda som normalt är en bespokeskomakare i den dyrare klassen och som har ett oerhört gott rykte i branschen. Nyligen lanserade de en linje färdiga skor med samma hantverks och detaljnivå som firmans andra skor. Men smakar det så kostar det, runt ca 19 000 kr per par.


 

Kvalitetsskor i premiumklassen
Handrandsydda skor av högsta kvalitet och finish från Yohei Fukuda. (thesabot.com)

Vill man sen ta det vidare så är det bespokeskor som blir nästa steg. Då handlar det om att man får en unikt framtagen läst utifrån sin egen fot på vilken skon sys. Detta tar tid att göra och kostar mycket pengar men kan vara en bra investering framförallt för dem med fot problem vilka i vissa fall kan förebyggas. Man kan hitta relativt prisvärda tjänster för detta i Öst- och Centraleuropa om man vill. Även i Italien finns det en handfull rätt så erkända skomakare med gott rykte som inte överstiger 17 000 kr. I Japan och England ligger priset inte sällan på 30 000 kr och uppåt.

 

Dela på Facebook
Tweeta