Läderbälte från Tightly Stitched

En sak jag verkligen älskar med instagram är att man så enkelt kan komma i kontakt med personer som delar ens intresse och passion. Jag har nämnt det tidigare men det tål att upprepas. Idag kan jag ärligt säga att jag hämtar nästan all inspiration från personer på instagram. Att ständigt hitta nya personer, konton och tillverkare är spännande i sig och idag tänkte jag berätta om ett konto och en person som hittade mig.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2017-08-30 08:04  |  Lästid: 3 minuter
Läderbälte från Tightly Stitched
 
Strax före sommaren fick jag ett meddelande av en herre från Ryssland som hade ett konto som heter Tightly Stitched. Hans namn var Sergey Sannikov och hans hobby var att tillverka läderbälten för hand. Han följde mig och hade sett mitt intresse för skor, väskor och lädervaror av bra kvalitet och vi började diskutera bälten. Sergey erbjöd sig att göra ett bälte åt mig för att kunna få lite feedback och uppslag. Jag tackade ja till detta då jag upplevde att han inte krävde någon motprestation samt att han idag inte gör detta i någon större kommersiell utsträckning samt inte hade hört talas om Manolo. På detta sätt upplevde jag inte att någon intressekonflikt uppkom.

Varför berättar jag då om detta? Jo, för att jag fullkomligt älskar den passion som driver många människor runt om i världen och som alla har en gemensam nämnare i att de sätter hantverket främst. Det finns så otroligt många intressanta personer runt om i världen som har en dröm om att förverkliga något och att skapa en perfekt produkt genom kreativitet och sina egna två händer. Dessa kommer jag alltid att beundra och dagens text är min hyllning till Sergey och alla ni andra där ute.

 

Läderbälte från Tightly Stitched
Ett bälte under produktion hos Sergey.

Sergey berättar att han gör lite bälten på fritiden och till vardags är tjänsteman och bor i södra Ural nära Sibirien. När vi mailar och pratar bälten berättar han att han hämtar sin inspiration från Japan och sättet många där förhåller sig till hantverket och där en mästare över hela sitt liv strävar efter att ständigt förbättra och förfina sin förmåga för att hela tiden försöka nå perfektion. Denna filosofin jobbar Sergey utifrån genom arbetet mig hans bälten. Han berättar att det därför tar ca 10 h att göra ett bälte och alltså inte finns någon större ekonomi i att göra dem då han idag vid en beställning tar ca 135 USD. Då han själv uppskattar det enkla och pålitliga med bästa möjliga kvalitet så väljer han att bara jobba med det bästa möjliga lädret han kan hitta. Det rör sig i första hand om brittiskt sadelläder från garverier som F.J. Baker of Colyton samt J&E Sedgwick. Då detta läder är lite grövre så blir ett bälte lite mera ledigt och lämpar sig kanske bäst för jeans, manchester eller grövre twill och mollskinn.


 

Läderbälte från Tightly Stitched
Bälte i en läderkvalitet som heter Australian Nut.
Läderbälte från Tightly Stitched
Några av de bältesspännen man kan välja mellan.
Läderbälte från Tightly Stitched
Trådval

Vi resonerade lite fram och tillbaka och jag fick göra ett antal val vad gäller utseende och färg. När det kommer till storleken så fick jag en mätguide mailad till mig som förklarade vilken längd jag skulle välja för perfekt passform. Ett par veckor senare dök det upp och jag kan inte annat säga än att jag är imponerad. Tur eller otur är att jag under sommaren tappat några kilon och fått spänna åt det i ett hål mindre än vid beställningen, men det får jag leva med.

Som sagt har han inte någon webshop idag. Sergey berättar att det kanske kan komma i framtiden. Idag har han främst gjort lite privata beställningar i Ryssland samt tagit emot några via Styleforum och Instagram samt sålt ett par färdiga via eBay. Intressant nog så är det inte helt ovanligt att börja på detta sätt. Flera idag etablerade märken och tillverkare och börjat likadant. Jag kommer följa Tightly Stitched och flera andra med intresse och hoppas att många med en passion och driv vågar prova och satsa. Länge leve hantverket!

 


Läderbälte från Tightly Stitched
Dela på Facebook
Tweeta