Made in Maine del I – Rancourt & Co

Jag vet inte hur det är med er men alla har vi nog ett visst plagg som man hyser en hatkärlek till? I mitt fall är det seglarskon. Egentligen vet jag inte varför det är på detta sätt. Om man som jag är uppvuxen på Västkusten så har man sedan barnsben en viss relation till just seglarskon.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2016-09-29 07:56  |  Lästid: 3 minuter
Made in Maine del I – Rancourt & Co

Jag har egentligen inte gillat skon alls till relativt nyligen. Troligtvis för att denna sko har kommit att förknippas med ganska läskiga typer med stereotypa drag och överklassambitioner. Efter att ha träffat lite amerikaner i mitt jobb som skribent, alla från den amerikanska östkusten så fick jag upp ögonen för seglarskon eller hybrider av den i mockasinutförande. Detta då personerna som bar dem hade en trevlig och avslappnad stil och alla ett stort intresse för hantverk, tradition och material. De introducerade mig för att par tillverkare, alla ifrån den nordligaste staten på östkusen, Maine. Jag har successivt köpt på mig några par och insett att jag går allt mer i lediga skor från denna delstat . Idag kommer jag att berätta lite mer om en av dessa tillverkare nämligen Rancourt & Co.

 

Made in Maine del I – Rancourt & Co

Rancourt är ett familjeföretag som startades 1950 av David Rancourt. Han lämnade då Canada för att lära sig skotillverkning i Lewiston, Maine. 1967 öppnade han sin egen fabrik som tillverkade handsydda mockasiner, en mycket populär sko i trakten. Ett par år senare anslöt sig hans äldsta son Michael. De adderade nya modeller och började att tillverka åt kända varumärken. På 1990-talet fick de nya ägare men Michael Rancourt fortsatte som VD. 2008 tänkte ägarna stänga ner verksamheten i Lewiston varpå Michael och hans son Kyle köpte tillbaka fabriken och lanserade Rancourt & Co.


De utvecklade tillverkningen vidare att började med en blankkonstruktion som möjliggjorde fler modeller och större variation. Det tog sakta fart och idag tillverkar de både i eget namn och åt globala stora märken. Som lite kuriosa kan nämnas att när Polo Ralph Lauren designade den officiella klädseln för USA:s OS-trupp i Rio så var det Rancourt som tillverkade de vit/röd/blåa seglarskorna. Ralph Laurens tidigare skor gjordes i Kina men efter påtryckningar och att man ville värna om Made in the US och den tradition som landet har krävdes det att skorna tillverkades i USA och då fick alltså Rancourt den äran.

 

Made in Maine del I – Rancourt & Co
Officiella skon för USAs OS-lag i Rio 2016 kom från Rancourt.

Traditionen när det kommer till handsydda mockasiner är lång i trakten. Hos Rancourt har man en gedigen kunskap och personal som arbetat mycket länge och som alltså syr alla skorna för hand. De jobbar med några av de bästa garverierna som finns och har tillexempel att stort utbud av modeller i läder från Horween in Chicago.

Även om de har vanliga oxfords, loafers och derbies så är det de lediga mockasinerna, bootsen, seglarskorna som vi tycker att man skall kika lite närmare på. De är otroligt behagliga att gå i och tillverkade på att bra sätt som borgar för att de kommer att hålla riktigt länge vilket då kan motivera att priset är lite högre än vad man kanske är van vid vad gäller seglarskor och mockasiner.


 

Made in Maine del I – Rancourt & Co
Seglarskon Gilman.
Made in Maine del I – Rancourt & Co
Företaget gör även mer traditionella sneakers.
Made in Maine del I – Rancourt & Co
Modellen Clymber boot.
Made in Maine del I – Rancourt & Co
Dela på Facebook
Tweeta